Scriitorul Gellu Dorian, distins cu Premiul Academiei Române: ”Un premiu care mă obligă să mențin sus ștafeta scrisului meu”! (Foto, Video)

Ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Române pentru anul 2022 a avut loc miercuri, 4 decembrie, la ora 10.00. în Aula Academiei, în prezența membrilor Adunării Generale.

Printre personalitățile premiate de cel mai înalt for academic al României se află și scriitorul botoșănean Gellu Dorian, la secțiunea Filologie și Literatură.

Gellu Dorian este distins cu Premiul ”Mihai Eminescu” pentru cartea de poezie ”La locul meu”, publicată în anul 2022 la Editura Rocart.



”Premiul ”Mihai Eminescu” al Academiei Române, pe lângă premiile Uniunii Scriitorilor din România și, evident, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu”, sunt cele mai importante premii literare care se acordă în România. Sunt onorat să primesc acest premiu pentru cartea mea de poeme, ”La locul meu”, apărută la Editura Rocart în 2022, în primul rând pentru că este girat de academicienii secției de Filologie a Academiei Române, printre care i-aș enumera aici pe Mircea Martin, Ion Pop, Nicolae Breban, dar și pentru că în lista de laureați la această secțiune se numără și scriitorii Adriana Babeți, Bogdan-Alexandru Stănescu, Andrei Novac, Simona Modreanu. Sunt bucuros că pot aduce la Botoșani acest premiu, în speranța că și așa orașul va fi pomenit pe buzele românilor și pentru astfel de fapte nu numai de cele legate de aspectele electorale. Mulțumesc editurii, poetului Călin Vlasie, mulțumesc juriului Academiei Române. Un premiu care mă obligă să mențin sus ștafeta scrisului meu”, ne-a transmis Gellu Dorian imediat după aflarea veștii.

Moment festiv la Academie

Gala decernării Premiilor Academiei Română pe anul 2022 a fost una cu adevărat solemnă. Academicieni, oamenni de cultură, invitați de seamă, alături de personalitățile premiate, au stat alături mai bine de un ceas.

La secțiunea Filologie și Literatură, Premiul ”Mihai Eminescu” a fost primit de scriitori Gellu Dorian și Andrei Novac (cel din urmă pentru cartea ”Lumea ta/Carnea mea/Oasele noastre”).

”Mulțumesc tuturor academicienilor Secției de Filologie a Academiei Române, care au votat premierea cărții mele, ”La locul meu”, apărută la Editura Rocart - mulțumesc și lui Călin Vlasie -, premiu acordat în Aula prestigiosului forum în fața unui select public”, a transmis Gellu Dorian la scurt timp după Gala festivă de la Academia Română.

”Luxuriantă, concretă, cotidiană, prozastică, folosind limba vie, vorbită, plină de ecourile şi detaliile zilei de astăzi, dar totodată cultivată şi îngrijită stilistic, poezia lui Gellu Dorian este a unui remarcabil şi, din păcate, nu îndeajuns de bine cunoscut poet”, spunea odinioară regretatul critic Nicolae Manolescu.

”…poetul modern e adesea un homo duplex, care, pe de o parte, ilustrează fărîmiţarea, împrăştierea, degradarea tuturor lucrurilor ce fiinţează în toate registrele spaţiului şi ale timpului, iar pe de alta dă glas năzuinţei de reversibilitate, de restaurare a arhetipului paradiziac. Un astfel de bard este şi Gellu Dorian”, spune și Gheorghe Grigurcu.

Premiul Academiei Române nu doar confirmă valoarea unui poet, el consolidează cariera literară a unui scriitor care a adus literaturii române contribuții remarcabile.

Premiile Academiei Române se acordă, conform regulamentului, în cadrul celor 14 secții științifice ale Academiei Române și anume: literatură și filologie, istorie, matematică, fizică, chimie, științe tehnice, științe geonomice, tehnologia informației, biologie, medicină, agronomie, silvicultură, științe economice și juridice, sociologie, psihologie, filosofie, teologie, arte plastice, teatru și muzică.



Născut pe 13 octombrie 1953, Gellu Dorian este poet, scriitor, dramaturg, publicist, făuritor de carte, promotor cultural de multe decenii în Botoșanii eminescieni, inițiatorul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, cel mai important premiu literar din România acordat de mai bine de 30 de ani. Redactor-șef al revistei literare ”Hyperion-Caiete botoșănene”.

A activat ca referent de specialitate la sectorul Literatură-Teatru al Centrului Judetean de Conservare și Valorificare a Traditiei și Creatiei Populare Botosani. Debutul publicistic s-a petrecut la 30 decembrie 1972, în România literară, sub pseudonimul George Dor, girat de Geo Dumitrescu, iar cel editorial doi ani mai târziu, în Caietul debutanților, Editura Eminescu, București. A fost distins cu Medalia comemorativă "150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu", 2001, conferită prin decret prezidential, dar și Meritul Cultural A, în Grad de Cavaler, în 2004. Este, de asemenea, initiatorul Congresului National de Poezie, în 2004.

Este redactor-șef al revistei de cultură "Hyperion" și Președintele Fundatiei Culturale "Hyperion-caiete botosănene". Membru în colegiile de redactie ale revistelor "Convorbiri literare", "Poezia" si "Lumină Lină/Gracious/ Light" New York, dar și membru al Grupului de la Durău, din 1994, și initiatorul revistei "Caietele de la Durău", alături de Adrian Alui Gheorghe, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Doina Popa, Nicolae Sava si Radu Florescu. În 1989 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este, de asemenea, membru PEN-CLUB ROMÂNIA.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...

Grete Tartler, pe scena de la Botoșani: ”Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu!”

Wednesday, 15 January 2025

Momentul cel mai așteptat al Zilelor Eminescu a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie, pe scena Teatrului din Botoșani, și anume decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminesc...