Multe arii naturale protejate de pe teritoriul județului Botoșani sunt mai puțin cunoscute, însă ascund o bogăție faunistică și cu zeci de specii de plante rare, afirmă reprezentanții instituției Arii Naturale Protejate.
Reprezentanții instituției au făcut cunoscută opiniei publice aria naturală Pădurea Zamostea – Lunca, care a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministrului Mediului.
Pădurea se întinde pe o suprafață de 320,4 hectare și cuprinde județele Suceava, respectiv Botoșani, cu comunele Grămești, Zamostea, Zvoriștea, și din județul Botoșani, comunele Cândești și Vârful Câmpului.
„Pădurea ascunde diferite specii de pești, cum ar fi avatul, țiparul și câra, specii de reptile, printre care se numără broasca țestoasă europeană de apă, insecte, de pildă rădașca și croitorul cenușiu. În plus, pădurea mai ascunde mamifere, precum liliacul comun, dar și o specie de plantă rară, papucul doamnei. Este un sit de importanță comunitară deoarece reprezintă habitate, printre care păduri mixte de stejar, ulm și frasin, dar și păduri dacice de stejar și carpen”, au scris angajații Arii Naturale Protejate pe pagina lor de Facebook.
Potrivit sursei citate, pădurile de foioase din luncile râurilor pot fi uneori inundate în urma creșterii nivelurilor apelor sau prezintă exces hidric din cauza fluctuației nivelului apei. Cât despre pădurile dacice de stejar și carpen, acestea conservă o serie de specii de plante rare sau amenințate și constituie loc de înmulțire, hrănire și adăpost pentru diverse specii de faună.