Inedit: Un tânăr din Bacău a obținut nota 10 la licență cu o lucrare despre Zilele Nordului de la Darabani!

Un absolvent al Facultății de Geografie, din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a realizat o lucrare de licență având drept ”studiu de caz” Zilele Nordului, eveniment care se desfășoară de 11 ani în nordul județului Botoșani.  

Inedit: Un tânăr din Bacău a obținut nota 10 la licență cu o lucrare despre Zilele Nordului de la Darabani!

 Cristian Stoica alături de Ștefan Teișanu, fondatorul Zilelor Nordului  

Interesant este să proaspătul absolvent nu este din Botoșani, el realizând lucrarea din postura de turist participant la Zilele Nordului.

Cristian-Ștefan Stoica este din Bacău și de curând a absolvit Facultatea de Geografie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, lucrarea de licență având tema „Consolidarea identității locale prin intermediul festivalurilor. Studiu de caz: Zilele Nordului”.

”Zilele Nordului contribuie semnificativ la îmbunătățirea imaginii orașului Darabani și a regiunii de nord a Moldovei, aducând plus valoare și promovare pe plan intern, național și internațional. Diversitatea activităților puse la dispoziția publicului creează o reputație pozitivă și prosperă pentru oraș și pentru regiune. Festivalul prezintă un caracter bivalent: pe lângă cel de valorificare a patriotismului, acesta este și un motor de consolidare de brand pentru oraș”, se arată în concluzia lucrării de licență aparținând lui Cristian-Ștefan Stoica.



Tânărul absolvent, care a participat direct la cea de a zecea ediție a Zilelor Nordului, a constatat că, ”în această decadă de viață a Festivalului Zilele Nordului, Darabaniul a urmat un trend ascendent generalizat”, dar își exprimă totodată speranța că ”peste alți zece-cincisprezece ani orașul o să fie la loc de cinste pe harta atracțiilor culturale ale țării”.

”A fost și prima dată când am intrat în orașul Darabani, implicit în județul Botoșani”

Ce l-a determinat pe Cristian-Ștefan Stoica să aleagă această temă? ”Profesoara mea coordonatoare mi-a deschis orizontul spre aceasta temă de cercetare. Doamna lect. univ. dr. Marinela Istrate a avut un impact semnificativ în propunerea temei. Apoi, dorința de necunoscut, de a experimenta lucruri noi zilnic, dat fiind că a fost și prima dată când am intrat în orașul Darabani, implicit în județul Botoșani. Voiam să văd cât de departe pot ajunge pe propriile puteri și cât de mult pot ajuta mediul academic cu o astfel de lucrare, care a fost cu o treaptă superioară mie. Tema aleasa a fost o temă de disertație (Master), eu terminând acum ciclul de licență. Pe scurt, fără doamna lect. univ. dr. Marinela Istrate eu n-aș mai fi parcurs această temă, și implicit n-aș mai fi ajuns la Darabani”, ne-a mărturisit proaspătul absolvent.

Ineditul temei nu a trecut neobservat în mediul academic. ”Profesorii din cadrul catedrei de Geografie umană m-au felicitat pentru această lucrare”, spune tânărul din Bacău, care a menționat că după susținerea licenței a fost notat cu 10.

Tema „Consolidarea identității locale prin intermediul festivalurilor. Studiu de caz: Zilele Nordului” a constituit nu doar un act de asumare din partea lui Cristian-Ștefan Stoica, ci și o provocare pentru administrația dărăbăneană de a susține și promova în viitor evenimentele din cadrul festivalului.

”Lucrarea este încă prea proaspătă pentru a avea un impact național, chiar internațional, mai trebuie aduse câteva finisaje asupra conținutului (pe care le voi finaliza cu doamna lector ce m-a coordonat), și bineînțeles mai apoi publicată pe un site cu literatură științifică de specialitate pentru a vedea cu adevărat impactul produs. Am studiat știri și informații despre celelalte ediții de la coordonatoarea mea și de la alți profesori, membri în cadrul catedrei de Geografie umană”, ne-a spus Cristian-Ștefan Stoica.

”S-a reușit cu succes ruperea barierelor sociale și aducerea în prim-plan a ideilor”

Venit din Bacău special pentru a participa la Zilele Nordului de la Darabani, tânărul a fost impresionat de multitudinea de activități, dar mai ales de ”dorința de implicare a persoanelor din toate categoriile de vârsta, însemnând sentimentul de apartenență la comunitatea dărăbăneană”.

”Am fost plăcut surprins a fost să remarc dezbaterile pe tema dezvoltării locale cu copiii, stakeholderii, populația rezidentă și turiștii (participând la toate), unde s-a reușit cu succes ruperea barierelor sociale și aducerea în prim-plan a ideilor, noțiunilor și inovațiilor de care are nevoie orașul Darabani și care vor fi puse în practică pe viitor”, a mai precizat Cristian-Ștefan Stoica.

Zilele Nordului 2024, o ediție cum n-a mai fost!

Anul acesta, Zilele Nordului se derulează în perioada 1-4 august, ediția 2024 venind cu o serie de surprize menite să ducă evenimentul din Nord la un alt nivel. În premieră, la Darabani va avea loc în acest an Forumul Orașelor Mici din România, printre invitați numărându-se reprezentanți ai Guvernului României, ai Băncii Mondiale, ai ADR Nord-Est, ai Ordinului Arhitecților din România, ai Urbanize Hub, primari, urbaniști și manageri de investiții din localități sub 50.000 de locuitori. Va fi prezent și Marcel Ionescu-Heroiu, Specialist Senior în Dezvoltare Urbană în biroul Băncii Mondiale din Praga.

Publicul de festival va avea parte și de o întâlnire cu regizorul Tudor Giurgiu, organizatorii anunțând că în cadrul secțiunii de Film din cadrul Zilelor Nordului va rula și filmul ”Nasty” (2024), dar și ”Libertate” (2023), ambele în regia lui Tudor Giurgiu, cel care a inițiat Festivalul internațional de film Transilvania (TIFF), primul festival internațional de film de lungmetraj din România, care se desfășoară anual la Cluj-Napoca. 

Întâlnirile Nordului îl aduc la Darabani și pe cunoscutul (și mai ales incomodul!) jurnalist Dragoș Pătraru, cel care ”nu s-a temut niciodată să abordeze cele mai dificile subiecte ale societății românești”.

Zilele Nordului este un festival cultural în cel mai nordic oraș al României, pe granița UE cu Moldova și Ucraina. ”Timp de 25 de ani, lucrăm pentru a dezvolta, prin muzică, cultură și oameni buni, comunitățile mici ale Nordului”, este mesajul transmis de organizatorii evenimentului de la Darabani.






(Foto: Arhiva personală Cristian-Ștefan Stoica)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...