VICTOR FOCA - 70 - Video

VICTOR FOCA - 70 - Video

Născut pt 25 ianuarie 1944, la Bucureşti, Victor Foca aniversează 70 de ani de viaţă. A fost elev al Liceului "Octav Băncilă" din Iaşi, parcursul artistic purtându-l, în acelaşi Iaşi al culturii româneşti, prin atelierele Facultăţii de Arte Plastice (promoţia 1966), la clasa ilustrului pictor şi profesor Dan Hatmanu. Se stabileşte la Botoşani, unde activează ca profesor de desen, la Şcoala 8.

Victor Foca este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si al International Association of Art. Organizeaza zeci de ediţii expoziţionale şcolare "Cu ochii copilăriei", având lucrări abstracte, la Botoşani, Zürich, Budapesta, precum şi Expozitia itinerantă "Porni Luceafarul", pe 10 ianuarie 1999, la Botosani, respectiv 5 martie 1999, la Bucuresti.

Materialul de lucru al lui Victor Foca, "lutul" din care îşi modelează conceptul artistic, nu este culoarea în sine, ci capacitatea ei, a culorii, de a se descompune geometric, dar nu în formele clasice ale rigorii, ci ca percepţie raţională asupra unei idei, a unei semnificaţii profunde.

Există la Victor Foca o forţă a interiorizării poetice, o abia simţită dorinţă de a crea o stare transcendentală care, oricât ai încerca să o transpui în cuvinte, se abstractizează şi se (re)compune cu fiecare clipă ce trece, timpul conferind privirii acel răgaz necesar trăirii artistice, devenind el însuşi complice actului privirii. 

"...încerc să reconstitui parcursul statornic al artistului, cel care nu are nimic în comun cu ceea ce vedem de obicei pe simeze. Nu urmărește câștiguri materiale și nici beneficii de imagine. El știe că are o misiune de îndeplinit, aceea de a ridica vălul de pe lucruri care trimit la sacralitate și destin. Proiectul său artistic și plastic surprinde prin consecvență și continuitate, fiind, aproape la fel cu artistul care a pictat toată viața același motiv", scrie despre Victor Foca criticul de artă Valentin Ciucă.

Valentin Ciucă aduce, spre deplina înţelegere a personalităţii artistului şi a viziunilor picturale, ample argumente despre profilul uman al lui Victor Foca, completând, în acest sens, chiar cu meditaţii pe care artistul botoşănean le-a formulat în vreme: "Măsura este legea ce ține-n echilibru furia vieții, ce desparte iubirea de păcat… Din cap clătinând, cădelnița vremii împarte speranțe fierbinți în suflete moarte, iar când șerpii flămânzi din priviri înviate se-ntrec fluierând, când veninul din adâncul uitării zâmbește, șoptind repetat amenințările morții promise…". 

Nimic în arta lui Victor Foca nu este întâmplător. Geometria culorilor, combinaţiile pigmentare pe care le-a studiat şi experimentat ani la rând, devin instrumente ale înţelegerii diversităţii culorilor, prilej de organizare cromatică a orizontului vizual. Totul rămâne în linia subtilă a comunicării imagine-cuvânt, a stării compoziţionale abstracte, fără a ieşi din hotarele adevărului absolut. 
 
"Constant în cercetările sale, Victor Foca se singularizează ca viziune și deschide orizonturile posibilului. Expoziția recentă de la Botoșani reconfirmă o vocație și împlinește un destin de creator. Parcursul său actual certifică și impune o cercetare asiduă deschizând noi orizonturi estetice. Imaginile obținute pe calculator fac ca dialogul vizual să existe ca o alternativă la pictura tradițională. Victor Foca este un frenetic iscoditor al orizonturilor posibile. Rămâne ca timpul să confirme sau să infirme propunerile artistului interesat de o altă viziune asupra dialogului vizual… Cei care îndrăznesc, au deseori, șansa de a câștiga", spune criticul Valentin Ciucă.

Prin culoare şi abstractizarea ei, artistul creează o formă ce îşi aparţine sieşi, intră într-o ordine menită să (supra)pună haosul în rigori convenţionale, chiar dacă atipice.

Victor Foca rămâne fidel propriei firi artistice, ideii care l-a consacrat, el dezvoltând un discurs cromatic extrem de abstract, căruia îi împrumută nota personală, amprenta coloristică inepuizabilă şi remarcabilă.  

"Exista la Victor Foca o dorinta de a intelege si de a proiecta dimensiunile sacrului in planul concret al acestor compozitii, dominate de legi severe, rationale si ordonatoare. El se intalneste, aici, cu eforturile constructivistilor din primele decenii ale secolului nostru, cu pictura orfica, cu cei care incercau sa aseze, in discursul pictural, intr-o evidenta unitate insemnele sensibilitatii si ale proceselor mentale. Cred ca in aceasta angajare a resorturilor sale sensibile si rationale, in integrarea expresiilor geometrice intr-o clara poetica a sacrului consta originalitatea lui Victor Foca in pictura romaneasca de astazi", spunea în 1999 un alt renumit critic de artă, Constantin Prut.

La împlinirea a şapte decenii de viaţă, Ştiri Botoşani îi urează lui Victor Foca LA MULŢI ANI, multă sănătate sufletească şi trupească, inspiraţie deplină şi pace cu lumea dinlăuntru şi dinafară...
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Tânărul din Botoșani admis la Academia Forțelor Aeriene: ”O carieră vine cu sacrificii, dar și cu satisfacții greu de exprimat în cuvinte”

Marţi, 3 Octombrie 2023
5712

Lui Andrei, aripile au început să îi crească pe când, în Miorcaniul natal, adulmeca aerul din Lunca Prutului. Nu a avut niciodată complexul ”băiatului de la țară&rd...

Teologul student la Conservator care s-a întors pe terenul de rugby: ”Este o provocare în a face și școală și sport la un nivel ridicat” – Foto, Video

Sâmbătă, 23 Septembrie 2023
1711

Rugby-ul i-a fost mai multe decât pasiune. Dar a ales să îl slujească pe Dumnezeu (Teologie), apoi să cânte (Conservator) împreună cu copiii singura muzică despre care spu...

O profesoară din Botoșani i-a confiscat unui elev telefonul. Ce s-a întâmplat în ziua în care ar fi trebuit să i-l returneze!

Joi, 21 Septembrie 2023
15274

La cei 32 de ani ai săi, Dragoș Călin a bifat deja niște reușite importante. Drumul lui a început în Botoșani, unde, din întâmplare, a prins gustul teatrului. Viața l-a ...