Proiectul OAMENI şi MESERII ajunge astăzi la o clasă de "meseriaşi" pe care îi întâlnim frecvent- asistenţii sociali. Ei sunt cei responsabili de soarta noastră, atunci când soarta însăşi ne întoarce spatele. Îi găsim în primării, îi găsim în mijlocul copiilor defavorizaţi, îi găsim acolo unde ceva doare. O meserie nobilă, de vocaţie, ce presupune sacrificiu şi dăruire. Dar personajul serialului de astăzi nu e de găsit nici în primărie şi nici lângă copii.
Cu cu cât te apropii de clădirea Penitenciarului Botoşani, cu atât te simţi parcă mai apăsat, ca şi cum un nor invizibil de emoţii negative acoperă întreaga zonă. Punctele de observaţie, gardul înalt, poarta care alunecă într-un zgomot rece-metalic şi amintirea zgomotului unei alte porţi din interiorul unităţii te fac să te simţi parcă strivit de toată durerea din interior. Dar apare un spiriduş cu părul roşu, zburlit în ţepi, al cărui zâmbet larg şi vioiciune atenuează mult din sentimentele grele.
O concepţie altfel decât a noastră, cei de afară
Pentru noi, cei dinafară, chestiunea e clară şi nu există răzgândiri: ai greşit, plăteşti. Ai produs suferinţă, plăteşti. Cât plăteşti? Până când uităm de tine şi de ceea ce ai făcut. Pentru Beatrice Siminiuc, lucrurile stau altfel. "N-am considerat niciodată că aici ar fi o lume a răului, ci am considerat că fiecare om are un potenţial pozitiv în el. Poate unii l-au pierdut pe parcurs şi au nevoie de cineva care să-i ajute să se redescopere. Mă văd activă, mă văd pasionată de muncă şi încerc să fac ceea ce mi-am dorit întotdeauna: să ajut oamenii".
Ne întoarcem în timp şi o vedem pe Beatrice Siminiuc, elevă de liceu cu activitate în voluntariat. Tatăl ei este instructor de educaţie în Penitenciar şi poveştile lui dar mai ales modul cum a folosit arta pentru "îmblânzirea" unor deţinuţi au adus-o încă de atunci în unitate. "Prima dată când am venit ca voluntar am ajuns în secţia de femei şi acolo am găsit nişte persoane atât de receptive, atât de dornice să fie ascultate, să asculte, la rândul lor, am văzut persoane la care orice gest venit din partea mea producea o schimbare în atitudine, în comportament şi mi-am dat seama că aici, în Penitenciar, e o clasă de oameni foarte receptivă la schimbare, or un asistent social tocmai asta îşi doreşte: să provoace schimbarea".
Taţi şi copii, împreună
Cu persoane vulnerabile, dar în primul rând cu propriii copii. Cum ne-am aştepta să fie atunci când un hoţ, să spunem, are întâlnire cu cei doi copii ai lui? Unul dintre copii nu ştie de ce tatăl nu mai vine acasă de-o perioadă bună, celuilalt i s-a explicat de ce "tati" lipseşte de acasă. Îşi întâlnesc tatăl în clădirea de lângă Penitenciar, "clubul" de activităţi, şi îţi dai seama că întâlnirea ar putea fi mai relaxată din moment ce nu treci de o poartă îndărătul căreia ochii agenţilor cu statut special te scrutează ca pe un potenţial (mic) infractor. Îi sar în braţe, îl pupă, îl strigă pe nume, iar omul mare, cu braţe tatuate, îi cuprinde pe princhindei şi-i ridică pe gât. Ochii tuturor sunt mari, zâmbetele sunt largi şi pentru un moment uiţi unde te afli. Dar acesta e doar gândul nostru.
Nu toţi copiii ajung să-şi întâlnească taţii aflaţi în detenţie, dacă specialiştii consideră că nu ar fi în regulă. Alţii vin o singură dată, iar apoi refuză să mai ţină legătura cu părintele de după gratii. Fiecare are dreptul de a-şi gestiona suferinţa cum poate. Pentru că suferă şi cel închis, suferă şi copilul privat de prezenţa permanentă a tatălui care a greşit în faţa legii. Cum percepe asistentul social aceste întâlniri? Ca pe porţii de fericire, deoarece, spune Beatrice, viaţa de familie este foarte importantă pentru dezvoltarea celui de după gratii. "Tot ce înseamnă dezvoltare emoţională sănătoasă este benefic şi tot ce înseamnă relaţia naturală, sinceră, frumoasă, dintre părinte şi copil nu poate să aducă decât bine. Majoritatea deţinuţilor îşi dă seama de valorile familiei abia după ce ajung aici, în Penitenciar şi îşi dau seama cât au pierdut atunci când nu mai sunt aproape de familie. Îşi dau seama ce au făcut, regretă faptele pentru că îşi dau seama câtă suferinţă au provocat şi apreciază orice moment petrecut alături de ai lor abia aici, după gratii".
Descărcarea persoanei private de libertate. Tone de greutăţi luate de pe suflet
Şi da, vorbesc mult despre ce simt, se destăinuie, îşi spun grijile, problemele. Şi plâng. Şi atunci apare firesc întrebarea: "cât poate să suporte asistentul social care îi ascultă pe deţinuţi?"
"Ideea nu e că îmi place să ascult poveşti traumatizante, ci vreau să ajut persoanele care trec prin astfel de situaţii! Ce fac cu ele? Le adun... Şi îmi place să cred că, după aproape zece ani în sistemul acesta, nu sunt insensibilă, îmi place să cred că deţinutul nu este un agresor, un om rău, în esenţă, ci este o victimă, o victimă a sistemului, este o victimă a unei familii dezorganizate, care nu a ştiut să-i ofere acea afecţiune şi sănătate emoţională, a sistemului educativ care nu a ştiut să-l educe, a societăţii în general şi atunci ajunge să comită infracţiuni din cauza mai multor factori. Dacă îi înţelegi pornirea spre a comite infracţiuni, atunci eşti capabil să-l ierţi şi să-l ajuţi să se înţeleagă şi să nu mai facă ce-a făcut. Pentru mine, să adun poveştile lor înseamnă să caut acele persoane care au un potenţial real de a se schimba. Cu ele să lucrez şi să produc acea schimbare în bine. N-ai cum să reeduci toţi deţinuţii dar ai cum să-i identifici pe cei care au potenţial".
Beatrice nu se teme să umble din celulă în celulă pentru că relaţia dintre asistentul social şi deţinut este diferită de cea a "gardienilor" cu deţinuţii. În această relaţie e clar că nu există un dominator şi un dominat, ci este vorba de un om care cere ajutor şi unul care oferă ajutor, o relaţie de respect reciproc. Am putea crede că detaşarea asistentului sociale, eliberarea de gând vine din familie, din artă. E drept, numai că detaşarea vine din arta din penitenciar. Pentru că într-un colţ al unităţii de detenţie se găseşte clubul de activităţi ocupaţionale.
O meserie care impune reprofilarea
Viaţa în penitenciar nu e frumoasă, ci are pete de frumuseţe. Viaţa în penitenciar e dură pentru că oamenii sunt duri sau încearcă să devină astfel pentru a putea rezista. Spiriduşul se amestecă printre caracterele puternice sau sălbatice şi oboseşte. Dar, spre cinstea ei, Beatrice Siminiuc ştie şi o spune cu voce tare că nu o va prinde pensia printre deţinuţi.
Vorbele asistentului social ne urmăresc mult timp după ce ieşim de sub norul de emoţii negative. În vâltoarea vorbelor, a sentimentelor contradictorii, ne dăm seama că e nevoie şi de o altă perspectivă, alta decât cea situată de partea acuzatorului, aşa cum noi, jurnaliştii, ne regăsim de cele mai multe ori. E firesc, spune Beatrice Siminiuc, să se întâmple aşa, pentru că niciodată un om nu ar trebui să facă rău unui alt om.
De aceea ne este ciudă pe agresori, compătimim victima şi niciodată nu ne punem întrebări despre cauzele care au transformat un om în agresor. Dar poate ar trebui uneori să o facem. O fi bine?