Botoşani: Tragedie fără sfârşit! La zece luni de la moartea bebeluşului lor, părinţii încă îi caută pe vinovaţi! Ce indică necropsia

"Două ore copilaşul meu a avut 180 de bătăi pe minut la inimioară! Câtă suferinţă a îndurat el, câtă suferinţă am îndurat eu? M-am rugat de medic să vină să nu ne lase să murim, m-a repezit! Cum să mai am încredere?". Este mărturia cutremurătoare a unei mame care de zece luni luptă să afle de ce a murit bebeluşul ei în maternitate.

Botoşani: Tragedie fără sfârşit! La zece luni de la moartea bebeluşului lor, părinţii încă îi caută pe vinovaţi! Ce indică necropsia

În septembrie anul trecut, la 30 de ore de la naştere, un bebeluş murea în Secţia de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Judeţean Mavrmati. S-a spus că decesul a fost cauzat de o bronhopneumonie cu streptococ beta-hemolitic de grup B şi că infecţia a fost căpătată intrauterin.

În stare de şoc după o sarcină monitorizată şi verificată, cu analize făcute la timp, părinţii bebeluşului au depus reclamaţii şi au făcut plângere penală, acuzând conduita medicală şi faptul că infectarea a avut loc în spital, nu intrauterin. Au trecut zece luni de atunci, iar părinţii nu au primit niciun răspuns, ci doar amânări peste amânări.

Procurorul Nicoleta Arpinte, de la Parchetul Judecătoriei Botoşani, a primit recent raportul de necropsie de la Institutul de Medicină Legală, dar care pune în evidenţă un aspect ce ridică alte semne de întrebare. În condiţiile în care s-a spus că imediat ce bebeluşul a început să dea semne de boală s-a demarat terapia cu antibiotice, raportul de necropsie nu indică prezenţa de medicamente în ţesuturi.

"Raportul de necropsie arată, printre altele, absenţa medicamentelor, însă, potrivit aceluiaşi document, aprecierile în privinţa conduitei terapeutice de care a beneficiat pacientul vor fi făcute de către comisia de avizare a actelor medico- legale din cadrul Institutului de Medicină Legală Iaşi", susţine procurorul Nicoleta Arpinte.

Potrivit procurorului de caz, în continuare se aşteaptă raportul Colegiului Medicilor, a cărei comisiei de disciplină este chemată să explice cine, cum şi dacă s-a greşit în conduita terapeutică. Dar medicii nu au reacţioat până acum nicicum.

"Le-am făcut adresă, le-am făcut apoi revenire, i-am întrebat care este stadiul anchetei pe care o derulează, care este data aproximativă a finalizării anchetei. Dacă le lipseşte vreun document, dacă nu au cu ce lucra, pot cere de la noi sau de la Poliţie. Le putem da tot ce le trebuie, însă ei nu ne-au răspuns până acum la nicio adresă din cele trimise. Cert este că raportul lor ne-ar ajuta şi pe noi în ancheta penală pe care o efectuăm, orice opinie, orice expertiză medicală este binevenită", explică Nicoleta Arpinte.

De partea cealaltă, însă, situaţia este clară: Colegiul Medicilor s-a autosesizat în septembrie, dar plângerea adresată de mama bebeluşului a întors perspectiva asupra anchetei.

"Noi ne-am autosesizat în septembrie anul trecut. La sfârşitul lunii februarie- începutul lui martie, mama a venit la noi cu o plângere, astfel că noi am fost nevoiţi să cerem alte documente, situaţia era mult diferită. Momentan, dosarul este la Comisia de Jurisdicţie, în constituire, şi urmează să ajungă la Comisia de Disciplină. Potrivit procedurii, în momentul în care cineva depune o plângere sau o sesizare, respectiva plângere este semnalizată în Biroul executiv şi înaintată Comisiei de Jurisdicţie. Comisia de Jurisdicţie constituie dosarul, adună probe, date, copii după dovezile medicale, tot ce este nevoie. După ce a completat dosarul, îl înaintează Comisiei de Disciplină. Practic, noi de când am fost sesizaţi de părinţi, am refăcut tot dosarul. Urmează ca în scurt timp colegii să ia o decizie, dar reţineţi că ei lucrează în timpul lor liber", susţine medicul Constantin Didi Moşneguţu, preşedintele Colegiului Medicilor.

Cât despre posibilitatea de a solicita documente de la Poliţie sau de la Parchet, pentru urgentarea cercetărilor, preşedintele Colegiului Medicilor susţine că se preferă solicitarea documentelor de la sursă. "Înţelegem interesul şi înţelegem şi dorinţa părinţilor de a afla ce s-a întâmplat. Colegii mei vor da în cel mai scurt timp o decizie în privinţa sesizării depuse", conchide medicul Constantin Didi Moşneguţu.

Mama bebeluşului, Otilia Alexandrescu, nici nu mai are lacrimi să plângă şi se simte şi acum sfâşiată de tragedia pe care a trăit-o, cea mai mare pe care o poate trăi un părinte. Ştie ce arată raportul de necropsie în privinţa lipsei medicamentelor din sistemul bebeluşului pierdut.

"Avea o branulă pe mânuţă, dar eu ştiu ce medicamente i-au pus, dacă i-au pus? Oricum, nu ne oprim aici şi, oricât şi-ar dori unii, nu vom abandona lupta. Vreau să ştiu de ce a murit copilaşul meu şi cine este vinovat. Probabil se aşteaptă să o lăsăm baltă dar nu o voi face. Două ore copilaşul meu a avut 180 de bătăi pe minut la inimioară! Câtă suferinţă a îndurat el, câtă suferinţă am îndurat eu? M-am rugat de medic să vină să nu ne lase să murim, m-a repezit! Cum să mai am încredere? Mă gândesc că se vor mai naşte copii, fetiţa mea va fi şi ea mamă la un moment dat, trebuie să se întâmple ceva acolo, la Maternitate, nu se poate să se continue aşa. Să ţineţi minte că raportul de necropsie al bebeluşului meu avea numărul 42. Cine sunt ceilalţi 41 de bebeluşi morţi şi cum au murit ei?", se întreabă acum mama copilaşului mort.

Cât despre posibilitatea ca bebeluşul să se fi infectat intrauterin cu streptococul betahemolitic, Otilia Alexandrescu exclude cu vehemenţă această posibilitate. "De două ori înainte de naştere am făcut analize, care au ieşit negative şi după naştere am repetat analiza, la Iaşi că la Botoşani nu mai aveam unde, şi a ieşit tot negativă. Dacă îmi poate explica cineva cum e posibil aşa ceva? Deci trei analize, toate negative", afirmă mama.

Despre cazul bebeluşului, Ştiri.Botoşani.Ro a scris şi aici:

Ancheta în cazul bebeluşului mort în Maternitate: control de specialitate cu rezultate nefavorabile!

CONCLUZIILE specialiștilor de la Mavromati în cazul bebelușului mort la 30 de ore de la naștere!

Protest pentru viaţă şi pentru sănătatea sistemului sanitar botoşănean! FOTO- VIDEO

 

Spune-ne opinia ta