Peste opt mii de botoşăneni supravieţuiesc cancerului! “Nu am de gând să las boala să mă schimbe”

"Nu trebuie multă şcoală să-ţi dai seama că ceva nu e în regulă cu tine, nu trebuie decât să fii atent la semnele pe care corpul tău ţi le arată şi să faci ceva. Asta îţi salvează viaţa". O botoşăneancă şi-a salvat viaţa pentru că a mers la medic înainte ca boala să pună stăpânire pe ea.

Marinela are 38 de ani şi un copil de crescut. În urmă cu două luni, a sesizat o neregularitate la nivelul sânului drept. A aşteptat o zi- două şi când şi-a dat seama că nu trece, a mers la medic. A făcut analize, a făcut mamografie şi, în urma biopsiei, a fost diagnosticat cu cancer mamar, stadiul II. Imediat, medicii oncologi au sfătuit-o să înceapă chimioterapia, urmând ca după şedinţele recomandate, să meargă la operaţie.

"Cred că a fost cea mai bună decizie, aceea de a merge la medic. Dacă mai aşteptam, nu ştiu dacă aveam şanse să supravieţuiesc, dar sper că totul va fi bine. Încerc să nu-mi schimb rutina zilnică foarte mult, fac treabă în casă, merg la serviciu în continuare, am grijă de copil. Am mai multă grijă la alimentaţie, însă, am renunţat de exemplu la îngheţată şi la fumat", povesteşte Marinela.

A trecut cu bine de prima şedinţă de chimioterapie, a suportat-o nesperat de bine, spre deosebire de alte colege- paciente. Este decisă să facă tot ce trebuie şi ce i se prescrie pentru că vrea să-şi vadă copilul mare.

"Dacă trebuie să mă tund înainte să-mi cadă părul, mă tund, oricum e la modă, dacă trebuie să îmi schimb total regimul alimentar, o fac. O să fac tot ce trebuie, copilul meu are nevoie de amândoi părinţii. O să fiu puternică şi merg până la capăt şi sfătuiesc pe oricine în situaţia mea să nu lase nenorocita de boală să îi schimbe în rău", susţine Marinela.

Numărul femeilor afectate, mai mare decât al bărbaţilor

Cazul Marinelei nu este singular. În evidenţa Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati se aflau, la 30 iunie, 8.180 de botoşăneni diagnosticaţi cu diverse forme de cancer. 8.180 de bolnavi, 8.180 de familii afectate de această maladie, 8.180 de poveşti ale unor oameni care nu vor să renunţe. Cei mai mulţi pacienţi sunt femei- 5.615 paciente.

În anul 2016, 1.544 de botoşăneni, 671 fiind femei, au început tratamentul pentru tratarea cancerului. De la începutul acestui an, în evidenţa medicilor oncologi au intrat 743 de noi cazuri, mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când se înregistrau 788 de noi cazuri de cancer.

Potrivit oncologilor botoşăneni, terapiile iniţiate în cazul pacienţilor sunt chimioterapie- un soi de standard în tratarea cancerului, dar şi imunoterapie, hormonoterapie şi tratamentul paleativ.

"Ca localizare, vorbim despre neoplasm de col uterin, prostată, mamar şi gastric. Avem şi cazuri de cancer pulmonar, colonorectal, de ficat, de pancreas sau de vezică urinară, dar sunt şi pacienţi cu neoplasm renal, melanom malign sau de piele", spune medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati.

Specialiştii susţin însă că şansele de a trece cu minimum de traume- fizice sau psihice- peste cancere stau în rapiditatea cu care este diagnosticată boala şi terapia aferentă. Ulterior intervenţiei chirurgicale, femeile diagnosticate cu cancer mamar pot opta pentru protezare.
 

Despre posibilităţile de protezare, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:
Speranţe pentru femeile mutilate de cancerul de sîn!

 

Spune-ne opinia ta