Drapelul României a primit astăzi cele mai înalte onoruri, în cadrul ceremoniilor militare ce i-au fost dedicate, organizate de Instituţia Prefectului Judeţului Botoşani şi Garnizoana Botoşani.
Evenimentul a debutat duminică seară, când drapelul a fost coborât de pe catarg în prezența comandantului gărzii de onoare și a unui militar, iar festivitățile au continuat, luni, în „Piața Tricolorului”, unde a fost ridicat pe catarg. Luni dimineață a avut loc sfințirea steagului.
Astfel, zeci de botoșăneni au participat alături de oficialitățile botoșănene la evenimentul dedicat Drapelului României. După întâmpinarea prefectului Sorin Cornilă și a comandantului garnizoanei s-a intonat imnul României, iar apoi a fost prezentată semnificația Zilei Drapelului Național de către col. (rz) dr. Balanovici Sergiu.
„Sărbătoarea de astăzi este legată de anul revoluționar 1848, când la 14 iunie stil vechi, 26 iunie stil nou, Guvernul provizoriu al Țării Românești a decretat ca steagul național să aibă trei culori: albastru, galben și roșu, urmând ca deviza scrisă pe flamuri să fie „dreptate” și „frăție”. (...) Scos din folosință odată cu înfrângerea Revoluției, tricolorul a fost reintrodus oficial ca drapel național în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Este adevărat, înainte de 1859, cele trei culori s-au menținut totuși pe drapelul trupelor din Țara Românească. În acele condiții el căpăta semnificații mai profunde. „Steagul e România” spunea Alexandru Ioan Cuza”, a declarat col.(rz) dr. Balanovici Sergiu.
Activitatea s-a încheiat cu realizarea dispozitivului de defilare și defilarea detașamentului de onoare.