Mega-dosar de contrabandă, cu primar şi poliţist de frontieră, trimis la judecată!
UPDATE!

Mega-dosar de contrabandă, cu primar şi poliţist de frontieră, trimis la judecată!
Doi ani şi jumătate au durat cercetările pentru fundamentarea unui dosar de contrabandă ce zguduie din temelii întreaga reţea de contrabandă cu ţigări ce alimentează piaţa botoşăneană, în special, şi cea românească, în general. La capătul acestor ani, DIICOT a dispus luni trimiterea în judecată a 40 de inculpaţi despre care există probe temeinice că au produs o gaură bugetului statului de peste 4 milioane de lei.

Al patrulea mandat pentru primarul Păltinişului, Costel Romanescu, începe cu o veste proastă: procurorii DIICOT l-au trimis în judecată, alături de alte 39 de persoane, pentru implicare într-o reţea de contrabandă cu ţigări.

Luni, 13 iunie, anchetatorii Biroului Teritorial Botoşani al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au pus punct unei anchete care a pornit în primăvara lui 2013, prin trimiterea în judecată a 40 de inculpaţi, toţi membri sau persoane care au ajutat o reţea de contrabandă cu ţigări.

Începând cu luna februarie 2013 până în noiembrie 2013, anchetatorii au acţionat pentru destructurarea a mai multor grupări infracţionale organizate şi interconectate, ce acţionau pe zona de nord a judeţului Botoşani, la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, săvârşind în mod organizat şi repetat infracţiuni de contrabandă în detrimentul bugetului de stat.

În cursul cercetărilor s-a stabilit că grupările infracţionale organizate au traficat în perioada februarie-noiembrie 2013 cantitatea de 597.351 pachete cu ţigări de contrabandă‚ în perioada de monitorizare reuşindu-se confiscarea a aproximativ 100.000 de pachete de ţigări de diferite mărci. Pentru anihilarea grupărilor infracţionale organizate au fost efectuate în noiembrie 2013 nu mai puţin de 78 de percheziţii.

Apoi dosarul s-a împărţit în două, unul care se ocupa de contrabanda cu ţigări din Ucraina şi celălalt- contrabanda dinspre Republica Moldova. Într-unul, în care au fost judecaţi 19 inculpaţi, s-a dat decizie definitivă la Curtea de Apel Suceava în iunie anul trecut. Atunci, Gicu Epuraş, un fost agent din cadrul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi Prut, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă. Liderul grupării, Lucian Tiberiu Ceică, a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare, iar Andy Florea şi Andrei Bănărescu s-au ales cu doi ani de închisoare. Alţi 15 inculpaţi au primit închisoare cu suspendare, însă au fost obligaţi cu toţii să restituie prejudiciul făcut bugetului de stat şi estimat la 1,5 milioane lei.

În cel de-al doilea dosar lucrările s-au derulat până săptămâna trecută, pregătirea documentaţiilor durând mai bine de o săptămână! Şi asta pentru că fiecare din cei 40 de inculpaţi trebuie să primească o copie a rechizitoriului, certificată, de la instanţă. Ce a însemnat asta? Cel puţin 40 de copii ale rechizitoriului care se întinde pe 838 de pagini. Anchetatorii au consumat zeci de topuri de hârtie, zeci de tonere, ba chiar o imprimantă s-a şi stricat.

Printre inculpaţi se află şi primarul comunei Păltiniş, Costel Romanescu. Potrivit anchetatorilor, acesta este acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, prin aceea că ar fi pus la dispoziţia reţelei o fermă agricolă şi o balastieră în care erau depozitate baxurile cu ţigări, de unde ulterior erau preluate şi împărţite pentru a fi distribuite pe piaţa neagră. Costel Romanescu nu fusese anunţat luni că a fost trimis în judecată.

"Nu am fost informat deocamdată. Eu am vorbit cu avocatul meu săptămâna trecută şi nu ştia nimic de treaba asta. Nu am ce să comentez, aştept ca adevărul să iasă la lumină. Să ajungă la camera preliminară dosarul, să-şi urmeze cursul firesc, durează mai mult timp", a declarat Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniş.

Tot în rîndul inculpaţilor se regăseşte şi un poliţist de frontieră la data comiterii faptelor, Corneluş Aionesă, despre care anchetatorii spun că furniza informaţii contrabandiştilor.

"Ţigările erau trecute peste Prut cu barca, în cele mai multe rânduri, sau pe funie şi apoi erau vândute mai ales în judeţul Botoşani. Prejudiciul calculat ajunge la peste 4 milioane de lei, fiind vorba de aproximativ 400.000 de pachete cu ţigări", susţin anchetatorii. Cantitatea de ţigări despre care vorbesc oficialii este strict partea celei de-a doua grupări, care a fost trimisă în judecată acum, restul până la 597.351 pachete fiind în sarcina "deja- condamnaţilor".

Urmează ca dosarul să-şi parcurgă drumul firesc până la instanţă, doar judecătorii fiind cei care vor decide dacă inculpaţii sunt sau nu vinovaţi. Până atunci, însă, va opera prezumţia de nevinovăţie.

UPDATE: Printre inculpaţii din dosar se regăseşte şi Emil Bujor, dărăbăneanul aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de omor şi tentativă la omor, după ce, în Sâmbăta Patimilor, a ucis o tânără de 22 de ani şi l-a rănit grav pe fratele ei, aflat în autoturismul condus de aceasta.

Lista completă a inculpaţilor aici  

 

Spune-ne opinia ta