Debutul lui 2022 ne întoarce cumva în comunism: lăsarea serii ne găseÈ™te în casă, obloanele se trag la oră fixă, stingem lumina mai devreme, raÈ›ionalizăm consumul de alimente, lăsăm maÈ™inile mai multă vreme în repaus, avem grijă să nu uităm robinetul deschis în timp ce pregătim un tacâm prins la reducere. Ne gândim la ziua de mâine È™i la ce plăceri putem sacrifica în numele facturilor. De cealaltă parte a ecranului, conducătorii iubitori de patrie anunță măsuri pompieristice pentru stăvilirea crizelor, vorbind mai mult cu degetele È™i trădându-È™i propria incompetență. Un tablou semnat de „politicienii maturi”, autor colectiv al cărui unic admirator e È™eful statului.
Problema energiei se cunoÈ™tea din vară, dinaintea pronunțării divorÈ›ului dintre PNL È™i USR, dar decidenÈ›ii au fost mai preocupaÈ›i de miza electorală decât de soarta cetățenilor. După un bâlci condimentat cu scene rupte din teatrul absurdului, dorinÈ›a preÈ™edintelui a fost împlinită, iar amantlâcul cu PSD a fost oficializat. Este o coaliÈ›ie „solidă”, care a dovedit „maturitate democratică”, spune Iohannis. În acelaÈ™i timp, o suflare mai fermă a grupării AUR ar pune-o la pământ. Certificatul verde la locul de muncă a fost elogiat cu pathos de medicul Rafila, dar imposibil de adoptat de ministrul PSD Rafila, prin prisma costului electoral. Al cincilea val al pandemiei ne-a găsit cu aceleaÈ™i carenÈ›e în sistemul sanitar, pentru că politicienii români sunt mai deÈ™tepÈ›i È™i combat virusul cu formulare electronice. Probabil în aÈ™teptarea variantei Optimus Prime.
Revenind la cealaltă criză, măsurile guvernanÈ›ilor par rupte de realitate încă din timpul fecundării ideilor la nivel neuronal. După luni de zile în care specialiÈ™tii vorbeau despre insuficienÈ›ele legii compensării, ajutorul se dovedeÈ™te nesemnificativ sau existent doar pe hârtie. MulÈ›i s-au trezit cu dări triplate la energia electrică È™i gaze, iar ministrul Popescu sfătuieÈ™te populaÈ›ia să ignore fenomenul până la debranÈ™are sau să sesizeze instituÈ›ii a căror intervenÈ›ie va fi tardivă È™i incertă. Evident, recomandarea din urmă nu se adresează bătrânilor cu câteva clase, distraÈ™i de boală È™i nevoi. Pentru ca haosul să capete È™i o dimensiune hilară, ANRE descoperă erori de calculare È™i atribuie vina furnizorilor lacomi, de parcă nu tot ANRE ar fi trebuit să asigure mediul concurenÈ›ial. USR aminteÈ™te de reducerea TVA, Guvernul anunță o ordonanță de urgență pentru corectarea propriului eÈ™ec, se propun noi scheme de ajutor, „se caută soluÈ›ii”. Însă decidenÈ›ii nu au termen de scadență pentru a depune aceste „eforturi comune”, ceea ce le permite un concurs de pălăvrăgit la televizor È™i de dat cu părerea pe Facebook. Prime time.
Orice criză vine după o serie de semnale, etapă în care o guvernare sănătoasă ar fi pregătit mai multe planuri de limitare a efectelor negative, plus variante de rezervă. Însă miniÈ™trii sunt la fel de miraÈ›i de situaÈ›ia actuală precum sunt oamenii de rând. Nu vorbesc despre măsurile adoptate, ci constată cu perplexitate că există probleme È™i se plâng, ca È™i cum aÈ™teaptă luminarea Duhului Sfânt. CoaliÈ›ia nu reuÈ™eÈ™te să inspire control, securitate, autoritate, stabilitate, ci se afundă în polemici È™i lamentări. Un stat incapabil de strategie È™i decizie nu va putea niciodată să îÈ™i protejeze cetățenii.
Între timp, o treime dintre români sunt plătiÈ›i cu salariul minim pe economie, venit pe care trebuie să îl împartă între facturile la utilități, scumpiri în linie a produselor È™i serviciilor, la care se adaugă rate, taxe È™i impozite indexate semnificativ. CreÈ™terile pensiilor È™i alocaÈ›iilor vor avea impact doar în declaraÈ›ii È™i bilanÈ›uri, pentru că buzunarele nu vor face decât să transporte un surplus de lichiditate financiară, într-un context de inflaÈ›ie ascendentă. Pentru ca salteaua să mai adăpostească bani, o familie obiÈ™nuită va trebui să reducă din cheltuielile neprioritare, renunÈ›ând la o cină în oraÈ™, o vacanță sau o garderobă îndestulată. E un exemplu de situaÈ›ie fericită; nu am adus în discuÈ›ie boli, datorii, pagube materiale. Se presupune că urmează o criză economică similară sau chiar mai cruntă decât cea din 2008. Anul acesta, suntem sub zodia supravieÈ›uirii.
RaÈ›iunea umană se raportează permanent la un sistem de valori, între care sănătatea È™i banii ocupă locuri fruntaÈ™e. Destabilizarea acestora va da naÈ™tere la noi probleme, precum atomizarea, segregarea socială, delicvenÈ›a È™i comportamentele anarhice. E teribilă imaginea unui popor oropsit, împins spre disperare È™i, într-un final, spre graniÈ›e. Dacă trei decenii de umilire, sărăcire È™i corupÈ›ie reprezintă perioada de „maturizare” a democraÈ›iei, sper ca oamenii să îÈ™i amintească suferinÈ›a de acum È™i în 2024.