Speranţe pentru femeile mutilate de cancerul de sîn!
SANATATE!

Speranţe pentru femeile mutilate de cancerul de sîn!

Cancerul de sân: o boală perversă, care se instalează fără zgomot şi de cele mai multe ori fără simptome. Mai frustrant este că mecanismul de instalare a cancerului mamar nu este pe deplin înţeles, ceea ce înseamnă că este greu de spus de ce o femeie poate dezvolta cancer mamar iar o alta nu.

În ţara noastră, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer de sân, principala formă de cancer care afectează româncele. La Botoşani, în jur de o mie de femei se află acum în monitorizarea medicilor oncologi şi se află în diverse faze de tratament.

După diagnosticare, primul tip de tratament pentru cancerul mamar este intervenţia chirurgicală, care este de două tipuri:
-intervenţia chirurgicală pentru a înlătura doar nodulul canceros (tumora), cunoscută sub numele de intervenţie chirurgicală conservatoare a sânului.
-intervenţia chirurgicală pentru înlăturarea întregului sân, care poartă numele de mastectomie.

Ce se întâmplă după tratament, atunci când femeia se trezeşte "ciunţită" de o boală pe care nu o înţelege şi nu o poate accepta? În majoritatea cazurilor, femeile se simt mai puţin femei, incomplete şi dezvoltă traume şi frustrări legate de aspectul lor exterior. Psihologii spun că familia este în astfel de momente foarte importantă pentru a oferi suportul moral necesar.

"Tehnic", însă, există posibilitatea protezării. De fapt, după cum explică, la solicitarea Ştiri.Botoşani.Ro, prof.dr. Dragoş Pieptu, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă şi estetică la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, este vorba despre reconstrucţie, deoarece se poate face cu sau fără proteze.

"Proteza mamară este doar o parte din anumite tehnici de reconstrucţie mamară. Cum pot ajunge pacientele cu mastectomie la o asemenea intervenţie? Progresele chirurgiei şi ale microchirurgiei oferă multiple metode de reconstrucţie şi fac posibil ca sânul reconstruit să semene din ce în ce mai mult cu sânul natural. Refacerea ţesutului mamar se poate realiza imediat după îndepartarea sânului – în aceeaşi operaţie, sau la un interval de timp, în funcţie de stadiul cancerului şi de tratamentele complementare. Reconstrucţia imediată are loc în aceeaşi etapă cu operația de îndepărtare a sânului. Se adresează, în general, pacientelor în stadiu incipient (stadiul I) fără alte probleme de sănătate asociate. Țesuturile nefiind afectate de cicatrici, retracție şi iradiere, rezultatul reconstrucţiei este un sân de aspect mult mai asemănător cu sânul natural. La pacientele care vor necesita radioterapie se preferă amânarea reconstrucţiei până la terminarea tratamentului radioterapic. Reconstrucția secundară se face la un interval de timp, care poate fi măsurat în luni sau ani de la operație și tratamentele asociate. În general se așteaptă între 6 luni şi 1 an de la chirurgie sau radioterapie pentru a permite țesuturilor să se cicatrizeze, înainte de a demara operaţiile de reconstrucţie", explică dr. Dragoş Pieptu.

Cum se întâmplă lucrurile?

Cine poate beneficia de o asemenea intervenţie reparatorie? "Candidatele pentru reconstrucţia de sân sunt pacientele care au cancer de sân şi vor beneficia de operaţia de îndepartare a sânului completă (mastectomie) sau a unei părţi din acesta (sectorectomie sau lumpectomie) sau femeile care prezintă o mutaţie genetică şi vor suporta o mastectomie profilactică (îndepărtarea sânului înainte de a dezvolta cancer). Refacerea sânului nu afectează tratamentul sau urmărirea cancerului de sân şi nu creşte riscul de reapariţie a bolii canceroase. Practic, au loc cinci consultaţii pregătitoare cu durata de cca. 20-30 minute fiecare, plus analizele specifice, până la momentul internării în vederea intervenţiei. Vrem să ne asigurăm că am înţeles bine care sunt nevoile pacientei şi că, la rândul ei, pacienta a înţeles bine ce presupune fiecare etapă a colaborării noastre", susţine medicul specialist.

Ceea ce este important de ştiut este faptul că toate intervenţiile de reconstrucţie după cancere, fie la sân, fie la cap, fie în altă regiune, sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate.

"Noutatea, de anul trecut, constă în faptul că este un program naţional pe baza căruia se deconteaza şi protezele sau implanturile mamare. Până în acel moment se puteau face gratuit doar intervenţiile de reconstrucţie care utilizau exclusiv ţesuturi proprii", arată dr. Dragoş Pieptu.

Ce presupune această intervenţie? Cum se desfăşoară?

"La noi în serviciu se fac toate tipurile de intervenţii de reconstrucţie de sân, atât cele imediate cât şi la distanţă de momentul la care a avut loc rezecţia tumorii. Operaţiile de reconstrucţie au o durată între 4 şi 8 ore. La intervenţie participă o echipă multidisciplinară (anestezie, eventual chirurgie generală sau ginecologie şi chirurgie plastică). Din echipa de chirurgie plastică fac parte întotdeauna doi din cei trei specialişti ai centrului nostru, alături de doi sau trei rezidenţi, în funcţie de complexitatea intervenţiei. În afara experienţei internaţionale bogate (10 ani lucraţi în străinătate cumulat la cei trei chirurgi în ţări precum Taiwan, Japonia, Franţa, Germania, America), particularitea esenţială a echipei de chirurgie plastică de la IRO Iaşi este că toţi cei trei specialişti ne simţim în mod egal responsabili faţă de toate pacientele operate în serviciul nostru, indiferent dacă am participat în mod direct la ultima intervenţie. La noi nu exista fraza "nu e pacienta mea" pentru că toate "sunt pacientele noastre", explică Dragoş Pieptu.

Ce se întâmplă după intervenţia propriu- zisă?

După operaţia de protezare, urmează o perioadă de monitorizare în spital de 5- 10 zile, în funcţie de tipul operaţiei, apoi la domiciliu, cu vizite la spital mai frecvente, până la trei săptămâni, apoi mai rare- până la trei luni de la operaţie, apoi la şase, nouă şi 12 luni. Interesant este că nu există o limită de vârstă pentru pacientele care optează pentru reconstrucţia sânului, până acum fiind înregistrate paciente de la 35 la 75 de ani.

"Nu e limita de vârstă. Primim pe oricine îşi doreşte să îşi rezolve problema de identitate corporală, care apreciază feminitatea şi consideră că merită efortul de a lupta pentru o viaţă mai bună", spune dr. Dragoş Pieptu.

Potrivit specialistului, în Institutul Regional de Oncologie Iaşi au ajuns multe paciente din Botoşani care doresc sau care au fost deja supuse intervenţiei chirurgicale de reconstrucţie a sânului. "Pacientele operate sunt un grup activ, tonic cu care avem o colaborare plăcută, credem noi, de ambele părţi. S-au stimulat între ele şi se aduc unele pe altele. Chiar avem situaţii în care vin câte două- trei la operaţii şi apoi la consultaţii", arată specialistul în reconstrucţie şi chirurgie plastică.

Cât despre schimbarea de atitudine a pacientelor înainte şi după reconstrucţie, aceasta este evidentă. "Însă această schimbare nu apare brusc după operaţie, ci undeva între 1-3 săptămâni. E o schimbare de atitudine evidenţiata prin revenirea la haine care pun în valoare forma corpului şi prin machiaj. Cel mai frumos cadou pentru noi, medicii care le operăm, este zâmbetul cu care intră de fiecare dată la consultaţie", conchide dr. Dragoş Pieptu, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă şi estetică la Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

Alternativa

Dacă nu aveţi curajul să optaţi pentru o reconstrucţie a sânului printr-o intervenţie chirurgicală, există posibilitatea protezelor mamare pe care pacientele le pot procura prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. "Pacientele vin la noi cu trimitere de la medicul specialist şi într-un interval de timp, cazul este analizat şi rezolvat iar pacienta este trimisă la furnizorul de proteze. De la debutul programului, în iulie 2015, până la finalul anului 2015, am decontat 81 de cereri, iar de la începutul acestui an au fost soluţionate 50 de cereri", explică preşedintele interimar al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Costel Lupaşcu.

 

Spune-ne opinia ta