Se stie ca oricine gaseste bani sau obiecte de valoare pe strada sau in taxi trebuie sa le duca la politie, insa prea putini fac acest lucru.
Un actor de teatru din Bucuresti a avut totusi noroc: datorita unui binevoitor, a reusit sa isi recupereze telefonul furat de un taximetrist. Soferul este acum arestat. Anchetatorii spun ca in ultimele luni au inregistrat zeci de plangeri de la oameni care nu si-au mai gasit telefoanele, banii sau laptopurile uitate in taxiuri.
Actorul Alexandru Nagy si-a uitat telefonul mobil in ziua de Paste, intr-un taxi.
Alexandru Nagy, actor: "Tatal meu l-a sunat pe respectivul taximetrist. Acesta a zis ca isi aminteste de mine, dar nu e la el telefonul."
Cateva zile mai tarziu, taximetristul a scos la vanzare aparatul. Intamplarea a facut ca cel care a vrut sa il cumpere sa-si dea seama ca ceva nu e in regula. A gasit in memoria aparatului o identitate pe care a tinut-o minte si nu a cumparat telefonul. Apoi a facut munca unui detectiv si a reusit sa gaseasca proprietarul de drept.
Alexandru Nagy: "Am primit un mesaj pe internet de la cineva necunoscut, ca uite ti-am gasit telefonul, cum sa te ajut. S-a intamplat la o saptamana distanta."
Impreuna au mers la politie, iar agentii au recuperat telefonul si taximetristul a fost arestat.
Simtul civic pare ca s-a trezit in sufletele romanilor. O arata ultimele cazuri in care oameni, care au gasit bani sau lucruri valoroase pe strada, le-au dus la politie sau au cautat proprietarul. Numai ca in acelasi timp, pentru multi romani ce nu a fost luat cu forta ci doar gasit, nu este considerat furt.
Gelu Duminica, Sociolog: "Totul pleaca de la modelul cultural, da si modeul cultural al nostru era bazat pe faptul ca atunci cand veneai de la fabrica trebuia sa vii cu un surub in buzunar. Nu conta daca iti trebuie"
Asa ca multi clienti care isi uita lucruri de valoare in taxi, ajung si cel mai des la politie.
Pagubita: "L-am scapat in taxi, cand am scos portofelul. Am sunat imediat si era inchis, iar taximetristul mi-a zis ca nu e la el telefonul."
Unii taximetristi sustin ca sunt de buna credinta si cand au gasit bani sau bunuri, le-au inapoiat. Cum telefoanele inteligente se pierd cel mai usor, specialistii spun ca o aplicatie instalata poate impiedica hotul sa vanda bunul furat.
Specialist in securitate cibernetica: "Ii putem schimba PIN-ul si in momentul in care ala incearca sa il deschida, ii face o poza sau mai multe. Ii putem trimite si un mesaj."
Exista aplicatii care ne pot ajuta inclusiv sa distrugem, de la distanta, toate fisierele din memoria aparatului.
sursa: stirileprotv.ro