De asemenea, şi procurorii au trimis avize negative modificărilor către structurile centrale. Totuşi, magistraţii botoșăneni au evitat măsuri mai dure, cum ar fi protestele, în ciuda faptului că mai mulţi colegi din ţară au organizat astfel de manifestări.
“Magistrații români nu vor accepta nepăsători ca Parlamentul să dezbată legi date în favoarea infractorilor. Este o rușine ce se întâmplă. Legile nu se fac pentru anumite persoane. În momentul de față, judecătorii penaliști și procurorii discută necesitatea de a intra săptămâna viitoare într-o formă de protest. Așadar, luni vom anunța și noi: Suntem cu ochii pe voi!”, a fost mesajul lui Cristi Dănileț, judecător la Tribunalul Cluj şi fost membru CSM.
Proteste au fost anunţate de magistraţii din Cluj, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa.
Comisia specială parlamentară pe domeniul justiţiei se va reuni, luni, pentru a discuta amendamentele depuse de senatori la cele trei legi ale justiţiei – statutul magistraţilor, organizarea judiciară şi CSM. Votul final, în Senat, pe cele trei proiecte mari ar urma să fie dat săptămâna aceasta.
Proteste au fost organizate şi de societatea civilă, însă la Botoşani au fost anemice. Cele mai mari au fost la Bucureşti, Cluj şi Sibiu.