MIHAI MITITIUC, acest spiriduş al vremurilor!

MIHAI MITITIUC, acest spiriduş al vremurilor!
În anul 2007, în Duminica Sfintei Cruci, un botoşănean primea din mâna Mitropolitului Moldovei – la acea vreme IPS Daniel, devenit între timp Patriarhul României – Diploma de vrednicie "Ştefan cel Mare şi Sfânt", pentru activitatea depusă în calitate de director al Grădinii Botanice din Iasi. Despre acest ilustru botoşănean, IPS Mitropolit Daniel spunea atunci că "s-a remarcat în mod deosebit prin competenţă, prin dragoste faţă de creaţia lui Dumnezeu exprimată în flori, în arbuşti şi prin modul în care ani de-a rândul a prezentat frumuseţile acestei Grădini Botanice din Iaşi, prima din ţară şi una dintre cele mai mari din Europa".

MIHAI MITITIUC s-a născut pe 16 martie 1937, în comuna Mihăileni, judeţul Botoşani, într-o familie de ţărani gospodari. În satul natal prinde a scrie şi a citi, apoi continuă studiile la Liceul "Grigore Ghica" din Dorohoi, absolvind în anul 1955. Devine student al Facultăţii de Ştiinţe Naturale-Geografie, în cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, terminând ca şef al promoţiei 1960.

Este aplecat către studiu, făcându-se remarcat nu doar printr-o extraordinară abilitate ştiinţifică, dar şi ca spirit organizatoric, disciplinat şi perseverent în munca de cercetare. Încă din timpul facultăţii devine asistent la Catedra de Botanică a Facultăţii de Biologie din Iaşi.

În anul 1968 obţine titlul de doctor în biologie, la Universitatea din Bucureşti, cu tema "Contribuţii la cunoaşterea micromicetelor şi macroicetelor din rezervaţiile Ponoare şi Frumoasa (judeţul Suceava)", sub îndrumarea prof.dr.Olga Săvulescu.

Avansează în profesie şi parcurge toate treptele universitare, până la cea de profesor. Conduce lucrările practice de morfologia plantelor, însă calităţile profesionale îl recomandă pentru proiecte ample, precum pregătirea şi organizarea laboratoarelor de Biogeografie, Botanică sistematică, Micologie, Fitopatologie.



Are contribuţii remarcabile la organizarea Herbarului Facultăţii de Biologie şi a celui al Grădinii Botanice din Iaşi.

Elaborează cursuri universitare ce aveau să rămână drept puncte de referinţă în arhiva universităţii. Anii de experienţă, conţinutul ştiinţific riguros, sistematizarea şi actualizarea inforaţiilor îl recomandă drept un cadru didactic excepional, un dascăl în elita universitară ieşeană şi nu numai.

Publică 9 cărţi şi onografii, sute de articole şi studii. Numeroase articole apar în reviste ale Academiei Române, ale universităţilor din ţară şi din străinătate.

A descoperit 35 de specii noi pentru ştiinţă în domeniul micologiei şi al micromicetelor,  500 de specii noi pentru România, altele pentru Moldova şi încă 900 de specii citate pe plante gazde noi.  

Din 1990 până în 2007 este director al Grădinii Botanice din Iaşi, cea mai veche şi mai prestigioasă grădină botanică din România. Aici dezvoltă baza materială prin construcţia a trei sere noi, reface integral sistemul de încălzire, centrala termică. Îmbogăţeşte colecţia de plante, colaborează cu instituţii de profil din ţară şi din străinătate pentru organizarea de expoziţii.

Conduce numeroase comitete, comisii, colective de redacţie şi societăţi ştiinţifice. Este preşedinte al Societăţii Micologice din România şi preşedinte al Asociaţiei Grădinilor Botanice din România.

Se bucură în continuare de o aleasă apreciere în lumea universitară, este consultat în problemele comunităţii, de amenajări peisagistice sau de soluţii în probleme ce ţin de specificul profesiei sale.

În anul 2007, rectorul Dumitru Oprea rostea, la deschiderea expoziţiei de crizanteme din Grădina Botanică: "Mihai Mititiuc, acest spiriduş al vremurilor, s-a luptat pentru Grădina Botanică în cele mai grele vremuri ale Universităţii şi s-a folosit de toate mijloacele, inclusiv de relaţiile personale, pentru a păstra intactă acestă frumuseţe. Îi mulţumesc din suflet".

Mihai Mititiuc, "acest spiriduş al vremurilor", rămâne în istoria învăţământului universitar românesc drept unul dintre cei mai inovativi şi mai îndrăzneţi cercetători! Un savant care îşi duce zilele în arome de begonii şi în parfum de crizanteme...


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

In memoriam Vasile Mardare, artistul din Botoșani care a murit la doar 47 de ani! (Foto, Video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
493

"Sunt un om simplu cu tristețile, cu bucuriile și iubirile sale, la fel ca toată lumea. Atâta timp cât mai pot și sunt în putere, voi scrie muzică, pentru că atunci c&acir...

Ornamentele unicat din cel mai nordic oraș al țării, din nou scoase la lumină! (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1812

Întreținerea lor presupune, însă, multă migală și o mână de profesionist pentru ca în fiecare primăvară oamenii să se bucure din nou de băncile și fântân...

”NU dați bani cerșetorilor din Botoșani!” Dar un pic de suflet?!

Luni, 29 Aprilie 2024
1237

Pe Costică îl știam de mulți ani. Boscorodea nedeslușit, iar dacă erai prea prins în ale tale și nu-l observai îți trăgea o scatoalcă zgomotoasă de te treceau toate cele. C...