Cum se folosesc moldovenii de peste Prut de ”Marea Nordului” pentru a atrage turiștii din România! (Foto)

Mândria Botoșanilor, plaja de la Stânca mizează prea mult pe ”farmecul” natural al zonei, investițiile demne de secolul în care trăim fiind în continuare așteptate, după cum au constatat unii dintre turiștii care au ajuns în această vară în aceste locuri.

”Marea Nordului”, așa cum este supranumită de câțiva ani plaja de la Stânca-Costești, atrage atât botoșăneni, cât și turiști din județele învecinate. Cu un potențial turistic excepțional, zona nu pare să se dezvolte într-un ritm care să îi mulțumească pe turiști.

Nu același lucru pare să se petreacă pe celălalt mal al acumulării Stânca-Costești, în Republica Moldova, acolo unde se află și una dintre cele mai cunoscute destinații turistice, și anume Duruitoarea Veche.

Despre Duruitoarea Veche, turiștii care ajung în zonă află urmăroarele: ”Grotele, stâncile cu forme bizare ale Defileului Duruitoarea Veche, care au adăpostit temporar oameni preistorici și animale din diferite ere geologice, au fost dintotdeauna atractive pentru amatorii de aventuri. De câțiva ani, locul a devenit și mai cunoscut și vizitat datorită campingului „Duruita, camping la grote”, care se află chiar la poalele cheilor Duruitoarei și pe malul lacului de acumulare Costești-Stânca. Este locul din Moldova unde poți vedea munți și mare, spun turiștii. Amplasarea strategică a bazei de odihnă oferă șansa ca dimineața când deschizi ochii să vezi stâncile, iar după ce ieși din cort să vezi apa albastră a lacului de acumulare Costești-Stânca”.

Astfel, lipsa investițiilor și a unei abordări serioase în partea României îi face pe botoșăneni să aleagă zona Costești.

Turiștii români care au ajuns acolo se declară mulțumiți. La doar doi km din Vama Costești, mai exact în localitatea Duruitoarea Veche, au parte de un spațiu amenajat, ”foarte potrivit pentru petrecerea unei zile foarte frumoase pe malul barajului Stânca-Costești. Vecinii noștri se mișcă mai bine și sunt foarte profesioniști! Noi ne-am simțit foarte bine! Au și spații de cazare”, după cum spune o botoșăneancă. ”Merită să mergem în Moldova să facem plajă și consumație lor, în loc să fie și la noi amenajat, dar din cauză că nu s-a ajuns la un consens, Primăria și cu cel care administrează plaja. Poate va vedea și cine trebuie aceste peisaje și vor lua măsurile necesare pentru amenajare”.

În prezent, plaja de la Stânca-Costești (județul Botoșani) este în administrare privată, în timp ce acumularea aparține de Apele Române, dar fără ca Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani sau primăria orașului Ștefănești să aibă vreo competență în zonă.

O soluție ar veni din accesarea unor proiecte cu finanțare europeană, însă acest lucru nu ar fi posibil fără o conlucrare a autorităților locale și județene.

Foto din zona Costești, Republica Moldova:






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bucurie la USR Botoșani: ”Se pare că oamenii vor o femeie președinte!” (Foto, Video)

astăzi, 21:35

Echipa USR Botoșani, în frunte cu Cristina Lăcătușu, președintele formațiunii politice la nivel de județ, s-a reunit duminică seara la sediul partidului, pentru a urmări împreună...

Primele declarații Ciolacu - Lasconi, după rezultatele de la ora 21.00!

astăzi, 21:23

Rezultatele sunt valabile pentru ora 20.00 și fără a lua în calcul voturile din Diaspora. Declarații Elena Lasconi: „Speranța este vie în România” Elena Lascon...

S-au închis urnele în România: Surprize la primele exit-pool-uri!

astăzi, 21:02

Aproape 9.500.000 de cetățeni români au votat duminică, 24 noiembrie, în primul tur al alegerilor pentru președintele României, procentul prezenței la vot fiind de 52,3%. &Ic...