Asociația Părinților Copiilor cu Autism din județul Botoșani organizează o campanie de informare cu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului. În cadrul campaniei, voluntarii din cadrul Liceului cu Program Sportiv Botoșani și Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani vor împărți pliante și vor oferi informații cu referire la autism, asociație, voluntariat, modalități de a ne sprijini activitatea.
Primăria Municipiului Botoșani va fi iluminată în culoarea albastru, culoare simbol a autismului în semn de solidaritate. Copii, părinți, voluntari și oameni de bine deopotrivă vor lua parte la acest eveniment. Vom discuta pe îndelete despre experințe trăite de către părinți, terapeuți ori voluntari. Vă asigurăm că la sfârșitul evenimentului veți deține un bagaj vast de cunoștințe.
Asociația Părinților Copiilor cu Autism din județul Botoșani a luat ființă în august, 2013. Un an mai târziu, în data de 2 aprilie 2014, asociația și-a început activitatea de susținere în regim gratuit a terapiei copiilor diagnosticați cu autism. În prezent asociația asigură terapia a 46 de copii. În ierarhia posturilor, asociația dispune de 3 terapeuți. În vederea extinderii ariei de lucru, copiii beneficiază de activități susținute de voluntari. În principiu, activitățile susțin necesitățile acestora. Un exemplu concludent în acest sens îl reprezintă activitățile de stimulare senzorială ce au menirea de a liniști copilul, scăzând agitația și comportamentele neadecvate, totodată crescând timpul de concentrare a atenției asupra sarcinii. Atunci când copiii sunt implicați în activități terapeutice atractive, cu caracter ludic, atenția și implicarea activă cresc considerabil. În momentul actual un copil beneficiază de 2 ore de terapie pe săptămână, un număr insuficient. Un scop viitor este acela de a crește numărul de ore de terapie al copiilor la cel puțin 2 ore de terapie zilnică în vederea reducerii anxietății, dezvoltării coordonării și în cele din urmă integrării acestora. Consecvența, învățarea, acceptarea, jocul sunt pionii principali în demersul recuperării copiilor cu autism. Așadar unul dintre obiectivele actuale ale asociației este promovarea unei palete cât mai largi de servicii de sprijinire a familiilor cu copii diagnosticaţi cu autism și/sau alte tulburări de dezvoltare pentru creşterea calităţii vieţii acestora. În susținerea acestui obiectiv voluntari participă la diverse activități ce au drept scop strângerea fondurilor (particparea la maraton, organizarea de evenimente caritabile, donarea zilelor de naștere ș.a.) în vederea menținerii continuității terapiei și a creșterii numărului de ore destinat fiecărui copil în parte. Un țel măreț al asociației este acela al deschiderii unui centru spațios care să permită creșterea numărului de terapeuți în vederea sporirii numărului de ore al fiecărui copil și de asemenea posibilitatea aderării a altor copii în cadrul asociației. În județul Botoșani numărul copiilor diagnosticați cu autism este în creștere. Ne dorim a veni în sprijinul persoanelor aflate în nevoie. Spațiul de care dispunem nu ne permite acceptarea altor copii.
"Duminică, 2 APRILIE 2017, vă puteți îmbrăca sufletul în tihnă, iar de veți alege să purtați albastru ne vom bucura tare!
Seara se va încheia cu o lansare de baloane albastre, dar nu înainte de a ne pune în gând visuri spre îndeplinire pentru anul în curs. Vă așteptăm cu drag!", transmite Gabriela Petrea, președinte A.P.C.A. Botoșani.
"Ce este voluntariatul pentru tine? Eu aș putea spune că voluntariatul mă definește. Iubesc voluntariatul, îl practic și îl prescriu ca o rețetă garantată pentru bucuria sufletească. Tâlcul acestuia stă în zâmbetul meu de la fiecare sfârșit de zi. Dorința de într-ajutorare este cea care m-a ghidat în alegerea profesiei. De mic copil voluntariatul mi-a fost alinare. Pe atunci însă nu căpătase o denumire. Era doar timpul cu zâmbete ce-l așteptam cu nerăbdare ca venind sub forma unei inițiative a școlii.
Totodată aș putea spune că sunt un explorator în lumea psihologiei. Voluntariatul mi-a oferit oportunități vaste în dezvoltarea în acest domeniu. Îmi doresc să acumulez cât mai multe informații pe care să le pot împărtăși la rândul meu și să le pot folosi, venind în sprijinul persoanelor aflate în nevoie. Iubesc oamenii. Cred în puterea faptelor bune și mă dedic voluntariatului oricând timpul îmi permite. M-am împrietenit cu timpul. Ba chiar mai mult, acum îmi dăruiește zilnic ocazii de a mă bucura din plin de savoarea voluntariatului. Voluntariatele mi-au oferit totodată oportunitatea de a mă descoperi. În plus, am înțeles că binele făcut se întoarce la noi sub alte forme.
Drept vă spun că de îndată ce veți păși pragul asociației, totul se va transforma ca prin vis într-o oază de iubire necondiționată, dăruire, fericire. Amintiri vă vor dăinui în suflet. Voluntariatul poartă atât haina într-ajutorării, dar și haina dezvoltării armonioase. Ajutând la crearea viitorului unui copil, te creezi pe tine!
Voluntariatul reprezintă pensula care în mâna unui pictor iscusit – om ce găzduiește binele în suflet, nuanțează tabloul dezvoltării copilului, conferindu-i căldură și note pozitive.
Devino voluntar! Implică-te!" (Elena-Lorena Matei, colaborator și coordonator de proiecte Autism Botoșani)