Pacienții care nu vor mai sta pe o listă de așteptare, anunțul șefei CAS Botoșani! „Au fost foarte multe controverse” (video)

Alina Mustiață, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani, anunță faptul că a fost pus în aplicare din acest an Planul Național de Cancer. În cadrul acestui plan sunt prevăzute mai multe beneficii pentru pacienții oncologici sau cu suspiciune de afecțiune oncologică.

De exemplu, bolnavii de cancer nu vor mai sta pe o listă de așteptare pentru diverse investigații dacă medicul a făcut o recomandare în acest sens. Acest aspect face referire la persoanele asigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, precum și la cei cu afecțiuni oncologice confirmate.

Înseamnă că va crește accesul la servicii medicale cu prioritate a bolnavilor oncologici în sensul că serviciile medicale sunt decontate la nivelul realizării, iar pacienții nu vor mai sta pe o listă de așteptare pentru investigații paraclinice, pentru servicii medicale de medicină fizică și reabilitare atunci când medicul recomandă aceste servicii pentru tratamentul bolii de care suferă”, a declarat Alina Mustiață, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani.

„Au fost foarte multe controverse”

Totodată, Alina Mustiață face precizări și cu privire la pacienții care nu pot dovedi că sunt asigurați în momentul în care aceștia doresc să confirme diagnosticul sau pentru depistarea timpurie a bolii.

Mai avem niște acte adiționale referitoare la serviciile medicale acordate persoanelor care nu pot face dovada calității de asigurat. Pe acest subiect au fost foarte multe controverse. Aceste servicii medicale sunt acordate doar pentru depistarea precoce a afecțiunilor oncologice, precum și cele acordate persoanelor cu suspiciune de afecțiune oncologică pentru confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică la nivelul asistenței de servicii medicale clinice, paraclinice și asistenței medicale spitalicești”, a adăugat Alina Mustiață.  

Acest lucru înseamnă că, dacă medicul de familie are o suspiciune la control poate trimite pacientul cu bilet de trimitere decontat de Casa de Asigurări de Sănătate în Ambulatoriul de Specialitate pentru control amănunțit sau poate să îi prescrie un bilet pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

În cazul în care un pacient primește un diagnostic de boală oncologică, acesta va intra în Programul Național Oncologic și va beneficia automat de toate serviciile medicale ca orice persoană asigurată.

Adică, medicul de familie dacă are o suspiciune la control poate trimite pacientul cu bilet de trimitere decontat de CAS în Ambulatoriul de Specialitate la medicul specialist și poate să îi prescrie să dea bilet de trimitere pentru paraclinic în vederea confirmării sau infirmării de suspiciune a afecțiunii oncologice. În cazul în care se confirmă acel pacient intră în Programul Național Oncologic, devine asigurat și beneficiază de servicii medicale normal, ca orice asigurat”, a completat șefa Casei de Asigurări de Sănătate din Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Ajutor pentru bolnavii din Botoșani aflați în fază terminală, despre ce este vorba! (video)

astăzi, 12:59

Bolnavii aflați în fază terminală și care nu pot fi îngrijiți acasă pot beneficia de îngrijri medicale în regim de spitalizare continuă la o clinică privată de paliati...

Botoșaniul are o nouă stație de monitorizare a calității aerului! (video)

astăzi, 11:00

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural aferentă lunii septembrie, Daniela Mihalache din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani a anunțat faptul că municipiul Botoșa...

Noul prefect de Botoșani despre șeful IPJ: „Nu am niciun motiv să îi cer demisia” (video)

Thursday, 26 September 2024

Dan Nechifor, trimisul Guvernului în teritoriu, a fost întrebat ce părere are despre colaborarea cu șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, cms. șef Tudor Cost&...