Ziua Drapelului Național la Botoșani, spectacol pe cer în culorile tricolorului! (foto, video)

Piața Tricolorului din municipiul Botoșani a fost gazdă evenimentului dedicat Zilei Drapelului Național, sărbătorită anual pe data de 26 iunie.

Ziua Drapelului Național la Botoșani, spectacol pe cer în culorile tricolorului! (foto, video)

   Foto: Știri.Botoșani.Ro/Florin Timofte

Zeci de trecători au poposit să admire festivitățile dedicate Zilei Drapelului Național de la Botoșani, copiii fiind însoțiți de bunici sau părinți.

La Botoșani ceremonia a început pe data de 25 iunie, când s-a coborât drapelul României de pe catarg în prezența comandantului gărzii de onoare și a unui militar.


Astăzi, 26 iunie, la Capela Militară a avut loc oficierea slujbei de sfințire a drapelului României care ulterior a fost arborat în Piața Tricolorului, acolo unde manifestările au continuat cu intonarea Imnului României și ridicarea drapelului.

Tot în Piața Tricolorului col.(rz) dr. Balanovici Sergiu a prezentat semnificația acestei zile.


În epoca modernă pe măsura constituirii statelor naționale a apărut și o simbolistică specifică menită să individualizeze pe plan internațional și să asigure o coeziune identitară comunităților respective. Între acestea se înscriu drapelul, imnul, moneda și Ziua Națională. Ziua de astăzi, Ziua Drapelului Național își are sorginte la mijlocul secolului al IX-lea, fiind legată de anul revoluționar 1848. La 14 iunie stil vechi, 26 iunie stil nou, Guvernul provizoriu al Țării Românești a emis un decret în care menționa, citez „steagul național va avea trei culori: albastru, galben și roșu. Deviza română care va fi scrisă atât pe steaguri, cât și pe monumentele și decretele publice se va compune din două cuvinte: dreptate, frăție”. Printr-un alt decret emis la 13, 25 iunie același an se stabilea ordinea culorilor: „lângă lemn vine albastru, galben și roșu fâlfâind”, am încheiat citatul”, a declarat col. (rz) dr. Balanovici Sergiu.

În final a avut loc realizarea dispozitivului de defilare şi defilarea detaşamentului de onoare.

Botoșănenii au avut parte și de un mic spectacol pe cer în culorile tricolorului.

 




















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Piloții au încins motoarele la Cornișa în cadrul evenimentului Demo Drift Show! „Adulții au fost cei mai fricoși, nu prea au avut curaj, dar copiii sunt altfel” (foto, video)

Saturday, 28 September 2024

Asociația „Pro Car Racing” organizează, în acest weekend, cea de-a doua ediție a evenimentului Demo Drift Show. Anul trecut evenimentul a avut loc în parcarea magazinului El...

Ajutor pentru bolnavii din Botoșani aflați în fază terminală, despre ce este vorba! (video)

Friday, 27 September 2024

Bolnavii aflați în fază terminală și care nu pot fi îngrijiți acasă pot beneficia de îngrijri medicale în regim de spitalizare continuă la o clinică privată de paliati...

Pacienții care nu vor mai sta pe o listă de așteptare, anunțul șefei CAS Botoșani! „Au fost foarte multe controverse” (video)

Friday, 27 September 2024

Alina Mustiață, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani, anunță faptul că a fost pus în aplicare din acest an Planul Național de Cancer. În cadrul acestui pl...