CONCLUZIILE specialiștilor de la Mavromati în cazul bebelușului mort la 30 de ore de la naștere!

CONCLUZIILE specialiștilor de la Mavromati în cazul bebelușului mort la 30 de ore de la naștere!
Comisia din cadrul Spitalului Județean Mavromati Botoşani, care a anchetat cazul bebelușului mort la 30 de ore după ce s-a născut la Secția de Obstetrică și  Ginecologie, și-a încheiat activitatea și a emis și concluziile cu privire la cauzele care au dus la decesul pruncului.

Potrivit medicului Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati, bebelușul a murit din cauza unei bronhopneumonii cu streptococ beta-hemolitic de grup B. Deși părinții sunt convinși că bebelușul a luat acest streptococ din Maternitate, reprezentanții unității spitalicești au o altă variantă și spun că infecția a fost căpătată intrauterin.

Concluziile anchetei interne au fost aduse, marți, și la cunoștința celor doi părinți, de către conducerea Spitalului Județean.

Raportul evidențiază că la Secția de Obstetrică și Ginecologie au fost respectate toate protocoalele privind acest caz.  

"Starea generală a nou-născutului s-a deteriorat la patru ore de la naștere, motiv pentru care s-a impus transferul în Secția Terapie Intensivă. Imediat după transfer s-au recoltat probe pentru examenul bacteriologic, agentul infecțios a fost pus în evidență la 24 de ore de la recoltare în exudatul faringian și în secreția din conduct auditiv extern, cu mențiunea absenței în secreția pe sonda gastrică. S-a început antibiotico-terapia imediat, iar antibioticele din schema de tratament au fost cele corecte, țintite, lucru demonstrat de antibiograma ulterioară. Conduita terapeutică în Secția de Terapie Intensivă a fost conform protocoalelor și procedurilor secției, decesul pacientului a survenit la 31 de ore de la naștere. Examenul anatomopatologic, macroscopic și  microscopic confirmă diagnosticul de bronhopneumonie acută congenitală cu posibile leziuni inflamatorii cerebrale, evoluția fulminantă a cazului spre deces este confirmată și din datele din literatura de specialitate, infecția cu streptococ beta-hemolitic la nou-născuți are o evoluție rapidă și severă. Având în vedere evoluția fulminantă a cazului, datele din literatură spun că evoluția atât de rapidă poate fi numai din cauză intrauterină, nu din spital. Dacă ar fi fost din spital, aceasta infecție s-ar fi manifestat după cel puțin 48 de ore până la șapte zile. De pe sonda de aspirație nu era prezent acest streptococ, singurul loc unde s-a identificat a fost faringe și conduct auditiv extern. Faptul că era prezent în conductul auditiv extern sugerează faptul că a fost mai mult o infecție intrauterină", a precizat medicul Ștefan Bercea.

Dosarul va fi trimis spre analiză șă către trei profesori universitari din Iași, care să se pronunțe dacă a fost sau nu culpă medicală.

Cât privește malpraxisul, medicul Ștefan Bercea a precizat: "Colegiul Medicilor se va pronunța".

Întrebat dacă ar fi putut fi prevenită o astfel de tragedie, dacă se făceau anumite analize, față de cele de rutină care se fac în cazul fiecărei nașteri, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean a precizat că: "Streptococul beta-hemolitic de grup B este un streptococ saprofit care poate trăi, astăzi îl poți avea, mâine pot contamina. Mama a făcut respectiva analiză în urmă cu două săptămâni, dar atunci nu a putut fi pus în evidență. Cel mai probabil s-a contaminat în această perioadă. Nu s-a recoltat la naștere din lichidul amniotic al mamei". 

Cazul se află în continuare în atenția procurorilor, care au declanșat o anchetă după ce părinții pruncului au făcut plângere.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foşti soţi obligaţi să facă afaceri împreună, deşi nu vor acest lucru

Duminică, 22 Aprilie 2018
680

Cei doi soţi au înfiinţat, în 2014, o firmă, însă la un an au divorţat. Soţia, care avea calitatea de administrator în cadrul societăţii, a vrut să se retragă di...

Subofițer din Botoșani, pe prima treaptă a podiumului la Cupa Forţelor Terestre la Tir!

Duminică, 22 Aprilie 2018
238

Subofiţeri şi soldaţi/gradaţi profesionişti din structurile subordonate Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt" au participat la un concurs de tragere desfăşurat &ic...

Un comerciant a fost sancţionat cu amendă maximă pentru că nu a afişat preţul la 20 de şosete

Duminică, 22 Aprilie 2018
394

Poliţistul a efectuat controlul la un stand dintr-un complex comercial din municipiul Botoşani şi, pe lângă neregulile cu şosetele, a găsit şi un pachet de făină expirat de trei s...