FLORIN ROATĂ: Medic veterinar campion mondial la arte marţiale, cascadorul care s-a bătut cu Van Damme!

FLORIN ROATĂ: Medic veterinar campion mondial la arte marţiale, cascadorul care s-a bătut cu Van Damme!

FLORIN ROATA

Cascadorii sunt acele extraordinare fiinţe care le conferă actorilor aură de super eroi. Care nu apar pe afiş, nu ies la premiere, nu calcă pe covorul roşu. Sunt precum pământul care sprijină mersul, dar toată lumea se minunează de talpa care lasă urme adânci. Despre ei se vorbeşte prea puţin, şi atunci în nota senzaţional-brutală.

"Regizorul trebuie să fie specialist, la fel machiorul, actorul, costumierul și așa mai departe, iar acrobatul, ca să devină util filmului, trebuie să devină cascador". Sunt cuvintele unuia dintre cei mai mari cascadori pe care i-a avut România, Aurel Gruşevschi. Cel care, de altfel, a lăsat două importante cărţi, "Din jurnalul unui cascador" (1972) şi "Din lumea unui cascador" (1976). Aurel Gruşevschi este un simbol care devine metaforă. Cascadorul care a înfruntat pericolul, a spart ziduri şi a făcut morman de fiare zeci de maşini, a ars în flăcări şi a sărit în aer printre butoaiele cu pucioasă, sfârşea într-o dimineaţa de septembrie a anului 1979, într-un accident de motocicletă, pe drumul dintre Buftea şi Bucureşti.

Cascadoria nu înseamnă curaj nebun, nici teribilism inconştient. Cascadoria înseamnă, în primul rând, autocontrol, disciplină, rigoare. Deloc întâmplător, cel căruia cascadoria românească îi datorează enorm este regizorul Sergiu Nicolaescu. Cel care, în anii 60-70, punea bazele meseriei de cascador, primii care au ajuns pe platourile de filmare (pentru pelicula "Dacii", 1967)  fiind foşti rugbişti de la Uzina Griviţa Roşie. Tot în acei ani, acelaşi Sergiu Nicolaescu direcţionează o parte din bugetul filmului "Mihai Viteazul" pentru un curs de cascadori susţinut de Soby Cseh (un alt nume uriaş al cascadoriei româneşti), antrenament care abordează profesionist, pentru prima dată în România, această meserie.

"Câștigul pentru filmul românesc este imens. El se relevă din comparația între producțiile dinainte și cele de după introducerea cascadorilor în ecuația cinematografiei autohtone. Se deschide calea pentru polivalența cascadorului român, care poate executa și scene de luptă cu sabia, și căderi de la înălțime, luptă cu arme de foc, dar performează și acțiuni dinamice în scene de bătălie. El se pricepe și la cascade cu mașini (se exersează o tehnică îndelung predată la academiile americane de poliție – celebra oprire din urmărire), la cascade cu foc (extrem de periculoase) etc", notează Horaţiu Damian în "Beretele verzi. Cascadorii filmului românesc 1965-1989".


FLORIN ROATĂ: Medic veterinar, campion mondial, actor, cascador!

Botoşanii au a se mândri cu unul dintre cei mai străluciţi cascadori de după 1989. Deloc întâmplător, drumul spre platourile de filmare trece mai întâi prin sport: un campion mondial!



Medic veterinar, actor, cascador. Născut pe 7 martie 1967, la Botoşani, Florin Roată a fost elev al Liceului "A.T.Laurian", absolvind apoi Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi. Pasiunea pentru artele marţiale, curajul în a-şi cunoaşte, apoi depăşi, propriile limite, l-au apropiat de unul dintre cele mai dificile şi spectaculoase "roluri" din filme: cascadoria.

Nu a fost atras de la început nici de arte marţiale, nici de actorie. A început cu handbalul, în Botosani, apoi baschet. A continuat cu boxul, fiind chiar campion judeţean la categoria 74 kilograme. A ajuns, în sfârşit, şi la arte marţiale, sport care i-a adus şi împlinirea supremă: campion mondial! A fost membru al echipei de cascadori Sport X Treme a Marii Britanii, cu care a câştigat Locul 2 la Campionatul Mondial de Cascadorie de la Moscova, în 2003. Are în palmares numeroase medalii de arte marţiale Qwan Ki Do pentru luptă: un titlu de campion mondial, doua titluri de campion european şi mai multe titluri nationale.

Dupa 15 ani de Qwan Ki Do, în 1998, a urcat pe podiumul campionatului mondial, în Coasta de Fildes (Africa). Un an mai târziu, in 1999, Florin Roata a susţinut un examen la Buftea, pentru a fi angajat pe un rol de cascador. Au fost doar 10 locuri la nivel naţional, dar a trecut cu brio şi un an a urmat un curs la Buftea şi la Academia de Teatru.

Pasionat încă din copilărie de filmele de acţiune, botosaneanul Florin Roata a ajuns să îmbrace haina actoriei, dublând, în diferite scene de luptă sau cascadorii cu grad ridicat de risc, actori celebri.

A jucat in nenumarate producţii hollywoodiene, alături de mari nume ale filmografiei mondiale. Wesley Snipes, Dolph Lundgren, Andy Garcia, Marcel Iures, Jean Claude Van Damme sunt doar câteva dintre legendele marelui ecran care i-au fost parteneri de film.


(FOTO: Florin Roată alături de Jean Claude Van Damme)

"Am multe amintiri legate de cei pe care i-am întâlnit pe platourile de filmare. Cele mai plăcute rămân, totuşi momentele petrecute în compania lui Jean Claude Van Damme, pe care l-am cunoscut în 2005, când am jucat împreună în "Second in Command", film turnat în România", povestestea Florin Roată cu mulţi ani în urmă, în presa centrală.

Încă de la prima lor întâlnire, Van Damme şi-a dat seama, după mâinile lui Florin, că era practicant al artelor marţiale. "Ne-am antrenat de multe ori pe parcursul celor aproape cinci luni cât a stat în România. Este un tip puternic şi extrem de agil în mişcări. Stăpâneşte bine artele marţiale, dar, dacă ar fi fost să ne batem pe bune, în afara platoului de filmare, unde totul este regizat, iar loviturile sunt doar mimate, îndrăznesc să cred că aş fi reusit să-l înving", mărturisea în urmă cu câţiva ani Florin Roată.

A fost distribuit în peste 30 de filme de lung metraj, a jucat într-o piesă de teatru și a apărut în numeroase reclame și videoclipuri muzicale. A jucat în filme precum "Ultimul corupt din România" (2012), "Fără milă" (2011), "Made in Romania" (2010), "Regina" (2008), "Viața lui Timofei Berezin" (2006), "Prințesa vampirilor" (2005), "Garcea și oltenii" (2002), "După amiaza unui torționar" (2001), dar şi în serialul ProTV "Pariu cu viaţa".

Cu seriozitatea, implicarea şi minuţiozitatea cu care şi-a pregătit fiecare rol, deprinderi cu care a venit din disciplina artelor marţiale, Florin Roată a devenit repede unul dintre cei mai căutaţi şi apreciaţi actori-cascadori, botoşăneanul ajungând să filmeze nu doar în studiourile de la Buftea, ci şi la Hollywood. Experienaţa cu Van Damme a fost una care l-a marcat, nu doar profesional, ci şi în câmpul prieteniei artistice. Înainte de filmările pentru "Six Bullet", actorul american şi fiul său, Cristopher, preferau să se antreneze cu Florin Roată.

A jucat alături de Gheorghe Dinică în "După amiaza unui torţionar", marele actor rămânându-i aproape de suflet. "Nu-l voi uita niciodată", spunea Florin Roată câţiva ani mai târziu.

Eroii neştiuţi din linia-ntâi!

La final, o imagine impresionantă, după care nimeni nu a îndrăznit să facă un film: la cutremurul din 4 martie 1977, cascadorii au fost trimişi "în linia întâi", să scoată de sub zidurile prăbuşite supravieţuitorii! "Se miza, probabil, pe faptul că aveau antrenamentul psihic pentru a înfrunta riscul și a suporta șocul descoperirilor care vor urma, ca și coordonarea și organizarea pentru a scăpa de capcanele dărâmăturilor. În curând devin o prezență cotidiană a operațiunilor de salvare", aflăm de la acelaşi Horaţiu Damian.

Ei sunt eroii neştiuţi! Cascadorii care nu calcă pe covorul roşu, nu strălucesc pe afişe, nu sunt aclamaţi de mulţimi. O reverenţă pentru fiecare dintre ei!


(FOTO: Florin Roată alături de Michael Jai White, sursă Facebook)


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2578

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
752

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1222

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...