Protest la Instituţia Prefectului! Iritaţi de nepăsarea autorităţilor centrale, formatorii auto ies din nou în stradă

Instructorii auto botoşăneni şi-au pierdut răbdarea şi reiau seria acţiunilor de protest împotriva măsurilor Ministerului Transporturilor care vor duce la sistarea activităţii lor. Protestului din iulie de la Guvern îi vor urma alte proteste.

Iritaţi de lipsa unui răspuns clar din partea MinistruluiTransporturilor, în faţa căruia şi-au prezentat problemele luna trecută, instructorii auto botoşăneni reiau mişcările prin care încearcă să determine modificarea unui ordin de ministru emis în 2013 care le pune capăt activităţii şi elaborarea unei legi a formatorilor auto.

Potrivit instructorilor auto din Botoşani, ulterior protestului care a avut loc în 26 iulie la Guvern, ar fi trebuit să aibă loc o întâlnire "la rece" a reprezentanţilor acestora cu responsabilii din Ministerul Transporturilor.

"După ce a fost amânată de mai multe ori, această întrunire a avut loc în cele din urmă, la sediul Ministerului Transporturilor, în sală fiind doar TREI reprezentanţi ai formatorilor auto şi 23 de reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi ai unor organizaţii patronale aflate în relatii financiare cu Ministerul Transporturilor. Nu a fost invitat niciun reprezentant al unor organisme reprezentative ale statului român care s-au pronunţat împotriva Ordinului Ministrului Transporturilor Relu Fenechiu, emis în 2013, printre care Consiliul Concurenţei, Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării, Universitatea "Al.I.Cuza". În asemenea condiţii, întrunirea a degenerat în dispute sterile şi, prin urmare, nu a dus la vreun rezultat concret", explică Valentin Vechiu, liderul formatorilor auto botoşăneni.

Potrivit prevederilor aceslui Ordin, instructorii autorizaţi care lucrau ca persoane fizice autorizate nu vor mai putea să-şi exercite activitatea în această formă, fiind obligaţi fie să se angajeze la o şcoală –SRL, fie să dispară, fie să se asocieze câte patru într-o formă inventată de Ministerul Transporturilor – "Şcoala PFA", care, potrivit formatorilor auto, nu există nicăieri în lume şi nici în Legea 31 de organizare a societăţilor comerciale.

Ordinul a fost atacat în justiţie de instructorii auto, şcoli de şoferi, organizaţiile sindicale şi profesionale ale formatorilor auto care au obţinut câştig de cauză la multe Curţi de Apel din ţară. Doar că Ministerul Transporturilor a facut recurs iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat hotărârile Curţilor de Apel.

"De aceea, formatorii auto au hotărât declanşarea unor mitinguri de protest în toate judeţele ţării, urmate de un nou miting de amploare în Bucureşti, la care vom solicita să fim primiţi de premierul Mihai Tudose, pentru a îi prezenta problemele generate de prevederile OMT 733/2013 şi consecinţele lor asupra noastră, a familiilor noastre, a siguranţei rutiere şi, în general, asupra societăţii româneşti", susţine Valentin Vechiu.

Ca atare, miercuri, în faţa Palatului Administrativ va avea loc un protest al instructorilor auto, aceştia urmând să discute cu subprefectul Daniela Beclea şi să-i înmâneze un document ce conţine nemulţumirile lor, care să fie înaintat Guvernului Tudose. "Suntem convinşi că dacă organisme reprezentative ale statului român, care nu pot emite hotărâri împotriva interesului naţional, au demonstrat că OMT nr.733/2013 nu este bun, premierul va ţine cont de opinia acestora şi va lua măsurile corespunzătoare", adaugă formatorul auto.

 

Spune-ne opinia ta