Odată cu instalarea verii și micile vacanțe pe care botoșănenii și le petrec mai aproape de casă, zona a început să fie tot mai des căutată, oamenii fiind atrași de plaja din zona Barajului Stânca-Costești.
Se pare, însă, că așteptările sunt departe de a fi satisfăcătoare pentru turiștii care ajung în zonă. Prima surpriză o reprezintă taxa.
”De 30 de ani merg la baraj și nu ne-a fost îngrădit accesul nici măcar o singură dată... până azi! Accesul nu mai este liber. Dacă vreți să intrați trebuie să plătiți 30 de lei. Beneficiați de un bon valoric cu care puteți cumpăra la suprapreț mici, hamsii și bere. Atenție, însă, la mâncare să nu aveți aceleași surprize pe care le-au avut mai mulți turisti astăzi”, a scris pe Facebook Ion Stefanovici.
Tot Ion Stefanovici i-a avertizat pe turiști și cu privire la starea în care se găsește plaja.
”Plaja este groaznică. Nu au fost în stare nici măcar să grebleze, ca să nu mai vorbim de pietroaiele în care poți să îți rupi picioarele. În apă, asa cum puteți vedea în poze, vegetația s-a dezvoltat foarte mult așa încât aveți grijă pentru că exista un pericol ridicat de înec”, mai spune botoșăneanul.
Cu atât mai mult cu cât pe plaja privată nu există niciun salvamar, fapt semnalat în numeroase rânduri și în anii trecuți, când au fost înregistrate tragedii, tineri care au sfârșit aici înecați fără ca vreun salvamar să vină în ajutor.
”Nu există salvamar sau alte măsuri de precauție. În schimb, sunt câteva hartii pe care scrie intr-o gramatica greșită, ce aveți și ce nu aveți voie sa faceți pe PLAJA PRIVATĂ… (…) Oamenii încep să vină tot mai putini și pe bună dreptate pleacă dezamăgiți de ceea ce a ajuns să ofere "Marea din Nordul Moldovei". Trebuie să identificăm și să construim o alternativă”, a mai scris botoșăneanul.
Potrivit indicatoarelor amplasate pe plajă, turiștii sunt informați că au ajuns la ”Marea Nordului. Plaja Stânca Ștefănești” (vezi foto), descrisă ca fiind o ”Proprietate privată cu suprafața de 34,80 ha”.
Informațiile sunt mai mult decât lămuritoare: ”Administratorii își rezervă dreptul de a restricționa accesul temporar sau definitiv oricărei persoane a cărei atitudine sau maniere sunt considerate o încălcare a moralei, igienei sau care deranjează ceilalți oaspeți. Deoarece confortul fiecărui turist este important pentru noi, vă rugăm pe cât posibil ca pe perioada șederii să respectați următoarele condiții: Grătarul și focul de tabără interzis pe toată suprafața. Promovăm o atitudine responsabilă pentru mediu, de aceea vă rugăm insistent NU ARUNCAȚI GUNOIUL LA VOIA ÎNTÂMPLĂRII”.
Îngrijorător este – după cum semnala și botoșăneanul de mai sus, faptul că administratorii plajei informează că ”Scăldatul în lac, apropierea sau coborârea la malul apei se face pe propria răspundere”.
Foto: Facebook / Ion Stefanovici