Ameninţări cu moartea la Schit Orăşeni! Preotul Ungureanu nu cedează, ci îşi aduce susţinători de la Neamţ! FOTO, VIDEO

Situația de la Schit Orășeni nu dă semne că se va liniști prea curând, mai ales după episodul de vineri, când inspectori de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) și preoți botoșăneni au mers în parohie pentru a-i aduce la cunoştinţă preotului Ioan Ungureanu faptul că este suspendat de la slujbe. Replica preotului ar fi fost, potrivit feţelor bisericeşti, ameninţări, chiar cu moartea.

Ameninţări cu moartea la Schit Orăşeni! Preotul Ungureanu nu cedează, ci îşi aduce susţinători de la Neamţ! FOTO, VIDEO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Acuzat de schismă, calomnie şi erezie şi navetism, preotul Ioan Ungureanu nu a putut fi oprit duminică de la a săvârşi slujba Sfintei Liturghii, ba chiar a avut vizitatori din judeţul Neamţ, susţinători ai stareţului de la Mănăstirea Rădeni, cu care împarte aceleaşi opinii în privinţa deciziilor luate la Sinodul Pan-Ortodox din Creta.

Preotul Marian Timofte, vicar administrativ al MBB, a confirmat informaţia şi a subliniat că slujbele pe care le oficiază preotul Ungureanu nu au nicio valoare, cel puţin până la finalizarea cercetării canonice în Consistoriu. Mai mult, comunicatul privind poziţia MMB în privinţa situaţiei de la Schit Orăşeni şi apelul la calm a ajuns în toate parohiile, inclusiv la Orăşeni, însă susţinătorii preotului Ungureanu au purtat prin sat mesajul acestuia, care cerea enoriaşilor să rupă comunicatul şi să nu-l bage în seamă, acuzând că sunt nişte erezii. MMB, prin reprezentanţii săi, speră în continuare că preotul Ungureanu va reveni la calea dreaptă şi va renunţa la practicile sale, tocmai acelea care i-au adus sancţiunea.

"Preotul Ungureanu nu a fost oprit de la slujbe şi chemat la judecata Consistoriului doar pentru nepomenirea chiriarhului locului, adică ÎPS Părinte Mitropolit Teofan, aceasta este una dintre abateri. I s-au adus la cunoştinţă toate abaterile care au fost constatate: schismă, iar pomenirea sau nepomenirea la slujbe nu este o problemă în sine, pomenirea sau nepomenirea are importanţă dacă este pusă în legătură cu comuniunea pe care o păstrează sau a rupt-o în legătură cu Biserica întreagă. Orice preot, prin pomenirea ierarhului de care aparţine, îşi afirmă legătura de comuniune. Altminteri, un preot care nu-şi pomeneşte ierarhul- repet încă o dată, care nu este un act de măgulire a şefului sau a superiorului bisericesc, este o chestiune cu caracter canonic foarte serioasă. Deci schisma este prima abatere care i-a fost adusă la cunoştinţă, insulta, calomnia, clevetirea, defăimarea în public, apoi instigarea la atitudini negative, săvârşirea Sfintelor Taine şi Erurgii cu nerespectarea prevederilor tipiconale, navetismul- face o navetă de peste 100 de kilometri de la Darabani şi este o abatere în regulamentul de disciplină-, neascultarea de autorităţile bisericeşti şi contrazicerea publică a poziţiei oficiale a Bisericii", spune preotul Marian Timofte.

Potrivit vicarului administrativ al MMB, calomniile de care este acuzat preotul Ungureanu sunt aduse întregului cler pe care îl consideră eretic, ecumenist, etichete pe care nu le poate demonstra. De asemenea, spune preotul Marian Timofte, preotul a adunat în jurul său un grup de credincioşi care au o atitudine radicală faţă de ceilalţi săteni, un exemplu fiind înregistrat vineri, atunci când şapte preoţi ajunşi la Orăşeni au mers prin sat şi au încercat să stea de vorbă cu oamenii care nu îl susţin pe preot şi care au spus că au fost ameninţaţi de preotul Ungureanu şi susţinătorii săi. Mai mult, la unele case, „aripa dură” ar fi ameninţat sătenii să intre în case şi să nu stea de vorbă cu preoţii.

"Inclusiv un inspector de la MMB, părintele Florin Chirilă, a fost ameninţat cu moartea de către preotul Ungureanu care i-a spus că-l va tăia în bucăţi şi-i va ţine maţele în mână. Există o înregistrare video în acest sens, dar o vom pune la dispoziţia autorităţilor. Urmează să facem o sesizare în acest sens. Nu este singurul care a fost ameninţat dar este singura filmare în acest sens. Au fost ameninţaţi şi alţi preoţi dar poate nu cu aceleaşi cuvinte. Aşteptăm ca procedura din Consistoriul Eparhial să se finalizeze, vom vedea dacă va veni sau dacă va refuza. Am luat în calcul (o expertiză psihiatrică asupra preotului Ungureanu, n.r.), dar aşteptăm ca cineva să se autosesizeze. Am constatat că nu face decât să dezinformeze şi să otrăvească minţile credincioşilor cu lucruri nu doar total neadevărate, ci cu lucruri total aiuristice", adaugă preotul Marian Timofte.

Mai exact, varianta preotului cum că în urma Sinodului din Creta ar fi fost aprobate cununiile între persoane de acelaşi sex sau de religii diferite ar fi total falsă.

"În Creta nu s-a hotărât nimic care să schimbe ceva din ce a fost până acum. Posibilitatea acordării iconomiei a fost lăsată în continuare la aprecierea episcopului locului însă în continuare rămâne interzisă posibilitatea căsătoriei între creştinii ortodocşi şi cei de alte religii, nu este posibilă decât în măsura în care cei de alte religii se botează în credinţa creştin- ortodoxă", susţine preotul Marian Timofte.

În cazul în care preotul Ioan Ungureanu nu se va prezenta la Consistoriu atunci când va fi chemat, s-ar putea ajunge la caterisirea sa. Dacă va refuza însă să părăsească biserica, s-ar putea ajunge la chemarea în ajutor a organelor de poliţie, însă reprezentanţii MMB speră să nu se ajungă la aşa ceva.






 

 

Spune-ne opinia ta