Florin A., din satul Bobuleşti, fusese condamnat iniţial de judecătorii Judecătoriei Botoşani la cinci ani, o lună şi 10 zile de închisoare cu executare, pedeapsa fiind contopită cu o condamnare mai veche dată de judecătoria Rădăuţi.
Judecătorii Suceveni au schimbat decizia judecătorilor din Botoşani, au dispus achitarea sa şi au respins cererea de plata unor despăgubiri civile către statul român, pe motiv că nu există probe.
"Înlătură din sentinţă toate dispoziţiile referitoare la inculpatul A Florin-Claudiu, atât în latură penală, cât şi în latură civilă. Achită inculpatul A Florin-Claudiu sub aspectul comiterii infracţiunilor de instigare la infracţiunea de contrabandă, prev. de art. 47 Cod penal raportat la art. 270 alin. 1 cu aplicarea art. 274 din Legea nr. 86/2006 şi instigare la infracţiunea de contrabandă, prev. de art. 47 Cod penal raportat la art. 270 alin. 3 cu aplicarea art. 274 din Legea nr. 86/2006, întrucât nu există probe că a comis faptele. În temeiul art.397 alin.1 Cod procedură penală rap. la art. 25 alin. 1 Cod procedură penală, respinge cererea formulată de partea civilă privind obligarea inculpatului A Florin-Claudiu la plata de despăgubiri civile, ca nefondată", se arată în decizia instanţei.
Avocatul său a menţionat că organele de anchetă ar trebui să nu mai dispună trimiteri în judecată în cazul în care nu există probe certe.
"Organele judiciare trebuie să se abţină de a mai trimite în judecată persoane pentru care nu există probe certe că au săvârşit infracţiunile, în funcţie de specificul acestora", a declarat avocatul Alina Pânzar.
Alţi doi inculpaţi în dosar au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Marian Ţ. şi Adrian A. au primit câte trei ani şi patru luni de închisoare, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare.
Anchetatorii au susţinut că Florin A. le-ar fi spus celorlalţi doi, în vara anului 2014, să ridice mai multe colete cu ţigări de pe malul râului Prut şi să le aducă la el acasă. Pe drum au fost prinşi de poliţişti având asupra lor 3000 de pachete cu ţigări.