PS Corneliu, de la Huși, ar putea fi înlocuit de un înalt prelat născut în Botoșani!

PS Corneliu, de la Huși, ar putea fi înlocuit de un înalt prelat născut în Botoșani!

 Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu  

Conform presei vasluiene, Patriarhia ar lua deja în calcul caterisirea Episcopului Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, de la Huși, fiind în atenție două nume care ar putea prelua prerogativele. 

Deocamdată, scrie vremeanoua.ro, surse din interiorul Bisericii Ortodoxe Române vorbesc de doi înalti prelati ce ar putea să-l înlocuiască pe episcopul Husilor. Ar fi vorba de Timotei Prahoveanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestiului, originar din localitatea Rădăseni, situată în apropierea orasului Fãlticeni. Cel de-al doilea nume vehiculat este cel al lui Varlaam Ploiesteanu, vicar patriarhal, originar din Botosani.

Timotei Prahoveanu a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor în sedinta de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 29 septembrie 2014. Este recunoscut pentru bogata sa activitate publicistică, fiind autor a numeroase articole, studii, lucrări si volume ce oglindesc mai ales viata religioasă si culturală a lumii monahale. S-a nãscut la 13 noiembrie 1966 în satul Rădăseni din apropierea Fălticeniului. A urmat scoala generală si prima treaptă de liceu în orasul Fălticeni, după care, în 1984, începe cursurile Seminarului Teologic "Veniamin Costachi" de la Mãnãstirea Neamt. În ultimul an de seminar s-a închinoviat în obstea Mãnãstirii Neamt, unde a fost tuns în monahism la 1 februarie 1989 de cãtre vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, pe atunci arhimandrit, cu binecuvântarea fericitului întru pomenire patriarh Teoctist, atunci loctiitor de mitropolit al Moldovei si Sucevei. A început studiile superioare la Bucuresti, în cadrul Institutului Teologic cu grad universitar, dar, fiind mutat la Catedrala mitropolitanã din Iasi, ca arhidiacon al mitropolitului Moldovei si Bucovinei de atunci, actualul Patriarh al României, Preafericitul Pãrinte Daniel, pãrintele Timotei Aioanei este transferat la Facultatea de Teologie din Iasi, recent reînfiintatã. În anul 1993, arhidiaconul Timotei Aioanei termină studiile superioare, dupã care, în perioada 1995-1996, la recomandarea si cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, a urmat un curs de elinã modernã la Facultatea de Filosofie si Litere a Universitãtii din Atena. În martie 2002, în sedinta Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a primit rangul de arhimandrit, fiind hirotesit la 24 martie 2002, la Biserica Vovidenia din Iasi, de cãtre Preafericitul Pãrinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Tot în acelasi an, a fost numit, prin decizie mitropolitanã, membru al Comisiei liturgice a Arhiepiscopiei Iasilor, iar în 2003 a fost numit exarh al mãnãstirilor din Arhiepiscopia Iasilor. Dupã ce a îndeplinit mai multe functii administrative în Arhiepiscopia Iasilor, Pãrintele a fost exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor si mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din Bucuresti.

Cel de-al doilea Pãrinte despre care se spune cã ar putea înlocui pe PS Corneliu este Varlaam Ploiesteanu. Pãrintele Arhimandrit Lector Dr. Varlaam Merticariu a fost ales Episcop Vicar Patriarhal, cu titulatura Ploiesteanul, în data de 28 octombrie 2009, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Varlaam Merticariu a fost Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor din anul 1998 până la începutul anului 2009 şi este cadru didactic la Facultăţile de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi Bucureşti. Nascut pe 28 octombrie 1960, in Ştiubienii  Botoşanilor, Parintele Varlaam Merticariu a urmat, in perioada 1975 – 1977 treapta I de liceu la Liceul de cultură generală din Săveni, urmand apoi, pana in 1982, cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Din 1983 pana in 1987, la Bucuresti, a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar, iar in perioada octombrie 1991 – mai 1992 - cursuri de specializare la Institutul Ecumenic de la Bossey, Geneva. În anul 2003 devine Doctor în Teologie, iar in aprilie – iunie 2004 se afla in Anglia, pentru un stagiu de specializare la St. Steven’s College. Din 1990 pana in 1996, Parintele Merticariu este Asistent universitar în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea Al.I. Cuza, Iaşi, iar din 1996 pana în prezent Lector în cadrul aceleiasi facultati. Parintele Varlaam Merticariu a indeplinit functia de Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, in perioada 1998-2009. De asemenea, a sustinut conferinte in strainatate, dar si cursuri in universitati renumite din USA, Turcia, Bulgaria, România.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertismentul polițiștilor cu privire la camerele auto video montate pe bordul autoturismelor, ce trebuie să facă botoșănenii!

astăzi, 15:40

Camerele video auto se montează, datorită unui sistem special de prindere, pe parbrizul sau bordul mașinii. Stocarea înregistrărilor se face în memoria internă a dispozitivului, pe un...

„Mașina timpului” s-a inventat și există- Imagine „realizată” pe data de 18 februarie 2087! (Foto)

astăzi, 13:58

 La o distanță de aproximativ 100 de km de Botoșani, s-a inventat „mașina timpului”! După cum ne arată fotografia postată de un utilizator pe pagina unei rețele sociale, pe&nb...

Un român de 37 de ani prins în dezastrul din Spania: "Am luat câinele și m-am dus"!

astăzi, 12:04

Într-o zonă în care era un camping, mulți oameni erau în mașini când a venit viitura. De aceea Poliția caută acum în fiecare autoturism să vadă dacă sunt persoane...