Conferinţă dedicată savantului Grigore Antipa, susținută de un academician născut în Botoșani!

Va fi readusă în atenția publicului personalitatea savantului botoșănean Grigore Antipa, cunoscut pentru contribuția sa în biologia românească și considerat unul dintre creatorii muzeologiei moderne.

Conferinţă dedicată savantului Grigore Antipa, susținută de un academician născut în Botoșani!

   Foto: Ziarul Lumina

Academicianul Dumitru Murariu, președintele Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice şi Medii Extreme din cadrul Academiei Române, va susţine joi, 27 iunie 2024, de la ora 18:00, la Sala Dalles din Bucureşti, conferinţa „Grigore Antipa - fondatorul unor institute de cercetări științifice și al dioramelor din muzeul care îi poartă numele”.

Potrivit Ziarul Lumina, va fi readusă în atenția publicului, cu acest prilej, personalitatea savantului Grigore Antipa, cunoscut pentru contribuția sa în biologia românească și considerat unul dintre creatorii muzeologiei moderne.

Născut la Botoșani, în 1867, Grigore Antipa a fost biolog, ecolog, militant activ pentru protecția naturii în România și în Europa, profesor universitar. Este cel care a întreprins primele cercetări de biologie marină din țara noastră. A fost directorul Muzeului de Istorie Naturală (1892-1944), cel care a reorganizat acest muzeu în clădirea în care funcționează și astăzi.

Antipa a introdus aici, pentru prima dată în lume, expoziția cu diorame (reprezentare spațială a unei porțiuni de ecosistem, în care se expun, în muzee, animale împăiate, manechine, n.r.), în care speciile erau prezentate pe categorii de habitate, în posturi naturale şi proiectate pe un fundal pictat (1907). În prezent diorama este impusă în toate tipurile de muzee la nivel internațional. A fost membru titular al Academiei Române și președinte al Secțiunii științifice din cadrul acestei instituții, scrie sursa citată.

Academician născut în Botoșani

Preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Cercetări Antarctice şi Medii Extreme, prim-vicepreşedinte al Comitetului Român pentru Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST), acad. Dumitru T. Murariu s-a născut la 21 septembrie 1940 în localitatea Ungureni, judeţul Botoşani. Studiile primare şi gimnaziale le face în Ungureni, urmând studiile liceale la Liceul nr. 1 de băieţi (actualmente Colegiul Naţional "August Treboniu Laurian") din Botoşani. A absolvit studiile universitare la Facultatea de Biologie-Geografie a Universităţii "Al Ioan Cuza" din Iaşi, secţia de biologie-zoologie, în anul 1966.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

Saturday, 28 September 2024

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

Saturday, 28 September 2024

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

Saturday, 28 September 2024

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...