Două apariții spectaculoase pentru bazinul Prutului au fost descoperite prin intermediul unei lucrări de licență (fotogalerie)

Două apariții spectaculoase pentru bazinul Prutului au fost descoperite prin intermediul unei lucrări de licență (fotogalerie)

 

„Contribuții la cunoașterea ornitofaunei din perimetrul acumulării Stânca – Costești” este titlul lucrării de licență realizată de Patricia Antoniu, sub îndrumarea coordonatorului științific conf. Dr. Carmen Gache, în urma observațiilor avifaunistice lunare efectuate în situl Natura 2000 ROSPA0058 Lacul Stânca – Cotești, în intervalul iulie 2021 – iunie 2022.

Potrivit Asociației Arii Naturale Protejate, au fost inventariate 115 specii de păsări, încadrate în 16 ordine și 39 de familii.

Comparativ cu studiul anterior, publicat de Carmen Gache în anul 2002 – „Dinamica avifaunei în bazinul râului Prut”,  s-a constatat o reducere a diversității avifaunistice, dar și apariția a 15 specii care nu au fost anterior semnalate.

De asemenea, au fost surprinse două apariții spectaculoase pentru bazinul Prutului, și anume scoicarul și gârlița mică. Au fost văzute în aspectul autumnal, această perioadă fiind marcată de desfășurarea migrației de toamnă, când numărul total de specii recenzate în acest perimetru a fost 68.

S-au înregistrat 23 de specii de păsări din Anexa 1 a Directivei Păsări, cum ar fi lebăda de iarnă, gârlița mică, rața roșie, rața sunătoare, cormoranul mic, stârcul pitic, egreta mică, egreta mare, lopătarul, barza albă, codalbul, acvila țipătoare mică, acvila mică, șorecarul mare, eretele de stuf, eretele vânăt, șoimul de iarnă, fluierarul de mlaștină, bătăușul, piciorongul, chira de baltă, ciocănitoarea de steja și sfrâncioc roșiatic.

Au fost inventariate 18 specii menționate în Cartea Roșie a Vertebratelor din România, cu statut de specii critic periclitate, cum ar fi codalbul și gârlița mică, periclitate, printre care se numără egreta mică, egreta mare, lopătarul, piciorongul, sau vulnerabile, iar acestea sunt rața roșie, rața sunătoare, ferestrașul mic, cormoranul mic, barza albă, acvila țipătoare mică, acvila mică, șorecarul mare, scoicarul, turturica, pupăza și corbul.











Fotografiile au fost realizate de echipa Serviciului Teritorial Botoșani al ANANP.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Unicul centru de servicii gratuite de recuperare neuromotorie din județul Botoșani intră în reabilitare! (foto, video)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
376

Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru persoanele cu dizabilități din județul Botoșani intră într-un proces de reabilitare și modernizare, după ani buni ...

Ocrotitorul municipiului Botoșani cinstit în prezența a sute de oameni și a unui sobor de preoți în frunte cu ÎPS Teofan! (foto, video)

Marţi, 23 Aprilie 2024
722

Sute de botoșăneni au participat, marți dimineață, la slujba închinată ocrotitorului municipiului reședință de județ. De la ora 09:00 a avut loc primirea Înaltpreasfințitul Teof...

Activistul civic Bogdan Cărăușu a intrat oficial în cursa electorală. „Am înțeles că eu făceam de fapt politică” (foto, video)

Duminică, 21 Aprilie 2024
663

Duminică după-amiază, Bogdan Cărăușu și-a anunțat, oficial, candidatura pentru Consiliul Local al Primăriei municipiului Botoșani, în mod independent.Bogdan Cărăușu activează &...