Avertizări din partea ISU Botoșani. Detectoarele de fum și de gaze pot salva vieți

Pompierii Botoșăneni trag un semnal de alarmă în ceea ce privește intoxicația cu monoxid de carbon, dar și cu privire la incendii și acumulări de gaze, urmate de explozii. Angajații ISU avertizează că detectoarele de fum și de gaze pot salva vieți în situațiile amintite anterior.

În județul Botoșani, de-a lungul timpului, astfel de evenimente s-au transformat în adevărate tragedii, în urma cărora mai multe persoane și-au pierdut viața sau au fost rănite, iar locuințele în care s-au petrecut incidentele și cele ale vecinilor au fost distruse.

„Pentru a preveni cazurile de acest gen, încă din anul 2016, IGSU a lansat campania RISC - “Mai bine previi decât să nu fii!”, ce urmărește informarea preventivă a populației pentru adoptarea unei atitudini proactive în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie”, declară reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.

Potrivit sursei citate, aceste aparate sunt dotate cu senzori care generează un semnal de alarmă în cazul în care detectează urme de fum sau de gaz. Semnalele sunt transmise, fie unui panou de control, fie se manifestă prin emiterea unui semnal audio sau luminos.

Monoxidul de carbon nu are culoare și nici miros, iar acumulat în încăperi este periculos și poate lua vieți. La fel de periculoase sunt și instalațiile de încălzire pe gaz, nereparate la timp sau lăsate nesupravegheate.

Pompierii spun că în cazul intoxicațiilor cu monoxid de carbon intervenția trebuie să fie rapidă și vizează scoaterea persoanei din mediul toxic. Accesul în încăperile expuse trebuie să se facă, în mod obligatoriu, cu mască de protecție, pentru ca cel care acordă ajutorul să nu se expună riscului de a inhala gazul. Aportul de oxigen se face prin respirație artificială sau masaj cardiac, dacă este necesar. Oxigenul reprezintă antidotul în caz de intoxicație cu Co2.

Mai mult decât atât, salvatorii mai informează că aerisirea încăperii și apelarea serviciului unic de urgență, 112, trebuie făcute numaidecât.

Simțiți miros de gaz metan în casă? Trebuie să știți cum să reacționați, astfel încât să nu provocați o explozie care v-ar putea pune viața în pericol.

În aceste condiții, locuința trebuie imediat aerisită prin deschiderea geamurilor și a ușilor, aparatura electronică și electrocasnică nu trebuie folosită în momente respective, și nici măcar curentul electric nu trebuie utilizat, nici pentru iluminarea locuinței.

Problema mirosului de gaz nu se depistează cu ajutorul focului și utilizarea telefonului mobil în încăperea unde se simte miros de gaz este interzisă, deoarece bateriile acestora pot provoca scurtcircuite.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Două sortimente de covrigi, retrase dintr-un lanț de magazine cu puncte de lucru și la Botoșani!

astăzi, 17:45

Rețeaua magazinelor Lidl a emis o alertă alimentară și a restras dn galantare două sortimente de covrigi care pot provoca leziuni la nivelul gurii și senzație de arsură Lanțul de magazine ...

AJPIS Botoșani: Bani în conturi pentru alocații și indemnizații, începând de mâine!

astăzi, 17:15

La Botoșani există 57.656 beneficiari de alocații de stat pentru copii și indemnizații pentru creșterea copiilor. Suma totală plătită este de 36.126.498,54 de lei. Beneficiarii acestor sum...

Eduard Florescu părăsește echipa FC Botoșani: „Asta este viața noastră, a fotbaliștilor”

astăzi, 16:09

Eduard Florescu a părăsit FC Botoșani, acceptând oferta celor de la 𝐘𝐞𝐥𝐢𝐦𝐚𝐲 𝐒𝐞𝐦𝐞𝐲, formație clasată pe locul 6 în prima ligă din Kazahstan. La ...