Sindicaliştii din asistenţă socială cer preşedintelui Iohannis să NU promulge legea salarizării!

Federația Națională Sindicală din Asistență Socială și Protecția Copilului FNS "PRO.ASIST", în care Sindicatul Impact- al salariaţilor din protecţie socială- este parte, protestează public față de faptul că prin Legea salarizării, administrația publică locală (și implicit instituțiile subordonate) nu va avea grilă de salarizare!

Sindicaliştii din asistenţă socială cer preşedintelui Iohannis să NU promulge legea salarizării!

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Federaţia a transmis preşdintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care arată că lipsa acestei grile de salarizare “va avea ca primă consecință aservirea politică, aservire pregătită încă din campania electorală, de către PSD, odată cu lansarea programului de guvernare ditirambic, cu "venituri imense" pentru toți salariații și pusă în aplicare astfel:

1. Prin Legea 250/2016, s-au mărit brusc veniturile directorilor DGASPC și ale șefilor de centre, cu sau fără personalitate juridică (de-a valma: șefi de centre cu 15-20 de copii în îngrijire primesc, nejustificat, același salariu cu sefii unor Centre de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică care au cate 80 - 150 de beneficiari și merită pe deplin acești bani, creând, intenționat disensiuni chiar între ei).

Acești salariați sunt de fapt cei care conduc DGASPC-urile prin Colegiul director și vor fi întotdeauna de acord, cu ceea ce vor propune reprezentanții Consiliului Județean. Nu mai punem la socoteală faptul că majoritatea sunt membrii unuia sau mai multor partide politice, în funcție de interes sau au în spate câte o rudă bine poziționată politic.

2. Funcționarii publici și parte din personalul contractual din familia ocupațională "Administrație" nu au fost omiși "neintenționat" din prevederile Legii 250/2016 ci numai s-a pregătit terenul pentru ceea ce vor să legifereze acum și anume, să lase salarizarea lor la mâna consilierilor locali sau județeni, după interesele, mintea și judecata fiecăruia sau, mai ales, după comanda unui partid sau altul.

Aceste categorii de salariați sunt eliminate și de la majorarea salarială prevăzută la ianuarie 2018, fiindu-le încălcate toate drepturile ce decurg din raporturile lor de muncă. Scopul este să ne facă să plecăm singuri, să cedam locurile de muncă celor 35000 de consilieri fiscali ce vor trebui angajați, când va intra în vigoare Codul Fiscal și când salariatul își va plăti impozitul o singura dată pe an.

3. Amintim aici că funcționarii publici nu pot obține alte venituri în afara serviciului (ne referim la venituri din aceeași activitate pe care o desfășoară ca urmare a formării sale adică în baza profesiei) decât din activități de formare. Acest lucru este menit să-l facă pe funcționarul public să accepte orice nivel al salariului chiar și cel minim dacă nu vor exista fonduri suficiente în bugetul Consiliului Judeţean sau DGASPC, numai ca să-și păstreze locul de muncă.

Este de la sine înţeles postura în care este pus funcționarul public şi cum va putea reprezenta el statul în relația cu cetățeanul, când salariul îi este stabilit de consilierii județeni sau locali, în condițiile de mai sus.

4. Argumentul folosit de reprezentanții PSD la discuțiile purtate cu reprezentanții sindicatelor a fost că numai așa pot fi recompensați cei care excelează în serviciu și doar așa pot pregăti descentralizarea. Din punctul nostru de vedere este o glumă bună, deoarece incertitudinea veniturilor este inacceptabilă şi discriminatorie pentru salariaţii administraţiei publice locale vis a vis de celelalte categorii de salariaţi bugetari. În condiţiile legii de salarizare adoptate, care prevede că salariile lunare vor fi stabilite de consiliul judeţean sau consiliul local doar cu consultarea sindicatelor şi nu cu avizul acestora (amintim aici consultarea care avut loc pentru această lege) va conduce la inevitabil scăderea salariilor.

5. În opinia noastră dacă au reuşit să-şi atragă de partea intereselor lor politice, decidenții din DGASPC-uri oferindu-le salarii mari prin adoptarea Legii 250/2016, prin adoptarea aceastei legi de salarizare încearcă să politizeaze clar și activitatea funcționarului public.Totodată încearcă şi reușesc să păcălească majoritatea salariaților cu veniturile brute din anul 2022, când acei bani nu vor însemna mai nimic din cauza inflației si din cauza impozitului plătit de salariat direct.

Salariații de rând vor ajunge gradual la salariul din 2022, în timp ce, primarii, viceprimarii, vicepreședinții de consilii județene, parlamentarii și demnitarii publici vor lua salariul majorat considerabil din prima tranşă şi asta în situaţia în care ceilalţi salariaţi din administraţia publică locală nu vor şti ce salarii vor avea de la o lună la altă lună.

Domnule președinte, NU promulgaţi legea de salarizare!
NU lăsați ca salariaților din administrația publică locală și nici din instituțiile subordonate ei (DGASPC-uri, SPAS-uri, DAS-uri) să le stabilească salariile, după bunul plac, consiliile județene și consilierii județeni sau primarii și consilierii locali!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI