Cine răspunde pentru viețile curmate în ”Marea Nordului” de la Botoșani? Prefectul Sorin Cornilă: ”Este vorba despre siguranța cetățenilor”

Ar preîntâmpina prezența unui salvamar cazurile de înec de la Stânca-Costești, loc supranumit și ”Marea Nordului”?

Lacul Stânca-Costești din Botoșani, considerat de mulți “Marea din nordul Moldovei”, este, totodată, locul unde au fost curmate vieți omenești, prin înec

Cel mai recent eveniment de acest gen s-a petrecut pe data de 22 iunie 2023, atunci când un bărbat în vârstă de 40 de ani și-a găsit tragicul în apele lacului de acumulare.

Conform relatărilor martorilor, bărbatul a intrat în apă pentru a se răcori, dar nu a mai apărut la suprafață, ceea ce a condus la alertarea autorităților. După o căutare îndelungată, echipajele de intervenție au localizat trupul bărbatului la o distanță de 40 de metri de mal, dar din păcate, a fost prea târziu pentru a-l salva.

Un reporter News Moldova l-a contactat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, reprezentantul Guvernului în teritoriu fiind întrebat cu privire la absența salvamarilor și perspectivele cu privire la responsabilitatea pentru această tragedie.

Prefectul de Botoșani a explicat că situația actuală este rezultatul unor practici din anii anteriori, în care un proprietar de terenuri a permis accesul oamenilor în lac, fără a exista o monitorizare adecvată.

Prefectul Cornilă a menționat că există o anchetă în curs, desfășurată de autoritățile competente, pentru a investiga circumstanțele precise ale incidentului.

”Este o anchetă în curs, a organelor abilitate pentru situația de acolo. De fapt, este o situație care vine din anii anteriori. Un cetățean, proprietar al terenurilor de lângă baraj de acolo, și-a amenajat un fel de punct ambulant prin care atrage acolo cetățeni care, bineînțeles, intră și se scaldă și în lacul respectiv. Dar el se delimitează de faptul că cetățenii se scaldă în lacul respectiv. În schimb, legea permite cetățenilor să facă acest lucru fără un salvamar. E ca orice alt lac pe proprietate publică”, a precizat pentru sursa citată prefectul Sorin Cornilă.

În același timp, se explorează posibile soluții pentru a limita accesul și a asigura siguranța cetățenilor care vizitează zona. Deși legea permite scăldatul în lacuri de pe proprietate publică fără prezența unui salvamar, accentul este pus acum pe găsirea unor măsuri adecvate de siguranță.

Întrebat de responsabilitatea pentru moartea persoanei respective și ce se poate face în această situație, prefectul a subliniat faptul că ancheta în desfășurare va determina cine a încălcat legea și ce măsuri pot fi luate pentru a proteja cetățenii în perimetrul barajului. Siguranța oamenilor este o prioritate și se așteaptă ca primele concluzii ale anchetei să fie prezentate în următoarele săptămâni.

”Nu pot să vă spun mai mult, este o anchetă în desfășurare și poate fi o soluție acolo. O soluție de limitare, bineînțeles, a accesului și asigurare a cetățenilor care merg acolo. (…) O să vedem unde nu s-a respectat legea și cum putem asigura cetățenii în perimetrul barajului, pentru că despre asta este vorba. Este vorba despre siguranța cetățenilor. Într-o săptămână, două, organele abilitate vor veni cu primele concluzii ale aceste anchete”, a conchis prefectul Sorin Cornilă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

Saturday, 28 September 2024

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

Saturday, 28 September 2024

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

Saturday, 28 September 2024

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...