Pam*Phil Center este o poveste despre frumusețea sportului, despre camaraderie și fair-play. ”În karate, cea mai importantă competiție nu este cu adversarul, ci cu tine însuți”, ne spun campionii de la Clubul Sportiv Pam*Phil Center.
Este singurul club din Botoșani ridicat de la zero de un campion în arte marțiale, cu resurse proprii, pentru a le oferi sportivilor un spațiu adecvat performanței.
La început a fost… pământul, ne povestește Sensei Cătălin Pamfil. Terenul oferit cu generozitate de un prieten, din dragoste pentru sport. Apoi, cu răbdare și tact antreprenorial, Cătălin Pamfil a construit ziduri, a clădit caractere și le-a imprimat copiilor o gândire de campioni. An de an câștigă medalii în competiții naționale și internaționale. De mai bine de 20 de ani, Clubul Sportiv Pam*Phil Center face cinste Botoșaniului.
Ce au în comun acești oameni? Blândețea. Jucăușenia. Determinarea. Iubirea de semeni. Sunt oamenii pe care ți-ai dori să îi alături, pentru că îți conferă siguranță, care știu să tămăduiască. Și nu o fac prin neapărat prin luptă, ci prin felul în care armonizează mișcarea. Artele marțiale devin arte ale sufletului.
Și asta pentru că, se știe, Karate este mai mult decât un simplu sport de autoapărare. Este o artă care vine la pachet cu lecții valoroase despre disciplină, respect, autocontrol și perseverență. Maeștrii sportului spun că una dintre cele mai frumoase lecții pe care le învățăm prin practicarea karate-ului este importanța echilibrului între forță și blândețe. Această lecție se reflectă nu doar în tehnicile de luptă, ci și în viața de zi cu zi, ajutându-ne să ne dezvoltăm ca indivizi mai buni.
De la propria performanță la postura de antrenor
Clubul Sportiv Pam*Phil Center a fost înființat în anul 2004, de către Cătălin Pamfil, el însuși practicant de arte marțiale, format în primul club de karate din Botoșani, sub îndrumarea lui Constantin Poleac.
”În anul 2004 am primit aprobarea să înființez și eu un club, căruia i-am dat denumirea Pam*Phil Center, pentru că deja, după vârsta de 35 de ani, mă retrăsesem din viața competițională, aveam niște rezultate deosebite și am vrut ca acest club să poarte numele celui care a muncit și care l-a înființat”, ne povestește Sensei Cătălin Pamfil.
Atunci, însă, nu exista un spațiu dedicat, sportivii de la Pam*Phil Center se antrenau în săli de sport ale școlilor din oraș. Apoi, pentru că nivelul de performanță se dovedea a fi unul din ce în ce mai ridicat în competiții, a luat decizia de a face o schimbare importantă. ”În 2004 fusesem la Campionatul European în Italia și văzusem diferența dintre o sală de antrenament ideală față de ce aveam noi în România. Am luat hotărârea să cumpăr suprafețe de luptă, să dotez sala de antrenament cu tot ceea ce era necesar copiilor. Atunci s-a conturat în mintea mea ideea unui spațiu al nostru, să nu mai depindem de programul școlar, copiii să își facă singuri timpul necesar”.
Și, da, la început a fost pământul! Suprafața de teren pe care a primit-o de la un om ”căruia trebuie să îi mulțumim toată viața”. Apoi, ”eu, cu toate mijloacele mele financiare, am reușit în trei ani de zile să construiesc această sală care astăzi îndeplinește toate standardele de antrenament, așa cum mi-aș dori să aibă toți copiii care practică arte marțiale în România”.
În 2014 a fost inaugurată sala Clubului Sportiv Pam*Phil Center. Au fost de față reprezentanți ai Federației Române de Karate, de la Direcția de Sport, însă nimeni din administrația locală. ”Din păcate, nici de atunci niciun primar nu ne-a călcat pragul. E un motiv de dezamăgire pentru noi, dar poate că în viitor cineva ne va deschide ușa și ne va întreba ce facem noi aici”.
”De atunci au început performanțele!”
A practica la nivel profesionist Karate înseamnă în primul rând o disciplină riguroasă. Fiecare antrenament este o oportunitate de îmbunătățire a tehnicilor, de a perfecționa mișcările și de a întări corpul. Această disciplină se traduce în autocontrol, o abilitate esențială în toate aspectele vieții. Prin antrenamentele constante, sportivii învață să își gestioneze impulsurile, să se concentreze asupra obiectivelor și să își mențină motivația, chiar și în fața dificultăților.
Or asta au reușit sportivii de la Pam*Phil Center, sub îndrumarea antrenorului lor. Iar clubul sportiv a căpătat cu timpul semnificația unui ”acasă” pe care mulți îl simt. Sportivii sunt prieteni, se încurajează și se motivează reciproc.
Puțin știu astăzi că Sensei Cătălin Pamfil are în spate 15 ani de performanță în Karate, că ultima medalie, înainte de a se retrage din competiții, a fost cea de Bronz la Campionatele Europene, că a fost vreme de mai mulți ani ”sportivul numărul 1” al județului Botoșani.
”Luptam alături de sportivii mei, eram motorul care îi trăgea mai departe pe cei care vin din urmă”, spune astăzi Sensei Cătălin Pamfil.
Clubul Pam*Phil Center este afiliat la Federația Română de Karate, care la rândul ei este afiliată la Federația Mondială de Karate.
Organizarea competițională este foarte bine stabilită, de la campionate naționale la europene și mondiale.
Vlad Pamfil, profesorul campion
Component al lotului național de karate, la rândul său Maestru al Sportului, Vlad Pamfil, campion de talie națională și internațională, este astăzi stindardul de performanță al clubului, cel care urmează drumul tatălui său, care îi este și antrenor.
La sfârșitul lunii februarie, Vlad Pamfil a participat și la Campionatul Balcanic din Budva – Muntenegru, o competiție foarte puternică, ce a reunit cei mai buni sportivi, și la care a reușit un excelent loc 7, fiind singurul participant din toată zona Moldovei. Cu un palmares impresionant în sportul care i-a adus titluri naționale și internaționale, Vlad Pamfil este nu doar campion la karate, ci şi profesor. Între competițiile anuale care îl poartă în toată lumea, de la Turcia, Italia și Croația la Spania, Cipru, Austria sau Canada, și profesia căreia i se dedică, sportivul botoșănean știe că, și în școala în care le predă copiilor sportul, luptă tot pentru România.
Este singurul sportiv din Botoșani inclus în clasamentul mondial al WKF (World Karate Federation). Un clasament realizat strict pe baza rezultatelor obținute de sportivi în competițiile recunoscute de Federația Mondială de Karate, organism cu aproape 200 de țări membre. WKF este, de altfel, și singura organizație de karate recunoscută de Comitetul Internațional Olimpic.
Adina Agache, exemplu de determinare și fair-play!
În aproape șaptesprezece ani de competiții, cu medalii în strălucirea cărora a adunat mii de ore de antrenamente, într-un sport în care mulți bărbați se declară învinși, Adina Agache a învățat că succesul nu înseamnă o culme, ci o treaptă. În adolescență era pasionată de matematică. Tot atunci descoperea și sportul, practicând karate de la 17 ani. A plecat la facultate, unde a studiat Ingineria civilă în limba engleză, la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, apoi un Masterat în Inginerie la Universitatea Tehnică de Construcții din București, specializarea Proiectarea Clădirilor Civile și Industriale în Zone Seismice. După absolvirea facultății, i s-a propus să predea în amfiteatrele studențești. A refuzat. I-a fost teamă că nu are ”vocația necesară”.
Astăzi, la 33 de ani, este director într-o firmă de construcții din Botoșani. După 17 ani de karate la C.S. Pam*phil Center Botosani, cu competiții pe întreg globul, Adina Agache - pregătită de Sensei Cătălin Pamfil - este încă îndrăgostită de sport, este pasionată de munca ei și crede că marea încercare a vieții abia urmează: antrenoratul în sala de karate.
În 2024, Adina Agache își anunțase retragerea din karate, după ani de competiții, după zeci de medalii și sute de concursuri naționale și internaționale. Cu toate acestea, timpul i-a dovedit că pasiunea nu dispare, că dorul de sport o aduce din nou în sală. ”Deși anul trecut am decis să mă retrag, mi-am spus că măcar la o competiție pe an să merg, să îmi mai treacă din dor și să mai simt adrenalina competiției. Sunt 17 ani investiți în disciplină, în sport, poate și în eliberarea aceasta a stresului de zi cu zi. E important să găsim un lucru în care să ne refugiem. Îmi este greu să mă despart de sport. Dar vine un timp în care trebuie să alegi”, ne-a mărturisit Adina Agache.
Copilăria cu medalii la gât!
Ștefania Todirianu și Alexandru Nigel sunt membri ai Lotului României de Karate WKF (World Karate Federation), au concurat în competiții naționale și internaționale, cu rezultate remarcabile. La cei 12 ani ai ei, Ștefania Todirianu are în spate 7 ani de sport de performanță. Colegul ei de club, Alexandru Nigel, are aproape 15 ani, din care 11 i-a petrecut în sala de antrenament.
La vârsta la care mulți colegi de-ai lor își consumă copilăria în mirajul device-urilor, Ștefania și Alexandru își împart timpul între școală, antrenamente și lungi drumuri în țară sau peste hotare, unde participă la competiții. Și mereu se întorc acasă cu cel puțin o medalie!
Karate-ul este o artă marțială care oferă mult mai mult decât abilități fizice de autoapărare. Lecțiile învățate prin practicarea acestui sport ne ajută să ne dezvoltăm ca indivizi, să ne îmbunătățim sănătatea fizică și mentală, să construim relații solide și să ne dezvoltăm caracterul. Importanța echilibrului, disciplinei, respectului și perseverenței sunt doar câteva dintre valorile fundamentale pe care le cultivăm prin karate. Astfel, practicarea acestui sport devine o călătorie transformatoare, care ne îmbogățește viața și ne pregătește pentru provocările pe care le întâlnim în fiecare zi.
INVITAȚII DE LA ȘTIRI: Clubul Sportiv Pam*Phil Center.
Sensei Cătălin PAMFIL – Maestru al Sportului
Vlad PAMFIL - Maestru al Sportului
Adina Stela AGACHE – Maestru al Sportului
Ștefania TODIRIANU – campioană națională
Realizator: Florentina Toniță
Video/Montaj: Florin Timofte