Contrabandă cu ţigări combătută cu campanii de conştientizare
BOTOSANI

Din sărăcie, din revoltă sau din neputinţa de a abandona viciul, mulţi botoşăneni fumează ţigări de contrabandă. Pentru ei şi pentru toţi ceilalţi români, a fost lansată o nouă campanie de conştientizare a efectelor contrabandei cu ţigări.

Contrabandă cu ţigări combătută cu campanii de conştientizare

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Context

Procedura e simplă- din vorbă în vorbă afli exact la cine să te duci să cumperi ţigări de contrabandă. Poate prima dată eşti refuzat, dacă eşti un necunoscut. Dacă insişti, s-ar putea să ai noroc şi să pleci din piaţă cu ţigările în geantă. Mai ieftine decât în "oraş", cu câţiva lei buni.

Te gândeşti că şi aşa te fură statul de nu te vezi, nu va simţi dacă îl furi şi tu. Cum? Prin neplata accizei sau neplata taxei pe viciu, că doar n-ai intrat într-un spital de ani de zile şi că oricum atunci când ai nevoie de servicii medicale le plăteşti cu vârf şi îndesat. Şi de ce să plăteşti statului taxe pentru că fumezi? Aşa intrăm într-un cerc vicios din care primul câştigat pare fumătorul.

În fapt, primul câştigat e o întreagă reţea formată din cei ce preiau ţigările de la frontieră, le aduc în interiorul ţării, le distribuie, le vând. Şi fiecare îşi pune câte un "căpăcel" de un leu- doi, depinde ce rol are în afacere. Până când cumpărătorul plăteşte pe un pachet în jur de 10 lei.

În toamnă, după o acţiune a Poliţiei de Frontieră la membrii unei reţele de contrabandă, surprindea tupeul unui domn care, ieşit de la audieri, aprindea cu năduf o ţigară "Plugarul" chiar în curtea DIICOT-ului, ba făcea şi haz pe tema asta.

Mai acum două săptămâni, poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT desfăşurau o altă acţiune având drept scop destructurarea altor reţele de contrabandişti ce acţionau pe zona de nord- est a judeţului. Aproape doi ani de zile au documentat anchetatorii activitatea celor două reţele, calculând că ar fi traficat în jur de 93.000 de pachete de ţigări din Republica Moldova, prejudiciul creat statului român fiind de 960.000 de lei.

Săptămâna trecută, primarul comunei Stăuceni, Relu Burlacu, a fost condamnat, în primă instanţă, pentru complicitate la contrabandă, la doi ani de închisoare. Un alt primar botoşănean, Costel Romanescu de la Păltiniş, a fost trimis în judecată în iunie anul trecut, tot pentru complicitate şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit unei statistici a Poliţiei Române, în primele două luni ale anului 2017, polițiștii au desfășurat peste 700 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu ţigarete şi produse din tutun, activități în urma cărora au fost constatate 637 de infracțiuni. De asemenea, pe parcursul activităților au fost ridicate în vederea confiscării 3.947.708 de ţigarete, 844 de ţigarete foi şi 1.446 kg. de tutun. Totodată, odată cu finalizarea cercetărilor și sesizarea instanței de judecată, au fost indisponibilizate 8.118.080 de țigarete.

Campanie

Acum, Euromonitor Business Consulting Services, în parteneriat cu Poliția de Frontieră și Poliția Română, cu sprijinul JTI, a lansat campania publică de conştientizare a efectelor negative ale comerțului ilegal cu țigarete, "Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani!". Campania se derulează în perioada martie-aprilie, în județele de graniță, inclusiv Botoşani.

Conform ultimului studiu realizat de compania de cercetare Novel Research, în ianuarie 2017, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu o cotă a pieței negre de 37,6%. Regiunile nord-vest, vest și sud-vest dețin, de asemenea, cote semnificative, de 14,7%, respectiv 24,3% și 24,6%.

"Deși nu este pedepsită expres de lege, aprovizionarea de pe piața neagră finanțează direct rețelele de crimă organizată formate din Traficant/Șef de rețea, Cărăuș, Vânzător. Fără Client însă, ultima verigă a rețelei, lanțul acesta nu ar putea exista. Tocmai de aceea, campania pune din nou accent pe grupul de personaje ce formează rețeaua infracțională, care poate implica trafic de țigarete, arme, droguri, persoane sau prostituție", a declarat Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor Business Consulting Services.

"Având în vedere prejudiciile aduse bugetului de stat, polițiștii de frontieră vor continua să întreprindă, atât independent, cât și împreună cu celelalte instituții abilitate, măsuri ferme în zona de competență, în vederea depistării și sancționării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv țigarete), precum și reținerii în vederea confiscării mărfurilor traficate", a declarat comisar șef de poliție dr. Constantin Cîrcu – adjunct al șefului Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, fost şef al Poliţiei botoşănene de Frontieră.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani sub Cod Galben, cum se circulă pe drumurile naționale din zona Moldovei, după primul val de ninsori

astăzi, 09:26

Ninsori ușoare se mai înregistrează în județele Suceava, Botoșani și Neamț, iar carosabilul se prezintă umed cu sectoare de zăpadă frământată în strat de 0-3 cm &ici...

Gigi Becali, după eșecul de la Botoșani: ”Mândria nu are scuze” / ”Mi-a dat Dumnezeu o palmă!” (Video)

astăzi, 08:41

FCSB a irosit, astfel, șansa de a avansa în primele 3 din campionat și rămâne pe locul 6 după 16 etape desfășurate în sezonul regulat al SuperLigii României. ”Ch...

La un pas de a rămâne fără case, pompierii au intervenit rapid și le-au salvat locuințele!

astăzi, 08:14

Două case au fost în pericol, noaptea trecută, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.  S-a întâmplat în localitățile Iacobeni și Oneaga. Pompierii din c...