Conferinţă dedicată savantului Grigore Antipa, susținută de un academician născut în Botoșani!

Va fi readusă în atenția publicului personalitatea savantului botoșănean Grigore Antipa, cunoscut pentru contribuția sa în biologia românească și considerat unul dintre creatorii muzeologiei moderne.

Conferinţă dedicată savantului Grigore Antipa, susținută de un academician născut în Botoșani!

   Foto: Ziarul Lumina

Academicianul Dumitru Murariu, președintele Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice şi Medii Extreme din cadrul Academiei Române, va susţine joi, 27 iunie 2024, de la ora 18:00, la Sala Dalles din Bucureşti, conferinţa „Grigore Antipa - fondatorul unor institute de cercetări științifice și al dioramelor din muzeul care îi poartă numele”.

Potrivit Ziarul Lumina, va fi readusă în atenția publicului, cu acest prilej, personalitatea savantului Grigore Antipa, cunoscut pentru contribuția sa în biologia românească și considerat unul dintre creatorii muzeologiei moderne.

Născut la Botoșani, în 1867, Grigore Antipa a fost biolog, ecolog, militant activ pentru protecția naturii în România și în Europa, profesor universitar. Este cel care a întreprins primele cercetări de biologie marină din țara noastră. A fost directorul Muzeului de Istorie Naturală (1892-1944), cel care a reorganizat acest muzeu în clădirea în care funcționează și astăzi.

Antipa a introdus aici, pentru prima dată în lume, expoziția cu diorame (reprezentare spațială a unei porțiuni de ecosistem, în care se expun, în muzee, animale împăiate, manechine, n.r.), în care speciile erau prezentate pe categorii de habitate, în posturi naturale şi proiectate pe un fundal pictat (1907). În prezent diorama este impusă în toate tipurile de muzee la nivel internațional. A fost membru titular al Academiei Române și președinte al Secțiunii științifice din cadrul acestei instituții, scrie sursa citată.

Academician născut în Botoșani

Preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Cercetări Antarctice şi Medii Extreme, prim-vicepreşedinte al Comitetului Român pentru Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST), acad. Dumitru T. Murariu s-a născut la 21 septembrie 1940 în localitatea Ungureni, judeţul Botoşani. Studiile primare şi gimnaziale le face în Ungureni, urmând studiile liceale la Liceul nr. 1 de băieţi (actualmente Colegiul Naţional "August Treboniu Laurian") din Botoşani. A absolvit studiile universitare la Facultatea de Biologie-Geografie a Universităţii "Al Ioan Cuza" din Iaşi, secţia de biologie-zoologie, în anul 1966.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani, prin vocea Cristinei Lăcătușu, îi cere lui Iftime să facă publică suma plătită pentru folosirea Stadionului Municipal în scop electoral! (Foto)

astăzi, 09:02

Filiala Județeană a Uniunii Salvați România, solicită reprezentanților PNL Botoșani să prezinte contractul, factura și dovada achitării acesteia pentru faptul că au utilizat Stadionul ...

Foștii ostași și faptele lor de glorie: Lansare de carte la Botoșani deschisă de mesajul Președintelui Academiei Române!

astăzi, 08:50

Ambele volume care vor ajunge în atenția publicului sunt semnate de comandor (r.) Valeriu Iacobiță. Prima carte dedicată Regimentului 8 Roșiori Botoșani în Al Doilea Război Mondi...

Proiectul lui Valeriu Iftime, Botoșaniul legat de Iași pe calea ferată: ”Una dintre cele mai importante teme!” (Video)

astăzi, 08:16

Un astfel de proiect a fost gândit de comuniști, însă nu s-a investit ca să fie funcțional, iar în momentul de față continuă să fie lăsat în paragină. Noul președint...