Botoșăneanca Anamaria Antoci, în juriul Festivalului de Film de la Zagreb!

Festivalul de Film de la Zagreb a anunțat juriul pentru competiția de lungmetraj, din care face parte și o botoșăneancă.

Botoșăneanca Anamaria Antoci, în juriul Festivalului de Film de la Zagreb!

 Anamaria Antoci  

Juriul pentru lungmetraj la Zagreb Film Festival este format din producătoarea Anamaria Antoci (Tangaj Production, România), regizoarea Ninna Pálmadóttir (Solitude – ZFF 2020, All Dogs Die – ZFF 2020, Islanda) și selecționerul și curatorul Sonja Baksa (TIFF Short Cuts, Vancouver Film Festival, Canada).

Al 22-lea Festival de Film de la Zagreb are loc în perioada 4-10 noiembrie 2024. Este unul dintre cele mai importante și mai vizitate evenimente culturale și cel mai mare festival internațional de film din Croația.



Evenimentul se desfășoară în fiecare an în noiembrie și prezintă publicului tot ce este mai bun din producția recentă de film independent, internațional și autohton.

ZFF descoperă și promovează filme independente contemporane și filme de debut ale regizorilor din întreaga lume. De asemenea, festivalul a jucat un rol crucial în atragerea generațiilor de public care se bucură de arta cinematografică.

Cine este Anamaria Antoci

Născută în Botoșani, Anamaria Antoci este un producător activ pe piața europeană și membru al unor rețele industriale proeminente precum EAVE, ACE Producers, Inside Pictures și European Producers Club. Anamaria a fondat în 2017 compania de producție din București - Tangaj Production, companie specializată în producerea de filme de artă de înaltă calitate, descoperind talente noi și emergente. În afară de producție, Anamaria este puternic implicată în educație și formare cinematografică.


(Anamaria Antoci, foto: Metropolis)

A fost co-fondatoare a Festivalului Internațional de Film de Dans București, a fost tutore și membru al comitetului executiv al inițiativei de formare FILM+ și predă pentru programul de masterat în producție de film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București, unde își urmează și cercetarea de doctorat în design de audiență.

Formată în școala botoșăneană

Anamaria Antoci a fost elevă a Colegiului Naţional "A.T.Laurian" Botoşani şi a activat, în timpul liceului, în trupa de teatru Drama Club, rolul în care s-a remarcat cu deosebire fiind cel al lui Puck, din spectacolul "Visul unei nopţi de vară". Regizorul care reuşea atunci una dintre cele mai strălucite performanţe în teatrul adolescent era Volin Costin (secondat de actriţa Silvia Răileanu), iar spectacolul beneficia de coregrafia Victoriei Bucun.

După absolvirea liceului, Anamaria Antoci urmează cursurile Facultăţii de Coregrafie, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti. Însă, din timpul facultăţii, Anamaria Antoci colaborează şi cu ARCUB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti, unde deruleaza programe si proiecte cu caracter cultural, artistic si educativ. A fost pe rând translator, a coordonat proiecte culturale de mai mare sau mai mică anvergură. Continuă studiile, parcurgând un Master în management cultural, fapt care îi deschide o nouă poartă. Activează, pentru scurt timp, la Institutul Cultural Român, ca expert la Centrul Român de Informare de la Bruxelles, în cadrul Direcţiei Monitorizarea Programelor Institutelor Culturale Româneşti din Străinătate. După dans şi management cultural, din 2012, aprofundează un alt domeniu cultural, cel al producţiei de film independent, lucrând la casa de producţie 4 Proof Film. În 2013 îşi înfiinţează propria firmă, astfel luând fiinţă Tapioca Film, la care se asociază cu trei prieteni (un editor şi doi directori de imagine). În paralel, desfăşoară proiecte culturale la ARCUB şi înfiinţează compania de dans Tangaj Dance, împreună cu coregrafa Simona Deaconescu. Dansul şi filmul se îmbină fericit în ultima perioadă, lucrând în acest sens la scurt-metrajul "Silent Places", un proiect care îmbină dansul şi arta cinematografică, film cu care obţine şi creditul de producător. Scurt-metrajul a fost selectat la San Francisco Dance Film Festival, unde a fost distins și cu o Mențiune Onorabilă. La  4 Proof Film lansează, de asemenea, la scurt-metrajul "Artă", în regia lui Adrian Sitaru, premiera având loc la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, filmul fiind foarte apreciat de critica de specialitate. De asemenea, Tangaj Dance produce spectacolul de dans contemporan "0002 BIRDVILLE", lansat în 2014, în cadrul Explore Dance Festival, la Bucureşti.

Parcursul pe care Anamaria Antoci îl străbate, de la Puck la dans-film-management cultural-producător, nu este o surpriză. Pentru că Anamaria Antoci s-a bazat, în tot ceea ce a întreprins, pe propria linie de manifestare, şi-a gestionat cu responsabilitate capacităţile artistice şi, ce este mai important, a crezut în ceea ce face.


(Anamaria Antoci la Zilele Nordului 2023, Darabani, întâlnire cu publicul după proiecția filmului ”Oameni de treabă”)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...

Grete Tartler, pe scena de la Botoșani: ”Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu!”

Wednesday, 15 January 2025

Momentul cel mai așteptat al Zilelor Eminescu a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie, pe scena Teatrului din Botoșani, și anume decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminesc...