Discretă și locuită de o dârzenie a firii pe care doar basarabenii știu să și-o facă simțită, Silvia Răileanu pare să privească lumea dintr-o cochilie artistică pe care uneori o ermetizează anume, chiar în mijlocul Cetății fiind, alteori o deschide generos către public, ca și cum ar vrea să inunde universul.
Un amestec de ingenuitate și voioșie, completat de o doză de luciditate care îi asigură nota de firesc și de sinceritate, indiferent că se afla pe scenă, la atelierele de teatru sau pur și simplu pe stradă.
Nu a primit ușor INVITAȚIA LA ȘTIRI, și nu dintr-o cochetărie ”jucată”. ”Pentru prima dată am acceptat să vorbesc într-o emisiune”, spune încă neîncrezătoare pe voința-i. Înainte de a filma, mai are o rugăminte: ”Pot să fiu eu, așa cum sunt?!”
În urmă cu 23 de ani a jucat primul rol pe scena de la Botoșani. Venea din satul Păpăuți, Raionul Rezina, Republica Moldova. Din curtea ei vedea casa lui Mihai Donțu, Mișa-cel-prea-repede-plecat, deși pe confratele coleg de scenă nu l-a cunoscut decât aici, la Botoșani. Îi despărțea o râpă mare cât pustiul ce avea să vină peste dragul actor.
Silvia Răieanu ne povestește despre satul de pe malul Nistrului, aproape de Transnistria. ”De ce am chestia asta patriotică în sufletul meu?”, se întreabă actrița. Poate pentru că atunci, în copilărie, ”auzeam împușcăturile din Transnistria”.
O copilărie marcată de ”limba moldovenească rusificată”, scrisă cu litere chirilice, când fetița abia adolescentă visa să devină actriță și susținea ”castingul” în fața celor 12 câini din ograda casei. Și atunci când ”câinii lătrau a străin”, însemna că misiunea a fost îndeplinită.
A urmat cursurile Liceului Teoretic "Gaudeamus" din Chișinău, Moldova, absolvind în anul 1996. Studiile universitare le parcurge tot la Chișinău, unde studiază la Facultatea de Regie a Academiei de Arte, la clasa conf. univ. Valeriu Turcanu și Nicu Scorpan. Aici a avut primele roluri în teatru și film. Până în 2002, când a ajuns la Botoșani și a debutat, pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu”, în spectacolul ”Livada cu vișini”, de A. P. Cehov, regia Ion Bordeianu.
La scurt timp de la sosirea în Botoșani (2004), a cunoscut lumea adolescenților îndrăgostiți de teatru. Prin Trupa Drama Club , Colegiul ”A. T. Laurian 2004, când a lucrat alături de Volin Costin și Vica Bucun la extraordinarul spectacol “Visul unei nopți de vară”, de W. Sheakespeare.
Apoi, și-a legat numele de Trupa Alter, de la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga”, cu care a reușit proiecte unice. "Mult îi sunt recunoscătoare Silviei Raileanu, actrița care ne-a ajutat să găsim firescul din noi", ne mărturisea mai târziu Adriana Tapalagă, fostă componentă a Trupei Alter, astăzi Măicuța Adriana de la Mănăstirea Nera.
Din 2017, Silvia Răileanu este și profesor de Actorie la Școala Populară de Arte ”George Enescu” din Botoșani. Alt șir de succese remarcabile, dacă ar fi amintim doar cele două participări de la ”Românii au talent”, care au culminat cu câștigarea Trofeului, prin Rareș Prisacariu.
Însă dincolo de toate aceste rezultate remarcabile, sufletul Silviei Răileanu vibrează și cu dureri încă netămăduite. Durerile basarabenilor ei. ”Să nu ne răzbunați” este spectacolul pe care îl joacă în lumea întreagă, fiind răsplătită cu premii importante.
Silvia Răileanu este INVITATUL DE LA ȘTIRI și ne-a dezvăluit povești impresionante din Basarabia, dar și despre oameni și locuri care i s-au lipit de inimă. Fie că vorbim despre performanțele de la ”Românii au talent”, fie că ne apropiem de scenele din Egipt, Algeria, Mongolia, Liban, unde a ”jucat” tulburătoarele mărturisiri ale deportaților basarabeni, Silvia Răileanu știe că oamenii au nevoie de teatru, de poveste și de emoție.
Astăzi, alături de Silvia Răileanu, descoperim lumea fascinantă a ACTORULUI.
INVITATUL DE LA ȘTIRI: Silvia Răileanu
Moderator: Florentina Toniță
Video/Montaj: Florin Timofte