Atmosferă de sărbătoare la Complexul Muzeal din Botoșani. Sânziene și cămăși tradiționale readuse la viață (video)

Muzica și voia bună au răsunat pe tot parcursul evenimentului, iar participanții au încins hore, au gustat din bucatele pregătite cu drag de organizatori, au putut admira o paradă a costumelor tradiționale, au vizitat încăperile Complexului Muzeal și au împletit coronițe din sânziene, așa cum se obișnuia pe vremuri.

Ziua de 24 iunie are o triplă semnificație, importantă, pentru poporul român. Astăzi, cetățenii marchează Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Ziua Internațională a Iei și Sânzienele sau Drăgaica, cum mai este cunoscută în popor. Din acest motiv, atât în orașele din țară, cât și la Botoșani, au fost organizate fel și fel de evenimente care să aducă în prim plan cămașa tradițională și sânzienele.

La Botoșani, evenimentul s-a intitulat „Ograda cu ii și sânziene” și a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani. Acesta a adunat în curtea Complexului Muzeal, din municipiul reședință de județ, copii, tineri și vârstnici iubitori de folclor.

Invitatul special al acestui eveniment a fost Stela Botez, cunoscută și „Fata cu Cobza”, provenită din Sudul Republicii Moldova.

„E un vis împlinit, pentru că și la Botoșani găsim spații atât de minunate, atât de frumoase, croite după rânduiala oamenilor de odinioară și create cu drag de oamenii care iubesc frumosul. Tradiția nu înseamnă venerarea cenușii, ci transmiterea focului. De aceea, prin astfel de întâlniri asta îmi doresc și ne dorim noi, membrii CJCPCT, să facem”, a declarat Iustina Irimia Cenușă, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani.

Muzica și voia bună au răsunat pe tot parcursul evenimentului, iar participanții au încins hore, au gustat din bucatele pregătite cu drag de organizatori, au putut admira o paradă a costumelor tradiționale, au vizitat încăperile Complexului Muzeal și au împletit coronițe din sânziene, așa cum se obișnuia pe vremuri.

Botoșănenii și-au adus astfel aminte de felul cum petreceau bunicii noștri, de cum respectau sărbătorile și portul popular. Atmosfera tradițională, toate lucrurile adunate de Gheorghe Iavorenciuc în Complexul Muzeal au făcut ca oamenii să se simtă „ca acasă”. În plus, în cadrul muzeului pot fi admirate opere de artă ale artistului Constantin Dracsini, un exemplu de om puternic care a dovedit că se poate să realizezi ceva din ce n-ai.

„Ați ajuns într-o curte plină de pasiune. Fiecare clipă, fiecare loc, fiecare fir de iarbă a fost pus cu pasiune. De aceea n-am cosit trifoiul, pentru că îl las să trăiască. Trăiesc de mulți ani cu unul dintre cei mai energici oameni ai pământului, anume Constantin Dracsini. Expoziția acestuia se află la mine. E o expoziție a unui om dăruit de Cel de Sus ca model și vă rog să vizitați să vedeți ce poate să facă un om cu ce n-are. El a pictat, a desenat fără mâini. De acolo am luat eu puterea mea că se poate să faci din ce n-ai. Tot ceea ce vedeți voi aici este doar un omagiu adus omului, a puterii lui. Descoperiți-vă vulcanul din voi, puterea și energia din voi și nu lăsați clipele să treacă pe lângă voi. Ieri abia am terminat, iar astăzi asistați la botezul Hambarului cu comori. Astăzi e o grădină cu ii, cu cămăși cu altițe”, a precizat exploratorul Gheorghe Iavorenciuc.

Despre sărbătoarea Sânzienelor sunt transmise multe superstiții, dar și tradiții care încă mai sunt respectate și în unele zone ale județului nostru. De exemplu, sunt zone în care flăcăii înhamă caii la căruțele împodobite cu sânziene și pleacă pe câmp, dar nu înainte de a face o paradă pe străzile localității.

Fetele, pe de altă parte, culeg flori de sânziene și împletesc coronițe pe care le poartă în cursul zilei.

„Sunt bucuroasă că sărbătorile zilei de 24 iunie au reușit să ne adune împreună. Sânziana sau Drăgaica, cum mai este cunoscută în popor, Sfântul Ioan de Vară și Ziua Iei. Sânzienele, pe lângă acele flori albe sau galbene mai sunt și niște zâne frumoase, care zboară noaptea prin văzduh. Mai ales în noaptea dinspre sărbătoarea lor acestea sunt foarte generoase și dau noroc pentru holde și sănătate, însă sunt foarte rele dacă cineva le supără. Pe noi nu se vor supăra, pentru că noi le serbăm așa cum merită. Tot în ziua de 24 iunie fetele culeg flori de sânziene pentru a-și împleti coronițe și pentru a-și face cingători. Acestea sunt purtate peste zi, iar la finalul zilei sunt puse la uscat și vor fi folosite pentru cosmetice și leacuri. Astăzi se culeg tot feluri de plante pentru leacuri sau vrăji, pentru că se spune că până la rusalii acestea nu erau bune pentru că erau ciupite de iele”, a declarat Daliana Bejan, referent CJCPCT.

Cămașa tradițională este articolul vestimentar care definește poporul român. Ziua Universală a Iei a fost recunoscută pentru prima dată în lume, în 2015, prin Proclamaţia emisă de către primarul capitalei americane Washington D.C, Muriel Bowser, la iniţiativa lui Bogdan Banu, fondatorul organizaţiei Romanians of D.C, cu sprijinul comunităţii româneşti şi al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii. Din 2016, manifestarea este susţinută de către Asociaţia „La blouse roumaine – IA”, fondată pentru a sprijini eforturile comunităţii de a promova şi proteja ia şi valorile culturale româneşti şi universale.

De asemenea, astăzi românii îi sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, care mai este cunoscut și Sfântul Ioan de Vară.

„Tot ziua de 24 iunie ne amintește de Ziua Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ioan de Vară. Sunt foarte multe texte scrise despre acest sfânt și multe legende transmise oral. Vreau să vă reamintesc că trebuie să purtăm de fiecare dată cu drag cămașa pentru că este semnul care ne definește poporul și vorbește despre înaintașii neamului nostru”, a adăugat Daliana Bejan.

 

 

 

 

 

 

 




















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Valeriu Iftime despre susținerea Elenei Lasconi la președinție: „Săptămâna viitoare doamna Lasconi vine la Botoșani” (Video)

Monday, 25 November 2024

Valeriu Iftime a vorbit despre o posibilă susținere a Elenei Lasconi pentru funcția de președinte al României, motivând că trebuie să fie o alianță de dreapta. Președintele PNL la nivelu...

Reacția liberalilor botoșăneni după ce Nicolae Ciucă a pierdut primul tur al alegerilor prezidențiale! (Foto, Video)

Monday, 25 November 2024

După rezultatele obținute de Nicolae Ciucă, președintele formațiunii politice la nivel central, conducerea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani îi cere demisia de ur...

Trafic restricționat în noaptea alegerilor, despre ce zonă este vorba! (Video)

Friday, 22 November 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat, vineri dimineață, că în noaptea alegerilor, adică în intervalul orar 21:00 – 06:00, traficul va fi restricționat pe o a...