Succes al școlii românești cu doi botoșăneni în elita matematicii mondiale: ”Mare mi-a fost mirarea când am văzut că din România suntem doar noi!”

Doi botoșăneni au fost singurii reprezentanți ai României într-o competiție internațională de matematică la care au participat aproape 400 de studenți din întreaga lume.

În Blagoevgrad, Bulgaria, în perioada 31 iulie - 6 august 2023, a avut loc a 30-a ediție a International Mathematics Competition for University Students.

Aproape 400 de tineri din întreaga lume s-au întrecut timp de o săptămână la International Mathematics Competition for University Students, cei mai buni fiind recompensați cu medalii.

România a fost reprezentată de doi studenți, ambii provenind de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Amândoi sunt din Botoșani, foști elevi ai unuia dintre colegiile prestigioase ale orașului.  

Este vorba despre Mirel-Alin Ciornei și Gabriel Brehuescu, studenți ai Facultății de Matematică din Iași.

Cei doi au făcut cinste nu doar României, ci și școlii ieșene și celei botoșănene, obținând o mențiune specială și o medalie de bronz.


”În orice clipă s-a simțit competitivitatea dintre studenți”

Mirel-Alin Ciornei se pregătește pentru anul III la Facultatea de Matematică, specializarea Matematică-Informatică. A urmat cursurile Școlii Gimnaziale nr. 12 din Botoșani, absolvind apoi Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din același oraș.

Mirel a obținut în Bulgaria o mențiune specială, botoșăneanul menționând că a avut parte de emoții, dar și de o oarecare ”presiune” atunci când a realizat că România este reprezentată doar de el și colegul său.

"Locația de anul acesta unde s-a ținut competiția a fost perfectă pentru plimbări, atât în centrul orașului cât și la periferie, unde se află niște munți împăduriți care găzduiesc o grădină zoo. În orice clipă s-a simțit competitivitatea dintre studenți, în număr de aproximativ 400, veniți din toate colțurile lumii. Mare mi-a fost mirarea când am văzut, ajuns în Blagoevgrad, că din România suntem eu, colegul meu și profesorul nostru coordonator. Acest fapt punea, oarecum, o presiune mai mare pe noi știind că reprezentăm, cumva, România în această competiție. Eu zic că m-am descurcat bine obținând o mențiune specială", a precizat Mirel-Alin Ciornei, pentru Știri.Botoșani.Ro.


”Sunt nerăbdător să repet experiența” 

Celălalt botoșănean care a participat la competiția internațională a obținut medalia de bronz. Gabriel Brehuescu este, de asemenea, student al Facultății de Matematică din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, absolvent al Școlii Gimnaziale nr.10 și al Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Botoșani.

"IMC a reprezentat pentru mine o altă ocazie bună pentru a-mi testa capacitățile și pentru a-mi depăși barierele. Un concurs de mare anvergură, care adună laolaltă reprezentanți din toate colțurile lumii, având astfel o deschidere uriașă și permițându-ne să relaționăm și să schimbăm idei cu un spectru larg și diversificat de studenți. În urma acestui concurs, m-am întors în țară cu o medalie de bronz. Sunt nerăbdător să repet experiența și în anii următori”, a precizat Brehuescu Gabriel.

Cei doi studenți au fost însoțiți de un team leader - Teodor Chelmuș, profesor în cadrul Universității ”Al. Ioan Cuza” Iași, Facultatea de Matematică.

Concursul este programat pentru studenții care își finalizează primul, al doilea, al treilea sau al patrulea an de studii universitare, cu o vârstă maximă a participanților de 23 de ani la momentul competiției, deși se pot face unele excepții. Nu există limită minimă de vârstă. Problemele sunt din domeniile Algebrei, Analizei (Reale și Complexe), Geometriei și Combinatoriei. Limba de lucru este engleza.

Amintim că tot în acest an, în luna martie, cei doi botoșăneni au concurat în Macedonia de Nord la Balcaniada de Matematică (South Eastern European Mathematical Competition for University Students), unde au obținut de asemenea rezultate remarcabile: medalia de aur (Gabriel Brehuescu) și medalia de bronz (Mirel-Alin Ciornei).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Filmul unui conflict de muncă presărat cu acuzații grave la ”Mavromati” și terminat la DNA: Cum a pierdut scaunul de manager Corneliu Prepeliță!

Monday, 27 January 2025

Totul a început către mijlocul lunii decembrie 2024. Mai exact pe 12 decembrie, când de la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga a ajuns la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromat...

O lansare de carte și doi scriitori. De la jurnalismul romantic la nevoia de atitudine și de ”Eseu carnivor” (Foto, Video)

Sunday, 26 January 2025

Dintotdeauna, legătura dintre jurnalism și literatură a fost una profundă și complexă, o simbioză care s-a construit pe conceptul de artă ca limbaj. Deloc întâmplător, poate, un s...

De ce trebuie să fim bogați?

Saturday, 25 January 2025

Din orice perspectivă am privi bogăția, în înțelesul ei primar, ea se așază sub umbrela unor resurse financiare ample, resurse care asigură un nivel de trai ridicat, cu mult peste n...