Ziua de 14 februarie este ziua în care milioane de oameni din lumea întreagă își sărbătoresc iubirea. Sărbătoarea de Sfântul Valentin vine cu o serie de tradiții și obiceiuri, printre care și una pentru fetele nemăritate care vor să își afle ursitul.
De ziua Sfântului Valentin, îndrăgostiții obișnuiesc să se întâlnească fără a stabili în prealabil acest lucru. Această tradiție provine de la britanici. Potrivit tradiției, în aceasta zi păsările își aleg partenerii, iar ziua de 14 februarie este denumita “ziua căsătoriei păsărilor”.
Pe 14 februarie, seara, îndrăgostii obișnuiesc să se întâlnească la o cină romantică. Tot în această seară se organizează numeroase petreceri atât pentru cei care și-au găsit deja perechea, cât și pentru cei singuri. În unele țări, de Sfântul Valentin, familiile petrec alături de prieteni apropiați.
În Biserica Ortodoxă Română, Sf. Sfințit Mc. Valentin, episcopul Umbriei, este pomenit în data de 30 iulie a fiecărui an.
Despre acest sfânt cunoaștem foarte puține lucruri, printre care faptul că a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Mulți oameni s-au și botezat după ce au primit vindecarea la rugăciunile Sfântului Valentin.
Printre aceștia, s-a aflat și Leontie, guvernatorul orașului Umbria. Urmare a acestui fapt, Sfântul Valentin a fost întemnițat și apoi martirizat.
Pe lângă Sfântul Valentin pomenit în 30 iulie, în sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române mai sunt trecuți și alți sfinți cu numele de Valentin, după cum urmează: Sf. Mc. Valentina – 10 februarie, Sf. Mc. Valentin – 24 aprilie, Sf. Valentin – 24 octombrie.
Valentine’s Day, sărbătoarea occidentală a iubirii împrumutată și de români, reprezintă o ocazie cu care îndrăgostiții își fac cadouri și petrec clipe romantice, însă povestea acestei zile a iubirii datează din vremuri îndepărtate, căpătând importantă odată cu trecerea timpului.
La început, ziua Sfântului Valentin era asociata doar cu iubirea dintre un bărbat și o femeie. În timp, aceasta sărbătoare poate fi celebrată de toți cei pe care îi iubim: frați, surori, mame, tați, prieteni.
Încă din anul 1800 a rămas tradiția trimiterii felicitării, când au fost confecționate primele felicitări de Sfântul Valentin.
În ultima vreme, Ziua Îndrăgostiților a fost adoptata si pe meleagurile noastre. Tinerii sunt încântați ca există și o zi a lor, a îndrăgostiților, un prilej de a sărbători împreună cu cel (cea) iubit(a). Deși mai sunt voci care spun că nu este o zi specifică țării noastre, ea prinde rădăcini tot mai adânci cu fiecare an ce trece.
Prima atestare a Ziua Îndrăgostiților a fost în anul 498, când trei sfinți au fost numiți de papa Gelasius I, data celebrării acestora fiind această zi.
Sărbătoarea Ziua Îndrăgostiților este asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma, care a fost trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldații cărora le era interzis acest lucru. În timp ce se afla în închisoare, el ar fi vindecat-o pe fiica gardianului său, Asterius. Se pare că, înainte de execuție, i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o cu „al tău Valentin”.
Mulți dintre noi ne întrebam desigur cine a fost Valentin și care sunt originile acestei sărbători. Există mai multe versiuni ale acestei istorioare, care îmbinate au născut o legendă: legenda Sfântului Valentin.
Iată ce spun aceste istorioare: Se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat în timpul persecuției lui Claudius în anii 269-270 d.c.
Valentin și-a împărtășit înțelepciunea și i-a vorbit fetei despre puterea lui Dumnezeu si despre credința. Înainte de a fi executat, Valentin i-a scris fetei o ultima scrisoare, rugând-o sa aibă credință. Apoi a pus o floare în scrisoare și s-a semnat De la Valentin al tău. Atunci când fata a deschis scrisoarea, floarea i-a căzut în palmă, iar miracolul s-a înfăptuit: ea putea să vadă.
În timp, Valentin a devenit în timp Sfântul protector al îndrăgostiților și al căsătoriilor.
Înainte de a fi executat, se spune că împăratul Claudius II, întâlnind-l pe Valentin si văzând că este un om învățat, i-a propus să îl elibereze dacă acesta va renunța în schimb la credința sa.
Valentin a refuzat categoric, iar pentru aceasta el a fost torturat și decapitat. Sfântul Valentin este văzut ca un martir care s-a sacrificat pentru credința creștinăa. De-a lungul anilor, între îndrăgostiți s-a stabilit tradiția de a oferi flori de Ziua Îndrăgostiților la data la care acesta a fost executat, pe 14 februarie, în amintirea gestului preotului, precum și o felicitare.
Gestul de a oferi felicitări de Ziua Îndrăgostiților datează încă din epoca medievală, existând chiar si un poem scris in 1415 de către ducele Charles de Orleans soției sale. Pe la începutul secolului 18 era ceva obișnuit ca prietenii si îndrăgostiții să își ofere felicitări scrise de mână în care să își exprime afecțiunea, iar la mijlocul secolului 19 au apărut primele ateliere specializate, felicitările tipărite fiind uneori decorate cu dantelă și panglici.