Educația e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire

Educația e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire

Învățământul este o miză electorală uriașă. Propaganda poate fi camuflată lesne în activități extrașcolare și evenimente festive ale comunității, iar mediul rural este câmpul de disputare a controlului politic. Directorii de școli și membrii consiliilor de administrație susținuți de partid au o misiune clară: aceea de a recruta cât mai mulți colegi și votanți. Niciun profesor nu va îndrăzni să ceară explicații pentru toaleta din curtea școlii, dacă domnul primar i-a întins cândva mâna. Din contră, dascălul îi va învăța pe copii că aceea este normalitatea.

Divizat, fuzionat, apoi reîmpărțit, Ministerul Educației a fost condus de nu mai puțin de 27 de miniștri, a căror interșanjabilitate e greu de socotit. Anul 2018 a fost poate cel mai sumbru pentru învățământul românesc, îngenunchiat de agramați și paranoici. Să ne amintim de Liviu Pop, Valentin Popa, Rovana Plumb și Ecaterina Andronescu.

Soarta Inspectoratului Școlar din Botoșani pare să ia o turnură similară. În ultimii doi ani, conducerea s-a schimbat de patru ori, fără a mai pomeni despre împărțirea posturilor de adjuncți. Ultima modificare s-a produs în mijlocul desfășurării Bacalaureatului, în condițiile în care doar 37,21% dintre elevii care au participat la simulare au promovat examenul și nu s-a obținut nici o medie de 10. 2.755 de candidați vor susține probele, deși la începutul anului școlar erau înscriși peste 3.200 de elevi în ani terminali. În anul 2021, când s-au succedat trei inspectori generali la cârma IȘJ, procentul a fost de 34,3%.

Politicul capitalizează educația, cu prețul distrugerii ei. Jumătate de țară e analfabetă funcțional, iar Bacalaureatul devine performanță. Autoritatea nu poate fi exercitată decât de pe o poziție superioară, iar controlul asupra maselor se obține prin îndobitocirea lor. Nu doar cu televizorul, ci și cu manualul. Însă cei mai ticăloși sunt oamenii care pretind că își merită locul la catedră, de dragul fluturării unui titlu în CV.

Strategia partidelor funcționează, cu unele sincope ce țin de negocieri. Dacă ne vor proști, întrebarea este: cum se numesc reprezentanții unor proști, adunați la masa lumii civilizate? Nu de alta, dar discursul despre viitorul țării oricum nu le gâdilă conștiința. 

(Fotografia vine din Piatra Neamț, unde s-a inaugurat o toaletă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Bazinul de la Recuperare zace nefolosit, din cauza costurilor la utilități. „Mi se pare de-a dreptul nesimțit” (video)

Sâmbătă, 30 Septembrie 2023
493

Bazinul din incinta Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din Botoșani nu poate fi dat în folosință, din cauza costurilor ridicate la utilități și a lipsei de perso...

Zeci de firme din Botoșani amendate pentru muncă la negru. „Toleranța este zero” (video)

Sâmbătă, 30 Septembrie 2023
426

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a depistat zeci de persoane care munceau la negru, pe raza județului Botoșani, sancționând nu mai puțin de 31 de firme care au plătit serviciile fă...

Calitatea lucrărilor de reabilitare a intrărilor în oraș, contestată în plenul CL (video)

Joi, 28 Septembrie 2023
704

Calitatea lucrărilor de reabilitare executate la intrările în municipiul Botoșani a fost criticată vehement de șeful Direcției de Sport și Agrement (DSA), Eugen Țurcanu, în ședin...