Ea este ”vedeta” începutului de aprilie. Fotografii botoșăneni străbat zeci de kilometri pentru a o imortaliza! (Foto)

Răspândită în special în zona de sud sau sud-est a României, a început să își facă apariția și în pădurile din județul Botoșani.

Ea este ”vedeta” începutului de aprilie. Fotografii botoșăneni străbat zeci de kilometri pentru a o imortaliza! (Foto)

   Foto: Facebook / Turist în țara mea / Silviu Foca

Fotografii o caută și petrec mult timp în fața ei, surprinzându-i eleganța, frumusețea culorii, discreția cu care înflorește. Și asta pentru că Laleaua sălbatică este rar întâlnită în zona de nord a țării.

În ciuda zecilor de fotografii pe care le postează pe rețelele de socializare, nu veți găsi informații despre locul unde acestea au fost făcute: este modalitatea prin care fotografii protejează florile.

Silviu Foca este unul dintre cei care au străbătut ”multe zeci de kilometri” în căutarea Lalelei sălbatice, pe care o descrie drept ”frumusețe gingașă”.

”Laleaua salbatică, o prezență destul de rară în flora țării noastre, și-a găsit un loc preferat undeva în județul Botoșani. A fost o plăcere să le fotografiez în toată splendoarea lor chiar dacă vântul mi-a cam dat bătăi de cap din punct de vedere tehnic. Dar a meritat tot efortul, inclusiv cel de a străbate multe zeci de kilometri doar pentru a imortaliza asemenea frumuseți gingașe”, a scris fotograful Silviu Foca.

Tulipa sylvestris subsp. australis (Lalea sălbatică, Lalea de pădure sau Laptele păsării) este o plantă extrem de delicată, ce își deschide corola doar când este soare. Are o răspândire generală destul de largă, fiind prezentă în toate țările din jurul Mării Mediterane. Totuși, în România este o prezență destul de rară, putând fi găsită în special în sudul, sud-estul și estul țării, potrivit specialiștilor de la Grădina Botanică "D. Brândză" din București.

Laleaua sălbatică este fină și subțire, cu frunze liniare radicale și o floare galbenă solitară, foarte luminoasă și parfumată. Ca și în cazul altor lalele, floarea are 3 sepale și 3 petale, constituind 6 tepale similare. Cu toate acestea, în această lalea, sepalele și petalele nu sunt identice. Sepalele sunt puțin mai înguste decât petalele și tind să se îndoaie mai mult sau mai puțin puternic spre exterior atunci când floarea se deschide, chiar se îndoaie uneori, în timp ce petalele rămân în mare parte ușor curbate spre interiorul florii. Această diferență de orientare a sepalelor și a petalelor îi conferă un profil deosebit și elegant.







(Foto: Facebook / Turist în Țara mea / Silviu Foca)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru reducerea accidentelor rutiere, pe sectorul de drum Flămânzi – Copălău!

astăzi, 15:55

Având în vederea faptul că pe sectorul de drum DE 58, Flămânzi – Copălău, în luna decembrie 2024 au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, ca urmare a n...

Început de an în forță pentru Poliția Botoșani. Unsprezece persoane reținute într-o săptămână!

astăzi, 15:15

În perioada 13 -19 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală Botoșani și Hlipiceni, au acționat î...

Produse din Botoșani promovate la Săptămâna Verde de la Berlin!

astăzi, 14:55

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde” (Grüne Woche). Anual, Ministerul ...