Instructorii auto din Botoșani se pregătesc de protest! "Numai noi am rămas înţepeniţi într-un sistem învechit!"

Sătui de înţepenirea într-un cumul de idei proaste dar care trebuie aplicate, instructorii auto din Botoşani iau drumul Capitalei pentru a se alătura altor sute de instructori din întreaga ţară într-un protest ce se doreşte un semnal de alarmă pentru autorităţi.

Instructorii auto din Botoșani se pregătesc de protest! "Numai noi am rămas înţepeniţi într-un sistem învechit!"

O serie de acte normative emise pe timpul ministeriatului lui Relu Fenechiu la Transporturi, ce urmează să fie aplicate de la 1 septembrie după mai multe amânări, îi determină pe instructorii auto să protesteze faţă de lipsa de înţelegere a autorităţilor în privinţa mecanismelor de reglementare a pieţei.

Una dintre nemulţumiri este referitoare la impunerea echipării maşinilor- şcoală cu camere video pentru monitorizarea probelor practice. Asta în condiţiile în care peste câteva zile începe şi la Botoşani monitorizarea dar cu echipamentele Serviciului Regim Permise Auto şi Înmatriculări Vehicule.

"Ei nu au camere ci au tablete care, după ce ne vor obliga pe noi să ne cumpărăm camere cu anumite specificaţii tehnice, vor fi folosite la altceva. Ei, acele specificaţii obligatorii pentru camerele video mă fac să mă gândesc că de fapt e vorba de afacerea "cuiva" şi toţi instructorii vor trebui să scoată bani din buzunar să cumpere de la o anumită firmă camerele care ni se impun", spune Valentin Vechiu, liderul sindicatului instructorilor auto din Botoşani.

Un alt motiv de nemulţumire este faptul că şcolile care nu vor avea promovabilitate de 40% vor fi eliminate de pe piaţă.

"Asta va însemna, de exemplu, ca Iaşul să nu mai aibă nicio şcoală de şoferi. Ei tot vorbesc de prevenirea accidentelor dar uită câteva aspecte deosebit de importante: statisticile! În statistici se arată că principalele cauze de producere a accidentelor nu este şcolarizarea defectuoasă a şoferilor ci viteza neadaptată şi alcoolul. Or, noi, instructorii- şi nu e prima oară când o spun-, nu-i învăţăm pe candidaţi să bea la volan sau să calce pedala de acceleraţie. În plus, programa şcolară nu a mai suferit modificări de zeci de ani, în condiţiile în care tehnica a evoluat atât de rapid, de-am putea da testele online de acasă. Mai mult, în ţările civilizate nu există testări ca la noi, nu există astfel de monitorizări video, numai noi am rămas înţepeniţi într-un sistem învechit", adaugă Valentin Vechiu.

Protestul, la care sunt aşteptaţi să participe în jur de 500 de instructori din întreaga ţară, printre care şi 30 de la Botoşani, va avea loc peste o săptămână, în faţa sediului Guvernului.

 

Spune-ne opinia ta