Mărturii din Maternitatea groazei: Paciente lăsate fără ajutor, în funcție de „ale cui sunt” / ”Fac viața amară fetelor tinere care merg să nască”

Pentru medici, Alexandra nu era o mămică, ci un portofel. Interesele din cabinetele private dictează asupra spitalului de stat și a pacientelor.

Surse din interiorul Maternității Botoșani, acolo unde tânăra Alexandra Ivanov a murit în chinuri pentru că personalul medical a ignorat-o, au povestit pentru Reporter de Iași cum se lucrează în unitatea medicală.

Medicii monitorizează mămicile exclusiv la cabinetele particulare, pe sume importante. Când vine vremea să nască sau apar alte probleme, este o chestiune de noroc ca medicul de caz să fie prezent: trebuie să vină de acasă, pentru că în caz contrar medicul de gardă nu se atinge de pacientă.

Maternitatea și regulile sale nescrise

Majoritatea medicilor dețin și cabinete particulare, selecția medicului care duce sarcina de la început la final făcându-se în aceste cabinete particulare.

Un criteriu în funcție de care gravidele selectează medicul este discutat de la început: dacă doctorul oferă asigurări că va fi la Maternitate în caz de complicații sau la momentul nașterii.

„Evident, majoritatea medicilor promit că vin de acasă pentru a-și îngriji pacientele. Asta este prima regulă, stabilită la început. Cu mici excepții, niciunul dintre ei nu a respectat-o. Urmează nouă luni de consultații - pe alocuri inutile - la cabinetul particular și sume plătite periodic de femeile însărcinate. Se întâmplă ca medicul curant să fie de gardă, atunci pacienta este chemată în Maternitate și consultată, contracost. Banii intră tot în buzunarul medicului, deși a utilizat aparatura, infrastructura, medicamentele Maternității”, povestesc angajații unității medicale.

Cum sunt ignorate pacientele

Sursele din spital mai spun că relațiile dintre medici sunt reci din cauza concurenței pe bani. Pacientele sunt îngrijite în funcție de „ale cui sunt”. Asistentele și infirmierele sunt, la rândul lor, în diferite tabere, pentru că unii medici le plătesc să aibă grijă de gravidele proprii, alții nu.

„Se ajunge așadar la ignorarea pacientelor pe motiv că sunt ale lui X sau Y. Iar dacă medicul care a promis timp de 9 luni că va fi prezent la momentul nașterii, când se ajunge efectiv la final, nu vine de acasă, cel de gardă nu intervine. Pacienta nu l-a plătit timp de 9 luni, trebuie să se ocupe cel care a luat banii de la început”, explică sursele din interiroul spitalului cum a fost posibil decesul Alexandrei.

Versiunea este confirmată chiar de către prefectul județului, Sorin Cornilă. El a precizat că acest obicei a reieșit din rapoartele preliminare. „Era o cutumă stabilită, din câte am văzut din rapoarte: fiecare medic intervine doar la propriul pacient, nu la ai colegilor. Au fost trei inspecții ale DSP în acest an la Maternitate, din niciuna nu a reieșit așa ceva. De ce, nu știu”, a spus prefectul Cornilă.

Discriminare în funcție de banii pe care îi ai

Sursele din spital vorbesc și despre comportamentul moașelor și infirmierelor din Maternitate. „Sunt considerate cele mai rele și fac viața amară fetelor tinere care merg să nască. Diferențierea dintre urban și rural este extrem de importantă. Fetele din rural care nasc la Maternitate suferă primele. Cele din urban reușesc să treacă de momentul greu dacă plătesc fiecare persoană care intră în salon”, spun cadrele medicale.

Conform unei cutume, moașele așteaptă la naștere prosop și săpun. Mamele care nu știu această regulă suferă la naștere, pentru că au îndrăznit să le ignore: „S-a ajuns la situații în care moașele intrau în salon și scanau bunurile pacientei pentru a-și însuși altceva în locul prosopului și săpunului care se presupune că sunt obligatorii a fi oferite. Unei mămici care abia se recupera după un travaliu de 12 ore, terminat cu cezariană, i-au luat ghioceii de pe noptieră, doar pentru a simți că s-au ales cu ceva”, spun cadre medicale sub anonimat.

Alexandra Ivanov a murit într-un spital județean din România, fiind lăsată să se chinuie fără niciun ajutor, deși era înconjurată de zeci de medici și asistente

Limbaj obscen, personalul medical se consideră invincibil

Moașele și infirmierele folosesc în fața pacientelor un limbaj degradant. Sunt cele care vorbesc cel mai vulgar, sunt imune la durerile nașterii, nu au strop de empatie și declanșează traume în femeile care nasc din cauza comportamentului pe care îl au.

„Maternitatea a fost ermetizată de-a lungul anilor, fără a se cunoaște cu adevărat ororile care s-au petrecut în interior. Practic personalul medical a ajuns la un sentiment acut de invincibilitate având în vedere că puținele paciente curajoase care au sesizat neregulile din Maternitate nu au ieșit niciodată câștigătoare. O secție aproape inaccesibilă care nu organizează aproape niciodată conferințe de presă, un eventual contact cu șefi de secții, medici sau personal medical fiind aproape imposibil. Au fost numeroase acuzații din partea femeilor care au născut aici de-a lungul anilor rămase fără răspuns. Cum se întâmplă și acum, nicio reacție în cazul Alexandra din partea celor două șefe de secții”, scrie sursa citată.

Citește și Avocata în cazul Ivanov: ”Familia Alexandrei nu luptă cu sistemul medical, luptă pentru ca sistemul să scape de rămășițele feudale care îl corup din interior”

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

UPDATE! Nova Apaserv: Prelungește termenul estimat pentru reluarea furnizării apei, ce localități rămân afectate!

astăzi, 19:38

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani revine la comunicatul transmis în data de 01 noiembrie 2024 și informează că lucrările de reparații gestionate de Administrația Națională Apele Româ...

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Ibăneasa-Știubieni, sfințită de IPS Teofan! (Foto)

astăzi, 19:15

Zeci de oameni din împrejurimile comunei Știubieni, autorități centrale și locale, dar și credincioșii comunității din Ibăneasa s-au adunat, sâmbătă, 2 noiembrie 2024, la biseri...

Bannere și steaguri electorale afișate în mod ilegal, ce partid are parte de aceste acuzații!

astăzi, 16:39

Partidul National Liberal, filiala Botoșani, a întocmit recent o plângere la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Botoșani, contra unui alt partid din județ și anume, Partid...