Zeci de trecători au poposit să admire festivitățile dedicate Zilei Drapelului Național de la Botoșani, copiii fiind însoțiți de bunici sau părinți.
La Botoșani ceremonia a început pe data de 25 iunie, când s-a coborât drapelul României de pe catarg în prezența comandantului gărzii de onoare și a unui militar.
Astăzi, 26 iunie, la Capela Militară a avut loc oficierea slujbei de sfințire a drapelului României care ulterior a fost arborat în Piața Tricolorului, acolo unde manifestările au continuat cu intonarea Imnului României și ridicarea drapelului.
Tot în Piața Tricolorului col.(rz) dr. Balanovici Sergiu a prezentat semnificația acestei zile.
„În epoca modernă pe măsura constituirii statelor naționale a apărut și o simbolistică specifică menită să individualizeze pe plan internațional și să asigure o coeziune identitară comunităților respective. Între acestea se înscriu drapelul, imnul, moneda și Ziua Națională. Ziua de astăzi, Ziua Drapelului Național își are sorginte la mijlocul secolului al IX-lea, fiind legată de anul revoluționar 1848. La 14 iunie stil vechi, 26 iunie stil nou, Guvernul provizoriu al Țării Românești a emis un decret în care menționa, citez „steagul național va avea trei culori: albastru, galben și roșu. Deviza română care va fi scrisă atât pe steaguri, cât și pe monumentele și decretele publice se va compune din două cuvinte: dreptate, frăție”. Printr-un alt decret emis la 13, 25 iunie același an se stabilea ordinea culorilor: „lângă lemn vine albastru, galben și roșu fâlfâind”, am încheiat citatul”, a declarat col. (rz) dr. Balanovici Sergiu.
În final a avut loc realizarea dispozitivului de defilare şi defilarea detaşamentului de onoare.
Botoșănenii au avut parte și de un mic spectacol pe cer în culorile tricolorului.