Mulțumesc, MAMA! - Marșul pentru Viață a reunit sute de creștini la Botoșani - Foto, Video

Sâmbătă, 23 martie, în numeroase orașe din Moldova și din țară s-a desfășurat Marșul pentru Viață, anul acesta evenimentul fiind așezat sub un moto sugestiv: Unic din prima secundă. Acțiunea la care au participat sute de creștini din municipiul Botoșani s-a dorit a fi un semn de prețuire a darului vieții, un semnal de alarmă asupra importanței ființei încă din momentul concepției, dar și o accentuare a drepturilor copiilor la viață. 

Viața nu începe odată cu nașterea. Un copil nenăscut înseamnă o inimă care bate! De asemenea, se atrage atenția asupra situației femeii aflate în criză de sarcină, Marșul pentru Viață fiind și o modalitate de a transmite un mesaj de solidaritate și de iubire față de părinții aflați în dificultate. 

În municipiul Botoșani, acțiunea a fost organizată de Protopopiatul Botoşani, Filiala Botoşani a Asociaţiei Tineretul Ortodox Român, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Pro Vita Botoşani. Creștinii s-au adunat ca în fiecare an la Biserica "Buna Vestire", de unde s-a urmat traseul strada Octav Onicescu – Biserica „Întâmpinarea Domnului” (Roset) – Bulevardul Eminescu – Pietonalul Unirii – Strada Cuza Vodă – Strada Marchian – Bulevardul George Enescu – Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie – Biserica "Sfânta Treime".

Părinți cu prunci abia născuți, bunici purtând de mână nepoții, elevi purtând pancarte și profesori cu flori în mâine, preoți, medici, cu toții s-au reunit sâmbătă pentru un manifest dedicat Vieții. 

Ca în fiecare an, creștinii s-au oprit în fața Maternităţii, unde au scandat în cor: "Cinste vouă, mamelor!", "Doamne, binecuvântează mamele care nasc copii!".

La Biserica Biserica "Sfânta Treime", pr. protopop Lucian Leonte a dat citire mesajului transmis de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ierarhul punctând, totdată, importanța pe care o are an de an această manifestare nu doar la Botoșani, ci în întreaga țară.

"Unul dintre adevărurile fundamentale ale lumii este cel legat de dreptul fiecărui copil de a se naște. Acest drept este mărtusirit de Dumnezeu, de Biserică și de legea firii. În același timp, dreptul copilului de a se naște este din ce în ce mai contestat. Pe de o parte de măsuri legislative, administrative, uneori chiar medicale, iar pe de altă parte prin promovarea unei culturi centrate nu pe viață și pe moarte. Adevăratul creștin este chemat să mărturisească dreptul fundamental al copilului de a se naște. O poate face prin naștere de copii în propria sa familie sua prin mărturisirea acestui drept față de alți oameni. În ziua de 23 martie de anul acesta, cu două zile înainte de sărbătoarea Bunei Vestiri, în localitățile principale din Moldova și din întreaga țară au loc procesiuni închinate drepturilor copilului de a fi născut, de a trăi pe această lume, de a se bucura de viață", sunt cuvintele transmite de IPS Teofan

Pr. protopop Lucian Leonte a vorbit apoi despre importanța susținerii manifestărilor care sprijină familia, copilul, viața. "Susțineți în familia dvs., susțineți între colegi, chiar la școală, ideea apărării vieții, a respectării vieții. Viața noastră proprie contează doar dacă există lângă noi o altă viață. Altfel suntem într-o singurătate care nu ne va face fericiți niciodată. Vă solicit, fiecare în parte poate face mare lucru, dar ne putem cere drepturile și împreună. Marșul de față a fost un astfel de eveniment. Cei care își asumă responsabilitatea să lupte pentru viață trebuie sprijiniți printr-o semnătură pe o petiție, printr-un da spus atunci când este necesar".

Printre cei care au mărturisit credința și Viața au fost, sâmbătă, și doi medici din cadrul Maternității Botoșani. 

"Astăzi sunt participant la acest marș, aducând mărturie a unui lucru pe care altfel îl fac zi de zi: un miracol la care asist, și anume viața, din momentul concepției ei. Chiar dinainte de concepție, pentru că nu de puține ori mi-a fost dat să văd și să mi se confirme că suntem noi, femeile, alese pentru a fi mame de către copiii noștri de dinainte de concepție. Aș aduce câteva cuvinte de laudă unei persoane care în fața darului lui Dumnezeu, la vremea potrivită, a ales libertatea asumată, a ales curajul și responsabilitatea, a ales acest dar dat ei: Mama mea, datorită căreia sunt astăzi prezentă în viața mea și în fața dvs. Mulțumesc, MAMA!

De ce trebuie să ducem această luptă pentru dreptul la viață? Un alt drept pe care l-am înțeles greșit este libertatea. Un filozof german spunea că nimeni nu este mai rob decât cel care se crede liber, neînțelegând libertatea. Avem libertatea de gândire, de expresie, de atitudine, de fapt, dar suntem robii propriei noastre libertăți prost înțelese. Este dovada ultimilor 30 de ani, 3 decenii de libertate. Noi ca mame, ca generație matură, suntem datori a transmite generațiilor viitoare valori. Ce valori au mai rămas după 30 de ani de libertate? Trebuie să le selectăm, să le apărăm, să le transmitem mai departe. 

Este o luptă foarte grea, nu evidentă, nu ușoară, între dreptul la avort pe care îl susțin anumite organizații, pe care îl apărăm de la concepție până la moarte, și dreptul de a fi mamă, pe care nu multă lume îl ia în discuție"
, a spus Ioana Alexandroaie, medic obstetrician-ginecolog.

Medicul specialist în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoșan, a vorbit despre dreptul copilului nenăscut sau născut înainte de termen. "În viața de zi cu zi mă ocup cu bebelușii. Sunt medic neonatolog și îmi iau energia în fiecare zi din primul plânset al unui bebeluș și asta mă face să continui. Dar din nefericire în meseria aceasta nu toți copiii care se nasc sunt sănătoși. Am întâlnit și copii care se nasc înainte de vreme, înainte ca legea sau medicina să îi considere demni să trăiască. Am văzut copii foarte mici, și totuși trăiau, respirau, inimioaara lor bătea, deși din punct de vedere medical, din punct de vedere legal ei nu erau ființă. Și dacă ne păcălim că aceste ființe nu simt înainte de a fi la termen, și nu simt durerea, nu simt tristețea și nu simt ceea ce facem pentru ei sau împotriva lor ne păcălim groaznic. Pentru că i-am văzut, deși știam că nu au șanse să supraviețuiască, pentru că erau prea mici, s-au născut prea repede, i-am văzut agățându-se să respire, să le bată inimioara și să se țină de viață cu tot ceea ce puteau ei. 

Atunci rămâne întrebarea: dacă suntem socotiți morți în momentul în care inima nu mai bate, de ce nu suntem declarați vii în momentul în care inima începe să bată?
", a spus dr. Carmen Zaboloteanu la finalul Marșului pentru Viață. 

Marșul pentru Viață a fost o trecere mărturisitoare pe străzile orașului, a fost o sărbătoare a Vieții, în atmosfera de bucurie și de primăvară a unei zile de sâmbătă. O zi în care oamenii au trăit împreună credința și speranța. 





















 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

La doi pași de oraș: Mănăstirea care unește Cerul cu Pământul! (Foto)

Saturday, 5 October 2024

Dinspre pădure, toamna începe a-și trimite arămiul cald printre florile care îți agață privirea cu vreun roșu catifelat sau cu albul strălucitor. Mănăstirea nu are ziduri masive ...

Educația, salvarea de la dezastru și cea mai frumoasă cale către civilizație!

Saturday, 5 October 2024

În fiecare an electoral, o cărămidă grea, aruncată în plexul tuturor alegătorilor, este sărăcia. Prea puțin se vorbește, însă, despre educația precară ce duce către subd...

Trei ani fără domnul profesor Nicolae Ursu, dirijorul care a trudit la pupitrul Marii Muzici!

Friday, 4 October 2024

Modest, dedicat profesiei de dascăl, Profesorul Nicolae Ursu ascundea o personalitate complexă din care se revărsa talentul dirijoral, dezvăluindu-ne, de la pupitrul Filarmonicii Botoșani, lumea ...