Anchetatori avertizaţi de instanţă pentru documentaţii incomplete

Judecătorii de la Tribunalul Botoşani nu au acceptat integral rechizitoriul şi probatoriul înaintat de anchetatori în cazul unei grupări considerate infracţionale, axată pe evaziune fiscală.

Anchetatori avertizaţi de instanţă pentru documentaţii incomplete

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Botoşani a admis excepţiile formulate de cei patru inculpaţi precum şi neregularitatea rechizitoriului în dosarul ce priveşte patru oameni de afaceri, foşti administratori ai unor firme din judeţ.

Concret, potrivit instanţei, procurorii DIICOT Iaşi, cei care au instrumentat dosarul, nu au indicat în cuprinsul actului de sesizare modalitatea normativă de comitere a infracţiunii de deturnare de fonduri. Mai mult, din rechizitoriu lipsea descrierea în detaliu pentru fiecare inculpat a contribuţiei la comiterea faptelor, neindicarea actelor materiale ce intră în conţinutul infracţiunilor continuate de evaziune fiscală şi spălare a banilor, a numărului acestor acte materiale, data săvârşirii acestora, precizarea prejudiciului defalcat pe fiecare inculpat.

Ca atare, magistratul a dispus remedierea neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Sentinţa de cameră preliminară nu este definitivă, putând fi contestată atât de anchetatori cât şi de către cei patru inculpaţi.

Cei patru botoşăneni au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Iaşi, sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional în scopul comiterii de evaziune fiscală şi spălare de bani. Iulian Dumitru A., Dorin M., Tatiana E. şi Adrian Gabriel N. sunt bănuiţi că ar fi prejudiciat bugetul de stat în urma unor afaceri fictive. Implicate în afacere ar fi o firmă din Podul Iloaiei (Iaşi) şi alte două firme botoşănene cunoscute anchetatorilor, Carne Com SA şi Prodmarc SA.

Potrivit anchetatorilor, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu 2003, cei patru botoşăneni ar fi aderat la un grup infracţional organizat ce a acţionat coordonat şi care a avut ca scop diminuarea frauduloasă a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin înregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni fictive. În lanţul evazionist au fost folosite societăţi comerciale cu un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, iar sumele provenite de la firmele beneficiare au fost transferate succesiv prin conturile respectivelor societăţi şi retrase în numerar, fiind supuse unui mecanism infracţional de spălare a banilor.

"Afacerea" a fost descoperită în 2005, în urma unor inspecţii fiscale, după ce firma din Podu Iloaiei nu a depus raportul fiscal şi nici nu a plătit TVA. La controlul fiscului, firma nu a fost găsită la sediul declarat, astfel că a fost sesizat DIICOT.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Medaliați la olimpiade naționale: Elevi care fac cinste școlii din Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:17
49

Elevii din Botoșani urcă pe podiumurile competițiilor naționale. Sunt apreciați pentru capacitatea lor de a descifra tainele cifrelor, și nu numai, de a sintetiza mii de ore de stiu în doa...

(A) ROLAND PARTNERS S.R.L. - Comunicat de presă

astăzi, 10:52
34

Beneficiarul ROLAND PARTNERS S.R.L., cu sediul în Municipiul Botoșani, Str. George Enescu, Nr. 2, Bloc P2, Scara A, Etaj 3, Ap. 9, județul Botoșani, urmează să implementeze proiectul "...

Acuzații de BLAT după meciul Petrolul - FC Botoșani. ”Arătau ca niște maidanezi jigăriți, gudurându-se pe lângă botoșănenii veniți la sigur…” (Video)

astăzi, 10:03
467

Partida a avut o dinamică extrem de imprevizibilă, asta după ce în minutul 67 prahovenii au solicitat un penalty pentru un fault asupra lui Musi, fotbalist împrumutat de FCSB la Petrolu...