Noaptea Sfântului Andrei. Tradiții și superstiții

Noaptea Sfântului Andrei. Tradiții și superstiții

Încă din această noapte, românii ortodocși se pregătesc pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul României, prăznuit  în fiecare an la 30 noiembrie.

În popor, noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween al românilor, însoțită de foarte multe tradiții și superstiții. Conform oamenilor, în aceasta seara spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc în timp ce oamenii se apăra de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului.

Exista foarte multe obiceiuri si superstiții legate de Sfântul Andrei. Marea majoritate au de-a face cu revolta, cu măritișul și cu protecția oamenilor împotriva spiritelor rele care în această seara bântuie alături de cei vii.

Oamenii mai superstițioși sunt de părere ca în noaptea Sfântului Andrei lupii încep a vorbi cu grai de om, spunând lucruri de-a dreptul înfiorătoare. Mai mult, cei care au nenorocul de a fi atacați de acești lupi în această noapte se vor transforma în vârcolaci.

Iată și câteva obiceiuri care se practica în noaptea de Sfântul Andrei:

- Pentru a reuși să alunge spiritele rele, românii folosesc usturoiul pretutindeni, fie la grajdurile animalelor, fie la cruciulițele făcute pe mâinile copiilor.

- Aceasta este o așa-zisă noapte magică, atunci când, pentru a se ține în cumpănă răul, se recurge la diferite gesturi care au menirea de a proteja oamenii. Unul dintre acestea este faptul că se unge cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra in casa. Până și la grajduri se punea usturoi, astfel încât vrăjitoarele sau răul să nu intre în animale.

- De asemenea, oamenii cred că în ajun apar și strigoii, ființe cu suflete pedepsite deoarece au dus o viață nepotrivită sau luată prin violență, care bântuie străzile. Pentru a se apăra, oamenii se foloseau de usturoi, în timp ce copiilor li se făcea cruciuliță cu usturoi pe mânuțe.

- Fetele care doresc să se mărite obișnuiesc să ascundă sub perna un fir de busuioc pentru a-și visa iubitul.

- În miezul nopții, fetele obișnuiesc să întoarcă un ulcior de lut cu gura în jos și pun pe fundul vasului trei cărbuni încinși. Mai apoi, rostesc o incantație pentru a cuceri inima iubitului cu care ajung să se mărite.

- Iar fetele care doresc să își vadă ursitul obișnuiesc să stea goale între doua oglinzi la miezul nopții, ținând în mâini două lumânări aprinse. În oglinda din spate se văd, de obicei, scene din viitorul acestora, dar si chipul celui sortit.

- O alta modalitate de a afla cum arata iubitul este următoarea: fata ține în mână două lumânări aprinse și privește într-un pahar cu apa în care a fost pusa o verigheta sfințită pentru cununie.

- Din popor a mai apărut și superstiția conform căreia spiritele rele nu vor putea intra în casă dacă gospodinele întorc de cu seara toate cănile sau vasele cu gura în jos. Tot pentru alungarea spiritelor se agață și usturoi la intrare, iar animalelor li se pune busuioc în mâncare și în apă câteva picături de agheasma.

- Gospodarii obișnuiesc ca de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar și cat de prosperă va fi casa și familia lui în anul ce vine.

- Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va fi iarna care urmează. Daca oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarna care vine va fi una blândă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
132

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
35

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
263

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...