Protestul vine în condiţiile în care luni dimineaţă, în mod oficial, nu s-a pus în discuţie nici un protest. Surse neoficiale susţin că la nivelul conducerii parchetelor s-a decis ca fiecare magistrat să acţioneze în nume propriu, iar la nivelul Judecătoriei Botoşani s-a decis prin votul majoritar din cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.
Pe treptele din faţa Judecătoriei s-au adunat 25 de magistraţi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani şi de la Judecătoria Botoşani. Protestul a fost unul tăcut, însă a fost comunicat oficial dezacordul faţă de propunerile legislative.
"Ca urmare a aprobării de către Camera Deputaţilor a unor proiecte de lege privind domeniul justiţiei cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinţei exprimate de peste 4000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene, respectiv ca urmare a promovării unei iniţiative legislative pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală care va duce la lipsirea organelor judiciare de instrumente juridice menite a asigura protecţia victimelor şi identificarea infractorilor făcând astfel justiţia penală ineficientă", se arată într-un comunicat al Judecătoriei Botoşani.