Profesor botoșănean mort la 48 de ani. ”Și-a dedicat continuu energia și priceperea învățământului!”

Mediul academic anunță cu tristețe plecarea la cele veșnice a unuia dintre cei mai apreciați și mai titrați profesori.

Prof. univ. dr. Cristian Enăchescu, din cadrul Facultății de Fizică din cadrul universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași, s-a stins din viață la doar 48 de ani.

”Profesor desăvârșit și apreciat de studenți, spirit dedicat valorilor universitare, reper al fizicii contemporane, domnul prof. univ. dr. habil. Cristian Enăchescu și-a dedicat continuu energia și priceperea învățământului de Fizică și cercetării științifice. A ocupat funcțiile de cancelar, prodecan și decan la Facultatea de Fizică, a fost membru al Consiliului Facultății de Fizică și al Senatului Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, președinte al comisiei de specialitate a Senatului pentru relaţii internaționale și parteneriate de studii și cercetare. De asemenea, a condus comisia de Fizică din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) și a fost membru al Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS). Comunitatea ieșeană de Fizică și cea din România va păstra vie amintirea lui Cristian și este alături de familie, greu încercată de această pierdere. Călătorie lină, prieten drag!”, au transmis colegii de breaslă, profund îndudererați de vestee plecării lui Criatian Enăchescu.


Cristian Enăchescu s-a format mai întâi în băncile Colegiului Național "Mihai Eminescu" Botoșani, apoi dăruirea pentru profesie l-a purtat prin universități din România, Franța, Elveția, Japonia. 

S-a născut la Botoșani, pe 5 ianuarie 1976, de unde a plecat în 1994, odată cu absolvirea liceului.    

A fost admis la cursurile Facultății de Fizică a Universității "Al.Ioan Cuza" din Iași, absolvind în anul 1998, cu media 9,68. Continuă timp de doi ani, în cadrul aceleiași universități, studiile masterale. 

A fost, de asemenea, licențiat în Sociologie, după ce a studiat, în perioada 1996-2000, în cadrul Facultății de Filosofie, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași. 

Între ani 2000 și 2003 studiază pentru doctorat la Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi şi Université de Versailles (Franța). Obtine titlul de Doctor în Fizică la Universite Saint Quentin en Yvelines, Versailles, Franța, în aprilie 2003, primind felicitările juriului pentru contribuția sa, același titlu primindu-l și la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, în luna octombrie a anului 2004, cu "Summa cum laude". Imediat după susținerea doctoratului în Franța devine, în anul 2003, asistent profesor la secţia de chimie fizică a Universităţii din Geneva, Elveţia, iar din 2004 până în 2008 activează ca asistent universitar la Facultatea de Fizică, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, instituție universitară unde, în anul 2008, devine lector universitar. Periodic, în anii 2009, 2010 și 2011, este cercetător invitat  la University of Tokyo, Japonia, dar și la University of Geneva, Elveția, între ani 2006 și 2011. 

A fost distins cu Premiul Universității "Al. Ioan Cuza" Iași pentru cea mai bună teză de doctorat, în anul 2005. 

În anul 2010, Fundația Națională pentru Știință și Artă (sub egida Academiei Române), i-a acordat Premiul de Excelență, pentru cele 240 de citări în publicaţii de specialitate şi 46 de lucrări, ocazie cu care fizicianul Cristian Enăchescu a spus că, atunci când începe o temă de cercetare, speră în interesul cunoaşterii, nu neapărat pentru obţinerea de premii.

În anul 2009 a fost ales prodecan al Facultatii de Fizica, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi, iar din 2011 este membru al Consiliului National de Cercetare - România. În anii 2008-2009 a fost evaluator științific pentru Fundația națională de Știință, Bulgaria. 

A fost, de asemenea, membru al Institutului European de Magnetism Molecular (EIMM), dar și referent științific pentru reviste internaționale din domeniile fizică și chimie fizică. 

Cristian Enăchescu a studiat cu precădere Fizica magneților moleculari cu tranziție de spin, modelarea și simularea proceselor fizice în stare solidă, fiind interesat și de studiul histerezisului în substanțe magnetice.  

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Patru violonceliști români și o pianistă din Japonia în curtea Conacului Moruzi, o poveste despre arta care unește! (Foto, Video)

Thursday, 26 September 2024

16 septembrie 2024, Conacul Moruzi din Vârfu Câmpului, județul Botoșani. În urmă cu 74 de ani, tot într-un 16 septembrie, la Besançon - Franța, un mare pianist rom&a...

LA MULȚI ANI, Ana Maria Sandi! Fiica unui pictor de excepție, nepoata unui compozitor de geniu (Foto)

Thursday, 19 September 2024

”Sunt multe lucruri pe care Ana-Maria Sandi trebuie să le povestească, și trebuie să le povestească unui număr cât mai mare de oameni”, rostea în 2023, la Botoșani, muzi...

Corneliu Dumitriu și ”viețuirea” de după moarte: Caii și păsările, într-o expoziție-eveniment pe simezele botoșănene! (Foto, Video)

Thursday, 19 September 2024

Expoziția „Bestiariumˮ readuce pe simeze lucrările regretatului artist, evenimentul organizat de City Gallery Botoșani fiind un prilej de a explora un univers artistic fabulos, în care...