Proiectul OAMENI ŞI MESERII a ajuns la cei care, prin munca lor, ne oferă curăţenia oraşului. Măturători, operatori de salubritate, şoferi de autocompactoare şi de automăturătoare.
O dimineaţă în apropierea unei grădiniţe de cartier. La platforma de deşeuri îşi face apariţia autocompactoarea, utilajul în care ajunge gunoiul din containere. Din maşină coboară şoferul şi doi operatori de salubritate. Şoferul îşi pune pe el echipamentul verde de lucru şi împreună cu colegii lui se apucă de încărcat containerele. Două braţe ale maşinii sunt coborâte, în ele se agaţă "urechile" containerelor care sunt ridicate şi descărcate în benă.
"Nu se întâmplă aşa tot timpul. Unii parcă ne-ar face în ciudă şi lasă sacii chiar în containerul pe care tocmai l-am golit şi uite aşa ne-a mai dat ceva de treabă. Sau vin, pun gunoiul jos, şi când îi întrebăm de ce fac asta, ne spun că pentru asta suntem plătiţi", zâmbeşte amar Ioan Murariu, şoferul autocompactoarei, un soi de "şef de echipaj". De 17 ani ani lucrează în domeniul ăsta, numai pe maşină. Înainte descărca, alături de un singur coleg, containere mari, de patru tone. Maşina pe care o avea era altfel, dar modernitatea şi-a spus cuvântul şi în domeniul salubrizării, astfel că acum are doi colegi care manevrează containerele.
"Să ne mulţumească cineva?!"
Constantin Luchian, unul dintre operatori, mătură în jurul containerelor. Îl întreb cum e meseria asta. "Muncă fizică. În fiecare zi ridicam cam trei sute de containere din astea. În opt ore, de la 6 dimineaţa la 2 după prânz. Sunt trei autocompactoare în tot târgul, fiecare are traseul ei", povesteşte omul care lucrează de peste 22 de ani la Urban Serv.
O meserie murdară, la propriu
Nu e o meserie uşoară şi nici frumoasă. Microbii "zburdă" în jurul oamenilor, din containere curge mizerie, lichidă, solidă, nici nu contează. Riscul de îmbolnăvire e mare, în condiţiile în care inspiri praful de container. Probabil că şi din acest motiv, doi angajaţi sunt bolnavi de cancer pulmonar. Cine ştie cum s-au ales cu boala asta? Alţii au spatele distrus de la cât ridică în fiecare zi. Din containere curge cenuşă şi fragmente arse, pentru că unii dau foc la conţinutul containerelor. Li s-a întâmplat la platforma de mai la vale, lângă Centrul de încasări al Modern Calor. Au cerut două bidoane cu apă de la casieră, să stingă cenuşa. Apoi au încărcat şi s-au mutat la grădiniţă.
În vecinătatea platformei e o grădiniţă şi nu de puţine ori s-a întâmplat ca drumul către containere să fie blocat de maşinile părinţilor care îşi aduc copiii la cursuri. "Într-o luni dimineaţă, găsim o maşină chiar aici. Vine o doamnă, îşi cere scuze şi pleacă. A doua zi, aceeaşi maşină. Vine doamna şi era tare mirată, că ce? Ridicăm gunoiul în fiecare zi? Păi, cum altfel? Am şi întrebat-o dacă ea îşi aduce copilul la grădiniţă doar o dată pe săptămână? Oare cum ar fi dacă am lăsa containerele pline câteva zile? Nu mai poţi respira de miros", povesteşte Murariu.
Cinci zile lucrează, două zile ar trebui să fie liberi. Dar nu au timp să se odihnească, să-şi repare spatele sau să-şi trateze durerile. Revin pe maşini şi reîncep să care. Autocompactoarea are o capacitate de şapte până la nouă tone, depinde de felul gunoiului.
Oamenii din stradă, cu bucurie şi necaz
Discuţia cu măturătorii şi cu încărcătorii ne face să fim bucuroşi de job-ul pe care îl avem, de condiţiile curate în care muncim. Nu le plângem de milă, dar privim cu alţi ochi ceea ce ni se arată.
De exemplu, pe domnul cu păr alb şi mustaţă deasă, care cară un soi de căruţ cu două bidoane de tablă şi mături, îl ştim de mai bine de un an. Mătură cartierul meticulos, adună gunoiul pe faraş, îl pune în bidon. Nu lasă nimic în urmă. Întotdeauna răspunde la salut cu un zâmbet larg şi de fiecare dată impresionează cu hărnicia. E de văzut şi dimineaţa, şi după-amiaza, şi sâmbăta, chiar şi duminica. Munca e muncă, nu ţine cont de sărbători.
Şi măcar dacă ar fi primi salarii mari, care să acopere şi partea de îngriji medicale. Dar nu e aşa. Salariul brut al încărcătorilor, cu tot cu sporuri, nu ajunge la 1.700 de lei, în timp ce salariile şoferilor, tot brute şi tot cu sporurile incluse, abia ajung la 2.000 de lei. Şi pentru ce? Pentru kilogramele de praf înghiţite, pentru zeama ce li se scurge pe haine din containere, pentru înjurăturile boschetarilor dar şi ale oamenilor care nu sunt la fel de empatici şi care consideră, probabil, că plata salubrizării îi îndreptăţeşte la o atitudine superioară.
În loc de post scriptum. Trecem pe lângă o platformă şi îl fotografiem pe Ovidiu Puiu. Un domn care tocmai îşi parcase maşina într-un garaj de alături observă aparatul de fotografiat şi zâmbeşte. "Să-i daţi la ziar", ne sfătuieşte. Da, asta facem. Îi dăm la "ziarul" nostru electronic, pentru ca toată lumea să afle despre ei.