Cea mai bună fotbalistă româncă din Marea Britanie a fost transferată de Gheorghe Hagi la Farul Constanța - campioana României la fotbal feminin. "Voi juca alături de cele mai bune fotbaliste din România, este un pas înainte în cariera mea", a spus sportiva originară din Botoșani.
A rămas în istoria lui Tottenham pentru evoluția ei dintr-un meci cu West Ham United, când românca a făcut un adevarat spectacol, reușind golul anului, direct din foarfecă, dar și un assist.
"Ștefania a fost diamantul lui Eagles Academy, iar acum suntem convinși că va continua să strălucească și la clubul lui Gică Hagi", a spus Gabi Dumitru de la Eagles Academy Londra.
”Asta-i fata mea”
Anul acesta, Cristina Ștefania Cășeriu împlinește 20 de ani. Născută pe 20 decembrie 2005, în Botoșani, a reușit să se impună în sportul englez, unde a activat la numeroase echipe.
Acum, Cristina Ștefanianse întoarce în România, de unde a plecat în copilărie alături de familia sa, dar în care s-a întors de nenumărate ori pentru a-și vizita rudele rămase în țară.
Vestea a fost dată de către Farul Constanța, liderul neînvins din SuperLiga Feminină: ”Echipa feminină a Farului are de astăzi o nouă jucătoare, după ce Cristina Ștefania Cășeriu a semnat un contract cu formația noastră. Ștefania evoluează pe postul de mijlocaș ofensiv. Junioratul l-a făcut în Anglia, la Eagles Football Academy (U10-U13), Little Thurrock Dynamos (U13), Watford Ladies (U14-U16), Tottenham Hotspur (U16-U21) și Watford FC (U23). Pentru echipa națională a României a fost căpitan al reprezentativei U17, iar în prezent evoluează pentru naționala U19 a României”, a anunțat vineri Farul Constanța pe site-ul oficial.
La scurt timp după anunțul oficial al clubului de la malul mării, Cristina Ștefania a transmis un mesaj entuziast: ”Sunt atât de fericită că am semnat primul meu contract profesional pentru Farul Constanța. Un pas URIAȘ în cariera mea de fotbalist și acesta este doar începutul”.
”Asta-i fata mea”, a transmis printr-un mesaj pe rețelele de socializare Ramona Hudescu Cășeriu, mama Ștefaniei, adăugând: ”Mulțumesc tuturor celor care au crezut în ea și au încurajat-o! Este doar începutul și încă ne așteaptă o călătorie lungă și grea!”.
Drumul de la Botoșani la fotbalul englez!
Chiar dacă s-a dedicat sportului cu mingea rotundă, Cristina Ștefania și-a cultivat și spiritul artistic, cel care a purtat-o, de-a lungul timpului, în lumea mirifică a poveștilor sau a poeziei.
Botoșaniul copilăriei se identifică, pentru Cristina Ștefania, cu poveștile de la Teatrul pentru Copii și Tineret ”Vasilache”, de unde fetița era nelipsită.
”Avea mereu locul rezervat la teatru. Ștefania venea la spectacole foarte frumos îmbrăcată, era ca o prințesă din povești”, își amintește actrița Mihaela Nistorică, fost director adjunct al Teatrului pentru Copii și Tineret ”Vasilache” din Botoșani.
Desena personajele din povești, recita, iar când a prins a se ține bine pe picioare a început să joace în mici scenete de teatru. Era fascinată de tot ce înseamnă artă. ”Era foarte talentată la teatru, pictură, desen… La un moment dat a mers către sport. Spunea, atunci când a plecat în Anglia, că îi lipsesc spectacolele teatrului de păpuși din Botoșani și regreta că nu are posbilitatea să le urmărească măcar online. I-am trimis câteva înregistrări de pe YouTube”, adaugă actrița Mihaela Nistorică.
Sportul a fost sădit în familie
Totuși, drumul către sport al Ștefaniei nu a fost chiar atât de neașteptat, dacă ne gândim că bunicul matern, Ioan Hudescu (23 iunie 1954 – 24 martie 2007), a fost un împătimit sportiv, activând în fotbal ca arbitru și portar. Din păcate, s-a stins la doar 53 de ani.
Avea patru ani când s-a mutat cu familia în Anglia, în țara în care care fotbalul este cu adevărat rege. De la joaca cu colegii, în pauze, și cu prietenii din cartier, pasunea a crescut astfel încât ea s-a transformat într-o carieră.
”Fotbalul este sportul numărul 1 din Anglia și probabil din lume. Jocul de aici m-a făcut să adopt un alt tip de mentalitate în comparație cu coechipierele din România, fiind capabilă să aduc o perspectivă diferită jocului ori de câte ori vin acasă pentru loturile naționale. Fotbalul în Anglia este extrem de dezvoltat și competitiv și oferă atât de multe oportunități încât te poți implica în absolut toate aspectele acestui sport”, a povestit Cristina Ștefania Cășeriu într-un interviu pentru Sport.ro.
A început fotbalul la fundația Chelsea - Under 8 în 2013, în paralel cu echipa de fotbal a școlii, după care s-a alăturat celor de la Eagles Football Academy, unde a jucat din 2014 până în 2018, împreună cu băieții. În 2018 a ajuns la prima mea echipă de fotbal pentru fete, una locală - Little Thurrock Dynamos, și a jucat acolo timp de două sezoane, până la sfârșitul lui 2019.
A urmat Watford Ladies Youth FC în 2019, unde a jucat alte două sezoane, până în 2021. Pe parcursul acestor sezoane la Watford a jucat și pentru echipa de rezerve de la Barking & Billericay.
”Antrenamentele la nivel înalt și jocul cu femei adulte la o vârstă atât de fragedă, pentru că atunci aveam 14-15 ani, mi-au crescut încrederea și mi-au îmbunătățit tehnica, iar între 2021 și 2023 am evoluat la Tottenham Hotspur, pentru echipele Under 16 și Under 21, perioadă în care am câștigat titlul în Junior Premier League. Din acest sezon evoluez la Watford FC - Under 23, unde sunt mândră să fiu căpitanul echipei și titulară meci de meci, dar mă antrenez și cu senioarele”, a mărturisit Ștefania în același interviu.
Pasionată de poezie
Nu a uitat să se bucure de poezie, publicând chiar într-o antologie.
”Mereu am avut o pasiune pentru literatură. Și să scriu, și să citesc. Chiar și acum iau o carte cu mine oriunde mă duc. Când eram mai mică, eram implicată în multe competiții școlare de tineri scriitori. Si pasiunea asta a putut să îmi ofere ocazia să public câteva poezii în ‘The Young Writers Anthology‘ și să le recit de față cu toată școala mea și cu cadeții de la aviație cu ocazia Remembrance Day, o sărbătoare plină de simboluri în Anglia”, a povestit pentru Sport.ro.