Botoșani, pepinieră sportivă pentru marea performanță. ”Din păcate, ducem lipsă de bază nautică, de câțiva ani nu am mai primit echipament sportiv!”

România a cucerit 9 medalii de aur la Campionatele Europene de Canotaj U23 de la Edirne, Turcia, clasându-se pe locul 1 pe națiuni, într-o competiție care a adunat la start nu mai puțin de 26 de țări.

În cele nouă echipaje care au câștigat medalii de aur la Campionatele Europene de Canotaj din Turcia au concurat șapte sportivi din Botoșani: Delia-Mirabela Grădinaciuc (dublă campioană europeană), Nicoleta-Andreea Dinu, Iulia Bălăucă, Patricia Cireș, Andrada-Maria Moroșanu, Manuela-Gabriela Lungu și Andrei Hemen.

”Din păcate, ducem lipsă de bază nautică la Botoșani”

Dacă o parte dintre sportivi au activat de la început la cluburile din țară, patru dintre canotorii care au participat la Campionatele Europene din Turcia sunt plecați de la Clubul Sportiv din Botoșani. Și vorbim despre Iulia Bălăucă, Delia-Mirabela Grădinaciuc, Dinu Nicoleta-Andreea și Andrei Hemen.

Andrei Amos, directorul adjunct al Clubului Sportiv Botoșani, spune că cei mai mulți dintre canotorii formați la Botoșani au ajuns la București.

-Domnule Andrei Amos, sportivii botoșăneni au reușit din nou să facă performanță la nivel internațional. Cum se vede acest lucru de la Botoșani?

-Iulia Bălăucă, Delia-Mirabela Grădinaciuc, Dinu Nicoleta-Andreea și Andrei Hemen fost sportivii noștri, astăzi sunt la cluburile din București. Când au terminat junioratul au trecut direct la Steaua, club cu care noi am avut contract.

-La recentele Campionate Europene de Canotaj din Turcia, România s-a clasat pe locul I, din 26 de țări. S-a vorbit mult și după Olimpiada de la Paris despre faptul că aproape toți canotorii sunt moldoveni (Suceava, Botoșani, Fălticeni, Piatra Neamț). Care este secretul? În condițiile în care aici, la Botoșani, nu avem baze sportive.

-Din păcate, ducem lipsă de bază nautică la Botoșani. A fost o încercare din partea doamnei Elisabeta Lipă de a face o bază nautică undeva în zona Cătămărăști. Dar nu a corespuns iazul și au mai fost și ceva probleme cu Apele Române. S-a renunțat, mai ales că investiția era și foarte mare. În urma selecției, sportivii noștri se pregătesc, iarna, la Botoșani, pe ergometru, avem sală special amenajată pentru ergometru, iar începând cu luna aprilie până undeva prin noiembrie, în baza nautică de la Snagov, unde fac și școală. Cei care sunt selecționați în loturi se pregătesc la Orșova – băieții, iar fetele la Iași sau la Năvodari, în funcție de unde este repartizat centrul național olimpic.

Este o tradiție pentru sporturile atletică grea aici, la Botoșani, și mă refer la canotaj, haltere, lupte greco-romane. Majoritatea sportivilor provin din mediul rural. La canotaj chiar nu avem nicio fată din municipiu.

”E vorba de mii, mii de ore de muncă”

-Cum depistați acești copii, acești viitori campioni?

-Aici este meritul antrenorilor. În canotaj soții George și Iulia Bulie, alături de băiatul lor, Bogdan Bulie, care a fost sportivul clubului. Îîi găsim în urma selecției efectuate în școlile din județ…

-Ceea ce înseamnă că antrenorii merg efectiv prin școlile de la țară.

-Merg în școli, da. Au o legătură strânsă cu profesorii de educație fizică din școli. Când profesorii găsesc un băiat sau o fată cu calități mai deosebite pentru acest sport (e vorba de înălțime, de amplitudinea brațelor, sunt niște măsurători care se fac), sunt contactați antrenorii, se merge direct la școala respectivă, văd copilul, îl aduc la Botoșani și dacă acesta vrea să practice sportul în continuare, el va rămâne.

-Cum ajunge un astfel de copil, după junioratul de la Botoșani, la un club din România? Nu este vorba despre un noroc venit de nicăieri, probabil se află multă muncă în spatele unei astfel de evoluții.

-În primul rând trebuie să găsim înțelegere din partea părinților și din partea copilului care vrea să practice acest sport. Pentru că el urmează să plece de acasă, nu e chiar așa de ușor să te rupi deodată de părinți și de mediul în care ai crescut. Multă muncă, foarte multă muncă, două-trei antrenamente pe zi. Ați văzut cum arată palmele canotorilor și ale halterofililor, e vorba de mii, mii de ore de muncă, de vâslit, de ridicat greutăți și tot felul de antrenamente specifice.

”Cu siguranță Botoșaniul este o pepinieră sportivă”

-Putem considera Botoșaniul o pepinieră sportivă?

-Cu siguranță! Cu siguranță este o pepinieră sportivă cel puțin pentru aceste două sporturi, pentru canotaj și haltere, dar am avut și luptători la olimpiade, Alin Alexuc a participat la a patra olimpiadă. Se face treabă la Botoșani!

-Se întorc sportivii la Botoșani? Le vorbesc celor mici despre ce înseamnă sportul de performanță?

-Sigur! Când ajung acasă, cum au timp, trec pe la sală. Alin Alexuc chiar a trecut deseori pe la antrenorul lui, Ion Asaftei, a venit cu dulciuri, cu fructe la copii, le-a vorbit cum a ajuns la performanță, le-a adus tot ce a putut el pentru a-i determina să meargă mai departe.

”Este destul de complicat ca sportivii să ajungă să își cumpere echipamentul!”

-Există multe lipsuri la Botoșani. Care sunt nevoile urgente?

-În primul rând echipament sportiv. Ducem lipsă de echipament sportiv pentru sporturile specifice. Sunt câțiva ani de când nu am mai primit echipament sportiv. Și este destul de complicat ca sportivii să ajungă să își cumpere echipamentul pentru sportul de performanță pe care îl practică.

-De unde trebuie să vină acești bani?

-Din partea Agenției Naționale pentru Sport. Noi primeam înainte echipament sportiv, când existau fonduri din venituri proprii ale Ministerului Tineretului și Sportului și ale Agenției. Dar din ce știu, fondurile respective au fost direcționate către Comitetul Olimpic Sportiv, probabil au fost alte priorități, cum ar fi jocurile olimpice și toate s-au axat pe obținerea rezultatelor la Olimpiadă.

Rezultatele sportivilor români la Campionatele Europene de Canotaj U23 de la Edirne, Turcia:

AUR în proba de BM4+ pentru Cristian-Vasile Nicoară, Ionuț Pavel, Andrei Vatamaniuc, Sergiu Anfimov și Maria-Antonia Iancu!

AUR în proba de BW4+ pentru Delia Mirabela Gradinaciuc, Iuliana Isabela Boldea, Estera Vîlceanu, Larisa Bogdan și Rucsanda-Ioana Bucșa!

AUR în proba de BM2- pentru Andrei Mândrilă și Leontin Nuțescu!

AUR în proba de BW2- pentru Daria Ioana-Dinulescu și Georgiana Blănariu!

AUR în proba de BW4- pentru Beatrice Piseru, Denisa Cristina Ailincăi, Petruța-Ionela Popa și Georgelia Stoica!

AUR în proba de BW4x pentru Mariana-Laura Dumitru, Manuela-Gabriela Lungu, Emanuela Ioana Ciotău și Patricia Cireș!

AUR în proba de BM8+ pentru Costi-Daniel Neagoe, Andrei Hemen, Cristian-Vasile Nicoară, Ionuț Pavel, Andrei Vătămăniuc, Sergiu Anfimov, Andrei Mândrilă, Leontin Nuțescu și Maria-Antonia Iancu!

AUR în proba de BW2x pentru Andrada Maria Moroșanu și Iulia Bălăucă!

AUR în proba de BW8+ pentru Daria-Ioana Dinulescu, Andreea Nicoleta Dinu, Ana-Maria Matran, Larisa Bogdan, Delia Mirabela Gradinaciuc, Georgiana Blănariu, Estera Vîlceanu, Elena-Diana Suta și Rucsandra-Ioana Bucșa!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Geniile ne ajută, dar ”nu ne bagă în traistă!” De ce avem nevoie de strategie culturală pe termen lung la Botoșani?

astăzi, 17:14

În cadrul Zilelor Eminescu, manifestări care includ, de câțiva ani, și Ziua Culturii Naționale, a avut loc o primă Consultare publică privind Strategia culturală a județului Botoș...

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...