Cel mai nordic oraș din România, într-o zonă bogată în resurse naturale!

Cel mai nordic oraș din România, situat în județul Botoșani, se află într-o zonă cu cel mai bun nisip alb din întreaga Europă, dar și alte zăcăminte importante.

România este o țară care surprinde la tot pasul. Pasionații de geografie sau de călătorii care au căutat multă vreme cel mai nordic oraș al țării noastre trebuie să știe că acesta se află într-o zonă uimitoare.

Care este cel mai nordic oraș din România

Fiecare dintre cele patru puncte cardinale are corespondentul lui pe harta României. Atunci când vine vorba de cel mai nordic oraș al țării noastre, părerile au fost mereu împărțite. Însă, geografia nu minte, relatează Fanatik.ro.

Cel mai nordic oraș din România se află în județul Botoșani, Moldova. Numele său este Darabani, iar localitatea din care face parte este compusă din Bajura, Eșanca și Lișmănița. Reședința este chiar orașul Darabani.

Darabani se află situat în una dintre cele mai frumoase zone din nordul țării. Aici se întâlnesc atât dealuri sub formă de platouri joase, cât și coline. În ultimii ani, relieful a suferit o serie de modificări din cauza fenomenului geografic de tasare.

Darabani se află într-o zonă bogată în resurse naturale

Foarte aproape de Darabani se află Horodiștea, extremitatea nordică a României. Fiind cel mai nordic oraș al țării noastre, clima din Darabani diferă de cea din alte zone geografice.

În ciuda faptului că predomină trăsăturile climei temperat – continentale tipică României, în Darabani, locuitorii pot simți mase de aer care circulă de la nord la vest. Astfel, pe timp de primăvară, se resimt masele de aer umede de origine maritimă.

Vara, cei din Darabani se bucură de aerul tropical care aduce cu el temperaturi ridicate, iar iarna, crivățul nu lipsește din peisaj. În cel mai nordic oraș din România, temperaturile sunt cuprinse între 8.4 grade Celsius și 25.2 grade Celsius, în funcție de sezon.

Darabani nu este recunoscut doar pentru fauna sa bogată, ci și pentru resurse naturale. În satul Bajura se găsesc resurse importante de nisip cuarțos, iar la doar 2 kilometri de Darabani există resurse de gaz metan sub presiune.

Tot în apropiere de Darabani se află zăcăminte semnificative de nisip alb și de gips. Nisipul alb din Hudești se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește calitatea. Însă, în ciuda acestei proprietăți unice, exploatarea se realizează cu mult sub potențialul zonei.

Citește și Băncile unicat și fântâna de flori din Darabani, o poveste despre supraviețuire și renaștere: ”Este o identitate a orașului”

Când Nordul devine o țară. La Darabani



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Noul PNL”, condus de Bolojan, o susține necondiționat pe Lasconi în turul 2! (Video)

astăzi, 12:40

Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat luni seară că liberalii o susțin necondiționat pe Elena Lasconi, candidata USR, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 8 decem...

Un Baraj, abandonat după revoluție, ar fi putut iriga 32.000 hectare și ar fi apărat Moldova de inundații. Lucrările ar putea fi reluate!

astăzi, 12:10

Regimul comunist avea în derulare două mari proiecte pentru regiunea Moldovei: podul peste râul Siret și un baraj. Lucrările la pod ar putea fi reluate, în timp ce în constr...

Deputatul PSD Marius Budăi: „Cu PSD putem avea o guvernare a păcii, a stabilității și a dezvoltării”!

astăzi, 12:00

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, spune că duminică botoșănenii vor avea de ales între o guvernare PSD „a păcii, a stabilității și a dezvoltării&rdquo...